Hlavní obsah
Online

Politici kritizují případný vyhazov Plagy a Blatného

Foto: ČTK

Podle zdrojů obeznámených s jednáním kabinetu vláda schválila scénář návratu do škol, jak ho minulý týden představili ministři školství Robert Plaga a zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Žáci 1. stupně ZŠ se začnou do škol vracet v rotační formě od pondělí 12. dubna, potvrdila dnes vláda. Do školek se vrátí jen predškoláci.

- Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že vláda dnes odpoledne rozhodla o otevření papírnictví, obchodů s dětským oblečením a obuví, čistíren a prádelen, farmářských trhů, zámečnictví, opraven zařízení pro domácnosti nebo prodejen náhradních dílů pro auta. Otevřou 12. dubna. Podrobnosti ZDE.

- Ve stejný den obnoví provoz i zoologické a botanické zahrady, avšak pouze ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity.

- Ve vládě mají údajně už tento týden skončit ministři zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a školství Robert Plaga (za ANO). Více ZDE. Opoziční politici takový plán ostře kritizují. „Takovou pitomost v čase otevírání škol může udělat jen psychopat a chaot,“ uvedl například Petr Gazdík, místopředseda STAN.

- Prezident republiky Miloš Zeman plně respektuje právo premiéra navrhnout odvolání a jmenování členů vlády. Na Twitteru to dnes uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • VZP bude předávat informaci o zaměstnání nakažených covidem

    Ministerstvo zdravotnictví v mimořádném opatření nařídilo Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) od 10. dubna podávat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) informace  o tom, jaký subjekt za zaměstnance platí zdravotní pojištění. Podle Blatného to umožní sledovat ohniska a kontrolu testování ve firmách. Všechno podle něj odpovídá zákonu o ochraně osobních údajů. „Jedná se o to, abychom měli informace o lidech, kteří jsou v zaměstnání testovaní, a aby se k testovanému zaměstnanci dalo přiřadit jeho zaměstnání,“ řekl Blatný. Je to podle něj třeba k tomu, aby bylo možné vyhodnocovat ohniska v jednotlivých podnicích a kontrolovat testování. VZP spravuje centrální registr pojištěnců, má tedy informace také o pojištěních ostatních šesti zdravotních pojišťoven.

  • Havlíček: S dalším uvolňováním zatím nepočítáme

    S dalším uvolněním obchodů a služeb podle ministra Havlíčka kabinet zatím nepočítá. A prý bude tentokrát velmi obezřetný. „V nejbližších dnech ukážeme ten další rozvolňovací řád a hlavně parametry, za kterých budeme případně obchody nebo služby, ale i kulturu nebo sport spouštět. Platí ale to, že prioritu mají školy,“ řekl.

  • Blatný: V budoucnu se počítá s využitím testů u některých služeb a aktivit

    Až se stav zlepší a bude možné otevřít některé další služby, počítá se s možností prokazovat se negativním testem na koronavirus. Řekl to ministr zdravotnictví Blatný. Týká se to například kadeřnictví a dalších služeb péče o tělo, které budou podle něj v první vlně dalšího uvolňování. „Jakmile se stav zlepší natolik, že bude možno postupně uvolňovat i další aktivity a služby, tak s testováním se počítá a i s možností mít jak antigenní test, tak PCR. Antigenní test bude platit kratší dobu, PCR delší,“ řekl Blatný. V současnosti je podle ministra Česká republika stále na mnohonásobně vyšším počtu hospitalizovaných lidí s covidem-19 než na podzim. To, že se v poslední době počty snižují, lze brát jako pozitivní signál. „Jenom to nesmíme teď přestřelit,“ dodal Blatný.

  • Na slíbených 100 tisíc očkování denně nemáme vakcíny, řekl Blatný

    Na dotaz, proč se v Česku neoočkuje již nyní dříve avizovaných 100 tisíc lidí za den, ministr Blatný odvětil: „Jsme schopni očkovat až 150 tisíc lidí denně, pokud bychom měli vakcíny. Kdybychom to třeba tři dny v týdnu udělali, po zbývající dny by nebylo čím očkovat. Upřednostňujeme, aby byl personál vytížen plynule. Nechceme je přetěžovat jednorázovou akcí.“

  • Vakcíny z Maďarska? Teď si nevzpomenu, o které jde, řekl Blatný

    40 tisíc vakcín z Maďarska, které vyjednal premiér Andrej Babiš? „O této domluvě vím, nevzpomenu si teď přesně, která z vakcín to je, ale je schválená v EU. Vážíme si toho, darů jsme z různých zemí dostali několik. Jedná se o počet dávek, které se spotřebují za jeden den, nyní i za kratší dobu. I tak je to smysluplné a děkujeme za to. Očkovací tým to započítal do svých kalkulací, které se často mění,“ míní Blatný.

  • V neděli skončí zákaz závěrečných zkoušek v autoškolách

    S nedělním koncem nouzového stavu končí omezení pro autoškoly. Budou opět moci dělat závěrečné zkoušky, což nyní není možné. Od pondělí již bude.

  • Praktická výuka a laboratoře se studentům otevřou 19. dubna

    V první fázi návratu dětí do škol po zmírnění epidemie koronaviru zůstanou v Česku na distanční výuce žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci i vysokoškoláci. Ministerstvo školství nicméně plánuje umožnit dobrovolné konzultace žákům druhého stupně základních škol a středních škol, kteří mají problémy s prospěchem, ve skupinách do šesti studentů.

    Na praktickou výuku a do laboratoří se budou moct studenti středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol a posledních ročníků vysokých škol podle ministra zřejmě vrátit 19. dubna.

  • V neděli skončí zákaz pohybu mezi okresy i nočního vycházení

    „S nouzovým stavem, který skončí 11. dubna, padají zákazy shromažďování po dvou, zákaz nočního vycházení, zákaz pohybu mezi okresy,“ dodává ministr zdravotnictví Blatný.

    Setkat se bude moci nově až deset lidí uvnitř a 20 venku.

  • Na trzích jen potraviny, žádná konzumace na místě, žádné stolky

    Trhy a farmářské trhy mohou být od pondělí podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) v provozu v omezenějším režimu. Půjde o ovoce, zeleninu, maso, uzeniny, pekařské výrobky, květiny a další plody, osiva a podobně. Nikoliv o ostatní sortiment, tedy například hračky nebo dárkové předměty. „Odstupy mezi stánky musí být alespoň dva metry, v jeden čas na ploše tržiště může být maximálně 1 osoba na 15 metr čtvereční. Nádoby s dezinfekčními prostředky musí být u jednotlivých prodejních míst. Není možné provozovat stravovací služby a prodávat pokrmy a nápoje určené k bezprostřední konzumaci, není možné mít stoly a místa k sezení,“ dodává Havlíček.

  • Smejkal: Otevírání části obchodů od 12. dubna s námi nikdo nekonzultoval

    Otevírání části obchodů od 12. dubna, které dnes schválila vláda, s epidemiologem Petrem Smejkalem a jeho skupinou odborníků nikdo nekonzultoval. Jím vedená Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) před tím, aby se otevření škol považovalo za signál k většímu rozvolňování, varovala ve stanovisku před Velikonocemi. Připomněla to viroložka Ruth Tachezy. Podle epidemiologa Rastislava Maďara souvisí otevření papírnictví a obchodů pro děti právě s návratem dětí do škol. Vláda schválila, že se od pondělí otevřou papírnictví, obchody s dětskými oděvy a obuví, prádelny a čistírny, zámečnictví nebo prodejny náhradních dílů do automobilů. Spolu s nimi se také otevřou venkovní prostory zoologických a botanických zahrad a farmářské trhy. To podle Smejkala a Tachezy skupina s ministrem projednávala.

  • Ve zlínském okrese školy v pondělí kvůli epidemii neotevřou

    O týden později než jinde se začnou kvůli pomalejšímu odeznívání epidemie koronaviru zřejmě otevírat školy v okrese Zlín. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zda se tak stane i v dalších okresech, řekne spolu s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) ve středu.

    Ve čtvrtek ministři uvedli, že by se školy nemusely otevřít v okresech, které by měly reprodukční číslo vyšší než jedna. Tento údaj uvádí průměrný počet dalších lidí, které za jeden reprodukční cyklus průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Podle výpočtu není v žádném z okresů reprodukční číslo vyšší než jedna, výsledek ale ovlivnilo méně testování a zjištěných pozitivních případů o velikonočních svátcích.

    Nejvyšší reprodukční číslo mají okresy Zlín a Uherské Hradiště, kde je vyšší než 0,9. Naopak méně než 0,5 mají v okresech Nymburk a Strakonice.

  • Přestane platit zákaz poskytování plánované péče

    Nemocnice nemusí od středy 7. dubna dál zcela omezovat plánovanou péči. Ministerstvo zdravotnictví upravilo mimořádné opatření, kterým ji zakazovalo od 30. dubna. Blatný tento krok už minulý týden avizoval. Podle něj se zákaz měl změnit na doporučení. V nemocnicích leží s covidem-19 zhruba 5700 lidí. Dopoledne Blatný uvedl, že vládě navrhne schválit nabídku pomoci s nakaženými pacienty okolním zemím. Prosincové opatření obsahovalo formulaci „okamžité zastavení příjmu nových pacientů za účelem poskytování plánované péče“, nově se změnilo na „omezení příjmu“. Tato elektivní neboli odložitelná péče jsou většinou předem plánované operace, například ortopedické nebo oční. Její omezení dopadá například také na lázně nebo rehabilitační ústavy, jejichž služby pacienti po operacích využívají. Ve čtvrtek ministr uvedl, že hranice plného obnovení péče je zhruba 2000 až 3000 hospitalizovaných pacientů s covidem. Podle dřívějších vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška by Česko mohlo této hodnoty dosáhnout zhruba v polovině dubna.

  • U vakcín Pfizer a Moderna vláda rozhodla o odsunutí druhé dávky

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dnes také vláda rozhodla o posunutí na 38 až 42 dní u druhých dávek vakcín Pfizer a Moderna. „Minulý týden jsem o tom informoval očkovací centra svým dopisem, nyní formou mimořádného opatření. I toto posunutí je naprosto bezpečné a lidem, kteří budou takto očkováni, se nijak nesníží efekt vakcíny,“ tvrdí Blatný. „Podaří se první dávkou v poměrně krátké době naočkovat o několik set tisíc lidí víc a zachráníme tak několik set životů. Vy, kteří již máte druhý termín zarezervovaný, měnit se nebude, jedná se o lidi, kteří termín budou teprve dostávat.“

  • Začnou fungovat i umělecké a jazykové školy, v režimu jeden na jednoho

    V základních uměleckých školách a v jazykových školách bude od pondělí možná výuka ve stylu jeden na jednoho – jeden pedagog a jeden žák.

  • Pro sociálně slabé půjdou do škol miliony chirurgických roušek

    „Testování učitelů dvakrát týdně u těch, kteří jsou v kontakty s žáky, ostatní jedenkrát týdně,“ říká Plaga. Dodává, že 12,6 milionu chirurgických roušek bude školám poskytnuto pro děti ze sociálně slabších rodin nebo pokud dojde k poškození roušky.

  • Nejmenším dětem pomohou s testováním rodiče

    „Dnes byla zahájena rozvážka antigenních testů do škol,“ dodává Plaga. Podle něj šly do krajů čtyři miliony testů, ve čtvrtek by měly být ve školách. „Zároveň dokončujeme materiály pro školy, máme natočeno instruktážní video s procesem samotestování. Testování bude dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek. Jde o samotestování sadami, které jsou neinvazivní, odběr je z přední části nosu. Dětem z 1. a 2. tříd, případně dětem se zdravotním postižením, bude umožněno mít u testování zákonné zástupce.“

  • V malotřídkách a speciálních školách nebude návrat dětí rotační

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády právě oznamuje, že rotační systém se nebude týkat malotřídních škol a rovněž provozu speciálních škol. Tam poběží běžná prezenční výuka.

  • Ve středu se rozhodne, které okresy školy a školky neotevřou

    Podle zdrojů obeznámených s jednáním kabinetu vláda schválila scénář návratu do škol, jak ho minulý týden představili ministři školství Robert Plaga a zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO). Od 19. dubna by se tak měli do laboratoří vrátit studenti posledních ročníků vysokých škol. Zda bude rozhodnutí platit pro všechny okresy, nebo budou kvůli síle epidemie některé vyňaty, by mělo Ministerstvo zdravotnictví oznámit ve středu podle aktuálního počtu nově nakažených. Kabinet dnes schválil také odeslání roušek do škol a dokoupení testů, které by se měly používat ve školách dvakrát týdně.

  • Rozhodnuto: První stupeň bude rotovat, do školek jen předškoláci

    Žáci 1. stupně ZŠ se začnou do škol vracet v rotační formě od pondělí 12. dubna, potvrdila dnes vláda. Do školek se vrátí jen předškoláci.

Reklama

Hlavní zprávy