Hlavní obsah

Vláda projedná modernizaci 15 vojenských vrtulníků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda v pondělí projedná modernizaci 15 vojenských vrtulníků Mi-171Š. Ministerstvo obrany za ni zaplatí státnímu podniku LOM Praha asi 1,2 miliardy korun.

Článek

O zakázce již obrana vládu informovala před rokem, výsledná cena ale bude asi o 400 milionů korun vyšší, než úřad předpokládal. Ministerstvo proto kabinetu zakázku předkládá znovu. Navýšení ministerstvo zdůvodnilo například pořízením radiostanic, které původně měly být koupeny samostatně, nebo uzpůsobením jednoho z vrtulníků na leteckou přepravu raněných. ČTK to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

U všech vrtulníků budou nainstalovány nové palubní odpovídače včetně specifických modulů, které zajišťují jejich odolnost proti rušení protivníkem v rámci elektronického boje. U osmi strojů bude navíc kompletně modernizován avionický systém. Tyto vrtulníky tak dostanou nové komunikační prostředky, navigační systémy a multifunkční displeje u obou pilotů. U tří z nich bude navíc nainstalována odlehčená balistická ochrana pro snížení hmotnosti vrtulníků a u jednoho bude přidán tzv. MEDEVAC kit, který umožňuje leteckou přepravu raněných se zdravotním vybavením a lékařským doprovodem.

Potřeba zdravotnické úpravy vrtulníku se podle Fajnora ukázala jako nutná až v době, kdy se již jednalo o smlouvě. Ministerstvo se zároveň rozhodlo, že do zakázky včlení pořízení radiostanic, které měly být původně koupeny odděleně. Do zakázky také původně nebyla podle Fajnora zahrnuta cena prototypového vrtulníku, který měl být původně zaplacen z jiného programu. Původně předpokládaná hodnota zakázky se tak zvýšila z asi 792 milionů korun bez DPH na 1,2 miliardy korun bez DPH. „Smlouva bude uzavřena ještě v tomto roce s plněním do října 2026,“ poznamenal Fajnor.

Ministr Lubomír Metnar (za ANO) v pondělí zároveň informuje vládu o tom, že státní podnik VOP CZ uzavře smlouvy s pěti firmami na dodávky materiálu potřebného k modernizaci 33 tanků T-72M4CZ. Zaplatí za to 630 milionů korun bez DPH. O plánech na modernizaci tanků již byla vláda informována loni. Ministerstvo smlouvu se svým státním podnikem VOP CZ uzavřelo v září, hodnota celkového kontraktu je 900 milionů korun bez DPH. Tanky by měly být modernizovány do roku 2025.

Subdodavateli státního podniku budou české společnosti Mesit a Delinfo, které budou mít na starosti vnitřní komunikační zařízení a datové spojení, italská firma Leonardo, která modernizuje systém řízení palby, německá společnost Kidde, která upraví protipožární zařízení, a slovenský státní podnik EVPÚ, který modernizuje řídící počítač věžového kompletu. K uzavření smlouvy se subdodavateli by mělo dojít ještě v tomto roce s plněním do roku 2025.

Reklama

Doporučované