Hlavní obsah
Online

Vláda znovu zpřísňuje režim na hranicích

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda schválila dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty na respirátory kategorie FFP2 a vyšší.

- Při cestách do ČR platí přísnější pravidla, nově vláda od pátku zavádí kategorii vysoce rizikových zemí. Bude nutný test před příjezdem a karanténa po příjezdu, po pěti dnech ji může ukončit negativní PCR test.

- Lidé se ode dneška mohou nově nechat zdarma testovat na nemoc covid-19 častěji. Bezplatný antigenní test mohou podstoupit každé tři dny namísto dosavadních pěti dní.

  • Česká republika má v únoru dostat půl milionu dávek vakcíny

    Do České republiky výrobci v únoru dodají 525 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Dvě třetiny z 335 000 dávek od firmy Pfizer/BioNTech půjde na přeočkování. Dalších 110 000 dávek dodá Moderna a počítá se také s 80 000 dávek od společnosti AstraZeneca. Novinářům to řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na tiskové konferenci také uvedl, že Česko neplánuje omezit horní věkovou hranici pro očkování touto nově schválenou vakcínou jako některé další země.

  • Vybavení letňanské polní nemocnice mají dostat státní nemocnice

    Ventilátory a lůžka z uzavírané polní nemocnice v pražských Letňanech budou sloužit k posílení kapacity státních nemocnic. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po schůzi vlády novinářům řekl, že se o tom jedná. Vojáci loni na podzim postupně do hal letňanského výstaviště dopravili víc než 300 tun vybavení ze svých zásob. Další vybavení poskytla Správa státních hmotných rezerv (SSHR), vládou zakoupené nové postele dovezla firma Linet.

  • Situaci v chebské nemocnici posoudí tým odborníků

    Ministerstvo zdravotnictví vyšle tým, který prověří kapacity pro pacienty s covidem-19 v chebské nemocnici. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) ČR stále zvládá péči o tamní pacienty sama, volná je pětina lůžek na jednotkách intenzivní péče. Česko proto nebude žádat o pomoc sousední Německo, jak dnes vládu v usnesení vyzval Karlovarský kraj.

    „Celou situaci rozvířila informace od pana primáře z chebské nemocnice, kterou nám ale nikdo jiný než on nepotvrdil,“ uvedl ministr. Dodal, že tuto informaci nezpochybňuje. „Jenom chci, abychom měli informaci objektivní,“ dodal. Do chebské nemocnice proto podle něj vyrazí tým odborníků na intenzivní péči, kteří situaci prošetří na místě. Posléze doplnil, že bude zjišťovat, jak tamní nemocnici může stát nejlépe pomoci.

  • Vláda zpřísnila podmínky cestování do České republiky

    Od 5. února začnou platit přísnější podmínky pro cestování. Nejdéle 48 hodin před cestou z „oranžové“ země bude nutné podstoupit antigenní nebo PCR test na covid, u „červených“ zemí je nutný ještě druhý test pět dní po příjezdu, a to metodou PCR. Nově vláda zavádí kategorii zemí s velmi vysokým nebezpečím nákazy. V takových případech bude nutný PCR test předem, v kombinaci s karanténou po příjezdu, kterou může ukončit až další test, a to nejdříve po pěti dnech. Dalších pět dní navíc bude nutné nosit respirátor třídy FFP2 a vyšší. Platí ale výjimky, například pro pendlery nebo tranzitní dopravu.

  • Zemědělci nevyčerpají program Agricovid, ministerstvo vypíše druhé kolo

    Ministerstvo zemědělství vypíše další kolo programu Agricovid Potravinářství, schválila vláda. Ministerstvo využije nevyčerpané peníze z první výzvy, na kterou mělo tři miliardy Kč. Zemědělci a potravináři mohli v prvním kole posílat žádosti do konce ledna, vyhodnocení bude trvat zhruba týden. Už nyní je ale podle Bílého jasné, že se peníze nevyčerpaly, výrobci si odhadem řekli o stovky milionů Kč.

  • Respirátory bez DPH zlevníme, slibují obchodní řetězce

    Potravinářské i lékárenské řetězce jsou podle ankety ČTK připraveny promítnout do cen respirátorů zrušenou daň z přidané hodnoty (DPH). Někteří prodejci už dříve cenu upravili, například obchody Albert začaly minulý týden prodávat respirátory třídy FFP2 za nákupní ceny bez marže, řekl jejich mluvčí Jiří Mareček. Zlevní údajně i Globus, Kaufland nebo lékárny Dr. Max.

  • Státní rozpočet za první měsíc roku vykázal schodek 31,5 miliardy

    Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu ve schodku 31,5 miliardy korun. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Jde o nejvyšší lednový schodek od vzniku ČR. Loni v lednu rozpočet skončil s deficitem osm miliard korun. „Meziroční zhoršení salda o 23,5 miliardy korun je výsledkem pokračujícího poklesu daňových příjmů prohloubeného změnou rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů o 2,2 miliardy korun a převodem 12 miliard korun na financování sociálních služeb, které v loňském roce proběhlo až v únoru,“ uvedlo MF. Od letošního roku se zvýšil podíl obcí a krajů na příjmech z takzvaných sdílených daní. Mezi ně patří například DPH nebo daně z příjmů právnických i fyzických osob.

  • Vláda schválila přechodné zrušení DPH pro respirátory

    Vláda schválila dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Opatření by mělo platit od středy. Ke snížení nebo zrušení 21procentní DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu výrobci respirátorů. Zástupci vlády dříve uváděli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech, například v městské hromadné dopravě. Důvodem je obava ze šíření britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než původní forma a mohla by způsobit přetížení nemocnic. Čtvrteční zpřísnění vládních protiepidemických opatření povinnost nosit respirátory nezavedlo, vláda jejich použití na rizikových místech doporučila. Povinnost nosit respirátory FFP2 nebo KN95 mají od soboty instruktoři i žáci autoškol.

  • Malí ubytovatelé mohou žádat o podporu od 8. února

    Malá ubytovací zařízení budou moci o podporu z programu COVID Ubytování začít žádat od 8. února, příjem žádostí bude otevřen do konce března. Ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány budou mít nárok na 200 korun na pokoj za 78 dnů nuceného uzavření kvůli druhé vlně pandemie koronaviru, na pomoc je připraveno půl miliardy korun. ČTK to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), jejíž resort dotační titul připravil.

  • Úřad pro ochranu osobních údajů prověří rezervační systém očkování

    Důvodem jsou informace o tom, že čísla pojištěnců, a tím také rodná čísla, byla chybou systému sdílená se společností Google. Úřad nyní prověří, jestli se chybu podařilo opravit.

    „Ověříme, jakým způsobem je nakládáno s osobními údaji občanů České republiky, kteří se registrují přes centrální rezervační systém pro očkování proti covidu-19, a zda je toto nakládání s osobními údaji v souladu s obecným nařízením (GDPR),“ uvedl předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký.

  • Maláčová: Vláda asi bude muset znovu prodloužit Antivirus

    Po dnešním jednání tripartity to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní není spuštění nového kurzarbeitu od března realistické. Odbory navrhují prodloužení do konce dubna, zaměstnavatelé souhlasí. Z Antiviru stát vyplácí příspěvky za dobu od loňského března. Program má skončit na konci února, podle evropských pravidel se pomoc mohla poskytovat rok.

  • Vojáci přijeli pomáhat do Hodonína a Mariánských Lázní

    Armáda dnes nově poslala dva vojáky do Nemocnice TGM Hodonín a čtyři vojáky do domova pro seniory a domova s pečovatelskou službou v Mariánských Lázních. Ve středu nastoupí pět vojáků do nemocnice v Hranicích. Celkem bylo k dnešnímu ránu nasazeno asi 570 vojáků na více než 90 místech.

  • BISOP: Naočkování lidí nad 80 let sníží úmrtí na covid-19 na polovinu

    Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP spočítalo, že naočkování lidí nad 80 let sníží o polovinu počet úmrtí na covid-19 a podobně klesne i počet vážných případů. Podle dat z klinického hodnocení je účinnost první dávky vakcíny Pfizer patnáctý až jednadvacátý den po aplikaci 89 procent. Pro vakcínu Moderna je účinnost od 15. dne po aplikaci vyšší než 90 procent.

  • Plzeňské zastupitelstvo ukončilo zasedání kvůli covidu-19

    „Zjistilo se dnes ráno, že někteří zastupitelé byli covid pozitivní, ti byli (dnes) doma. S těmi lidmi se setkal zastupitelský klub Pirátů a STAN. Z toho důvodu paní hejtmanka rozhodla, že dnešní jednání bude pouze o nejnutnějších bodech, které hoří,“ uvedl náměstek hejtmanky Marek Ženíšek (TOP 09). „Některým zastupitelům, kteří tu nebyli, nebylo úplně dobře a půjdou teprve k lékaři. Je to předběžná opatrnost, abychom se tu nesešli,“ dodal další náměstek Pavel Čížek (STAN). Jednání se zúčastnilo 36 zastupitelů, část z nich online.

  • Otevřená hospoda dostala pokutu 9 tisíc. Mohlo to být mnohem víc

    Pokutu 9 000 korun dostal od olomouckého magistrátu provozovatel restaurace U Ervina v Hlubočkách u Olomouce, která je navzdory vládním opatřením kvůli koronaviru už více než týden otevřená. Rozhodnutí magistrátu zveřejnil provozovatel restaurace Radovan Hořín na svém facebookovém profilu. Za porušení vládních nařízení mu magistrát mohl dát pokutu až 20 000 korun. Hospoda má zůstat otevřená i tento týden.

  • Husák nepřevzal odvolání, zůstává šéfem liberecké policie

    Vladislav Husák zatím formálně zůstává libereckým krajským policejním ředitelem. Po dobu nepřítomnosti ho zastupuje jeho náměstek, sdělila ČTK mluvčí Policejního prezidia ČR Kateřina Rendlová. Policejní prezident Jan Švejdar odvolal Husáka k dnešnímu dni, zároveň s ním vede kázeňské řízení. Policista ale v pátek skončil v nemocnici.

  • Statistici: Vláda neumí pracovat s daty a rozhoduje podle emocí

    Česká republika pro reakci na koronavirus neumí získat a zpracovat podstatná a správná data, politici tak rozhodují na základě dojmů, emocí, pocitů a přání. Uvedli to dnes vědci z České statistické společnosti. K dnešku zřídili odbornou skupinu, která by měla přispět k nápravě situace. Zavádění omezení proti šíření nemoci covid-19 by měla podle nich předcházet analýza přínosů a nákladů. Vyslovili se také pro důsledné zveřejnění dat o epidemii.

    „Mohli jsme si vybrat mezi nízkým počtem obětí za cenu drastických restrikcí a vysokým počtem obětí za cenu pokračování normálního života. Ve výsledku máme ale vysoký počet obětí při drastických restrikcích,“ uvedli vědci na webu.

  • Ministryně Dostálová: Cestovky a průvodci zažádali o 456 milionů korun

    Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohli žádat o pomoc od 11. listopadu. Na dotační titul vláda vyčlenila 500 milionů korun. Pro velké CK s plánovanými tržbami pro loňský rok přesahujícími půl miliardy korun ministerstvo připravuje program COVID cestovní kanceláře II.

  • Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizuje příspěvek pro lidi v karanténě

    Návrh o mimořádném příspěvku při karanténě dnes projedná tripartita. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje pro lidi v karanténě připlácet k náhradě mzdy až 250 korun za den. Platil by to zaměstnavatel, výdaje by si pak odpočítal ze sociálních odvodů.

    „Návrh zní na první pohled samozřejmě dobře, zejména v předvolebním období. Nejsem si však jist, zda jeho důsledky autoři domysleli. Vedle toho, že vytváří velký prostor ke zneužití, zvyšuje už teď obrovskou administrativní zátěž personálních oddělení firem a taky České správy sociálního zabezpečení,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Reklama

Hlavní zprávy