Hlavní obsah
Online

K holiči s elektronickou verzí potvrzení o testu nebo prodělané nákaze

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- „Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3. května uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby, spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Současně pokračuje postupné uvolňování školek a škol. Právě přijato na vládě,“ oznámil dnes po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

- V krajích, ve kterých nebudou počty nově nakažených nemocí covid-19 více než 100 osob na 100 000 obyvatel, by se od 3. května mohla otevřít také muzea, galerie a památky.

- V Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji bude 26. dubna plně obnovena výuka v mateřských školách. Děti budou bez roušek a nebudou se testovat. V pondělí pak bude vláda rozhodovat o otevření druhých stupňů základních škol rotačně od 3. května pro tyto tři kraje s nejnižším počtem nakažených koronavirem.

- Do tří týdnů by podle ministra zdravotnictví Petra Arenberga (za ANO) měla být dostupná elektronická verze potvrzení o negativním testu na covid-19, nákaze prodělané v posledních 90 dnech či očkování. Některé služby, například ubytovací, bazény nebo kadeřnictví, bude totiž možné využít pouze s negativním testem, po očkování nebo nákaze.

- Nejvyšší správní soud zrušil celé mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Zásah však má několikadenní odklad, vstoupí v platnost čtvrtý den po právní moci soudního rozhodnutí.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Soudu vadí i zákaz rodinných setkání i demonstrací

    Soud zkritizoval také některá dílčí ustanovení. Například uvedl, že omezování počtu lidí na akcích by se nemělo týkat rodinných setkání, návštěv rodičů či sourozenců. Zdůraznil, že mimo nouzový stav nelze omezovat počet lidí na demonstracích či shromážděních pod širým nebem. Podle dosavadního opatření byl horní limit 100 lidí. V kostelech lze stanovit hygienické podmínky pro mše, ministerstvu však nepřísluší zasahovat do liturgických forem náboženských projevů, konkrétně jsou nepřípustné zákazy hromadného zpěvu a stanovení povinnosti při bohoslužbě sedět.

  • Komora: Plán rozvolnění znamená pro vnitřní sportoviště další měsíc uzavření

    Pro vnitřní sportoviště znamená aktuální vládní plán rozvolnění podle České komory fitness (ČKF) minimálně další měsíc uzavření. Pro mnohé provozovatele to bude mít fatální následky. Sportoviště jsou připravena přijmout přísné podmínky, aby byli chráněni klienti i personál. Pravidelný pohyb je pro zdraví obyvatel zcela nezbytný. ČTK to dnes řekla prezidentka ČKF Jana Havrdová.

    Podnikatelské a další sportovní a kulturní činnosti bude vláda uvolňovat podle šesti balíčků. Rozhodující bude počet nakažených za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel.

  • Do tří týdnů bude elektronické potvrzení o testu, nemoci či očkování

    Do tří týdnů by podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) měla být dostupná elektronická verze potvrzení o negativním testu na covid-19, nákaze prodělané v posledních 90 dnech či očkování. Některé služby, například ubytovací, bazény nebo kadeřnictví, bude možné využít s negativním testem, po očkování nebo nákaze. Ministr zatím neuvedl, zda půjde o mobilní aplikaci, nebo jen možnost si zobrazit či vytisknout unikátní kód z webu. Informace o tom, kdo byl očkovaný, absolvoval test provedený zdravotníkem nebo se vyléčil z nemoci covid-19 v posledních 90 dnech, má stát díky Informačnímu systému infekčních nemocí (ISIN). Do toho se hlásí každá podaná vakcína a laboratoře tam hlásí výsledky všech PCR testů a odběrová místa všech antigenních testů.

  • Arenberger: Ministerstvo vydá novou verzi opatření, které zrušil soud

    Ministerstvo zdravotnictví nahradí novou verzí opatření proti šíření covidu-19, které dnes s odkladem zrušil Nejvyšší správní soud (NSS). Řekl to po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Úřad se podle něj zatím neměl možnost s plným zněním rozsudku seznámit. Je optimistou v tom, že i rozhodnutí soudu umožňuje rozvolňovat pravidla v ČR postupně. Arenberger řekl, že se ministerstvo zatím s textem rozhodnutí nemohlo seznámit a vychází pouze z vyjádření soudců na webu. „Jednalo se především o procesní vadu, která měla spočívat v tom, že jsme dostatečně nezdůraznili, proč jsme vydali toto mimořádné opatření před tím, než rozhodla vláda,“ uvedl. Bylo to podle něj kvůli tomu, že se v Děčíně objevila brazilská mutace covidu-19. Resort proto opatření nahradí novým. Arenberger také řekl, že resort z nového opatření vynechá pravidla, která ovlivňují bohoslužby.

  • Kdy otevřou zahrádky restaurací? Ve čtvrtém balíčku

    Vláda dnes představila balíčky, podle nichž by se měla postupně uvolňovat opatření.

    Balíček 1 se týkal uvolnění z minulého týdne, kdy mohly znovu začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, služby jako zámečnictví či čistírny. Zoologické a botanické zahrady mohly otevřít venkovní prostory.

    Balíček 2 se týká rozvolnění k 3. květnu, kdy budou moci otevřít vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Pokud bude celostátní počet nakažených nižší než 100 na 100 000, obyvatel budou moci otevřít zbylé obchody a venkovní trhy. V krajích, kde bude počet infikovaných pod 100, budou moci začít fungovat galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.

    Další balíčky budou záviset na počtu nakažených. Ve třetí fázi by se mohly otevřít další služby, na svatbách a pohřbech by mohlo být 30 účastníků. Ve čtvrtém balíčku by mohly začít fungovat zahrádky restaurací, hotely a penziony na 25 procent kapacity. Za přísných podmínek by lidé znovu mohli i do vnitřních sportovišť.

  • Havlíček: Lidé po očkování nebo prodělaném covidu se nebudou muset testovat

    Havlíček k testování ve službách: „Ten, kdo je očkovaný, se nemusí testovat. Stejně tak to platí pro ty, kteří mají protilátky a jsou v režimu 90 dní po prodělání covidu.“

  • Od 3. května by se mohly otevřít muzea, galerie a památky

    V krajích, ve kterých nebudou počty nově nakažených nemocí covid-19 více než 100 osob na 100 000 obyvatel, by se od 3. května mohla otevřít také muzea, galerie a památky. Nebudou se ale moci konat skupinové prohlídky. Vyplývá to z tabulky, kterou pro rozvolňování připravila vláda. Tvoří ji šest balíčků s uvedením oblastí, kterých by se postupně mělo rozvolňování opatření týkat. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude vláda upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek potvrzovat. Galerie, muzea a památky jsou ve druhém ze šesti balíčků. Ve třetím balíčku žádné kulturní instituce nejsou, ve čtvrtém se počítá s možným otevřením divadel a koncertů pod širým nebem s přísným hygienickým režimem a pokud bude počet nově nakažených pod 75 na 100 000 obyvatel. Čtvrtý balíček také uvádí, že ve stejném režimu by se mohly otevřít hrady a zámky. Čtvrtý balíček ale zatím neuvádí možný termín, od kterého by se oblasti v něm uvedené mohly začít zpřístupňovat. Muzea, galerie a další kulturní instituce jsou kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 v ČR uzavřená znovu od 27. prosince. Divadla a kina jsou uzavřená ještě déle. Od 12. dubna se mohly otevřít venkovní expozice či třeba zahrady a parky spojené s památkami.

  • U kadeřníka s respirátorem a metr a půl od dalšího zákazníka

    Jak budou fungovat služby? V režimu jeden na jednoho, což ale neznamená, že by v provozovně mohli být jen dva lidé. „Ale musí to být v kontextu s hygienickým režimem, tedy odstup od vedlejšího zákazníka 1,5 metru, respirátory. Nebude to tak, že v dané místnosti bude jen jeden. Bude to ještě možná upřesněno počtem lidí na počet metrů čtverečních,“ řekl ministr Havlíček.

  • Ve třech regionech se 3. května vrátí do škol žáci druhého stupně

    „V pondělí 26. dubna rozhodneme, zda se ve zmíněných třech regionech vrátí 2. stupně základních škol rotačně, a to od 3. května. A pokud už bude výhled na další regiony, oznámíme jej rovněž v pondělí,“ dodal Plaga.

  • V některých krajích se otevřou školky, děti budou bez testů i roušek

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) po jednání vlády řekl, že po 26. dubnu se vrátí praktická výuka na SŠ a poslední ročníky VŠ. „Dnes jsme se také dohodli, že bude ve třech krajích – Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském – plně obnovena výuka v mateřských školách. Vrátí se tam všechny děti a díky nízké incidenci je také možné, aby nebyly děti v rouškách, a nebude tam ani testování. V ostatních regionech zůstávají ve školkách pouze předškoláci a je povinnost testování a roušek. Pevně doufáme, že se situace bude zlepšovat. Je navázáno na krajskou incidenci i další uvolňování dalších školských zařízení. Příští pondělí řekneme, jakých regionů by se to mohlo týkat od 3. května. Školy budou mít čas se připravit,“ řekl Plaga.

  • Po třetím květnu otevřou všechny obchody, ke kadeřnici s testem

    Zásadní datum je podle Havlíčka 3. květen. Incidence by měla dosáhnout 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel. „Pokud docílíme tohoto ukazatele, budou uvolněny všechny obchody, současně uvolníme služby v rámci péče o tělo nebo zvířata. Jde o služby na rozmezí zdravotních a kosmetických – pedikúra, masáže zdravotního charakteru, kadeřnictví, případně podobné typy služeb. Podmínka – prokázání se testem antigenním nebo PCR,“ řekl Havlíček.

  • Vláda bude uvolňovat opatření po týdnech

    „Pandemická situace se dostává do situace, kdy je možné pustit se do postupného obnovování života,“ řekl po dnešním jednání vlády Havlíček. „Připravili jsme šest balíčků, v rámci kterých se bude v následujících týdnech uvolňovat. Klíčovým faktorem bude tzv. incidence, tedy počet infikovaných za posledních 7 dnů na 100 tisíc obyvatel. Logika tohoto plánu spočívá v tom, že přednost mají školy, školky, vzdělávací systém, pak následují aktivity ekonomického charakteru, kultura, sportovní život. Jakým způsobem budeme vždy anoncovat další kroky: každý týden v pondělí vláda upřesní režim uvolnění v dalším týdnu v detailu, potvrdí, že další týden v pondělí toto skutečně nastane. Definitivní potvrzení ale vždy bude každý týden ve čtvrtek, kdy vláda potvrdí to, že následující pondělí budeme uvolňovat.“

  • Vláda uvolní i školky

    Havlíček doplnil, že vláda současně pokračuje v uvolňování školek a škol. V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Vláda v souvislosti s návratem části žáků do škol od 12. dubna umožnila provoz také prodejnám dětského oblečení a obuvi a papírnictvím. Ze služeb jsou k dispozici od minulého pondělí zámečnictví, prádelny, čistírny nebo provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Farmářské trhy mohly rovněž obnovit za přísného režimu provoz od 12. dubna.

  • Havlíček: Od třetího května otevře zbytek obchodů, trhy i služby spojené s péčí o tělo

    „Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3. května uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby, spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Současně pokračuje postupné uvolňování školek a škol. Právě přijato na vládě,“ oznámil ministr půmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

  • Pirátský poslanec: Doufám, že vláda otevře obchody

  • Šéf svazu obchodu: Od pondělí mohou podle soudu otevřít všechny prodejny a služby

    Krok Nejvyššího správního soudu, který zrušil celé mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, okomentoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. „Vyzýváme vládu, aby neprodleně řekla, jak bude po tomto průlomovém rozsudku dále postupovat. Rozsudek znamená, že v pondělí by se měly otevřít veškeré obchody a služby a padnou i další opatření a zákazy,“ uvedl. „Musíme vědět, na co se máme připravit. Jsme připraveni zajistit bezpečnost našich zákazníků, musíme ale dopředu vědět, co nás čeká. A důrazně žádáme vládu, aby konečně začala respektovat český právní řád a přestala vyvolávat chaos a zmatek. Je to jednoznačné selhání vlády, která opakovaně nezvládá řádně zdůvodňovat svá opatření.“

  • Jde o první opatření, která soud v Česku zrušil

    Pandemický zákon svěřil Nejvyššímu správnímu soudu pravomoc přezkoumávat opatření přijatá v rámci boje proti šíření nákazy. Před dneškem Nejvyšší správní soud žádné opatření nezrušil. U jednoho sice konstatoval nezákonnost, zrušit ho však nemohl, protože mezitím pozbylo platnost. Šlo o starší verzi opatření o testování zaměstnanců, bylo podle soudu nedostatečně odůvodněné. Dalšími 31 podněty se soud ještě zabývá. Některé dříve postoupil Městskému soudu v Praze, další návrh, taktéž podaný kvůli testování zaměstnanců ve firmách, zamítl.

  • NSS zrušil s časovým odkladem opatření, které omezuje obchody i setkávání

    Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil celé mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Zásah však má několikadenní odklad, vstoupí v platnost čtvrtý den po právní moci soudního rozhodnutí. Ministerstvo tedy může opatření ještě změnit tak, aby odpovídalo nárokům soudu. Rozhodnutí NSS padlo neveřejně, soudci dnes výsledek oznámili na tiskové konferenci. Hlavní vada opatření spočívala v tom, že nebylo vydáno s předchozím souhlasem vlády.

    Opatření z 10. dubna, později ještě dvakrát aktualizované, s odkazem na pandemický zákon omezuje provoz maloobchodu a stravovacích služeb, stanovuje výjimky pro některé prodejny a služby, zakazuje koncerty či divadelní produkce, kongresy a vzdělávací akce, dále reguluje provoz sportovišť a mnoho dalšího. Součástí opatření je také zákaz veřejných i soukromých akcí, při kterých se potkají více než dva lidé.

  • RegioJet a FlixBus v příštím týdnu obnoví další spoje, roste poptávka

    Tuzemští dopravci dál posilují svůj provoz. Další vlakové spoje vrátí na železnici RegioJet, který plánuje od poloviny května jejich plný provoz. Vedle toho dopravce posílí i autobusové spoje. Autobusové spoje v závěru dubna posílí i FlixBus, který více vozů nasadí například z Prahy do Liberce, Mostu či Karlových Varů. Dnes o tom informovaly obě společnosti. Dopravci spoje omezovali kvůli koronavirové krizi. Nyní provoz postupně posilují i ostatní dopravci v Česku, důvodem je podle nich především až o desítky procent rostoucí poptávka cestujících. „Každý týden teď přibývá až 30 procent nových cestujících,“ uvedla ředitelka RegioJetu Ivana Sachsová. Podle ní v současnosti jezdí vlaky více cestujících než před loňským březnem, kdy v zemi vypukla koronavirová krize. Dopravce proto od příštího týdne přidá další vlaky mezi Prahou a Ostravskem, během víkendů už nyní začala společnost nasazovat maximum vozů. Od pondělí by mělo jezdit osm vlakových spojů, o víkendech devět. Další posílení RegioJet plánuje v květnu, v jeho polovině by se měl provoz vrátit do normálu.

  • Poslanci ANO a ČSSD chtějí letos umožnit úřední maturity

    Sněmovna by podle poslanců ANO a ČSSD měla uložit ministerstvu školství, aby kvůli odkladům obnovení prezenční výuky umožnilo letos studentům získat úřední maturitu, tedy udělení maturitní známky bez zkoušek podle průměru za studium. Zástupci vládních stran to dnes navrhli dolní komoře, která zatím o návrhu nerozhodla. Proti úřední maturitě se postavili například zástupci Pirátů, TOP 09 a KDU-ČSL. ANO ústy Karla Raise navrhlo, aby ministr školství Robert Plaga (za ANO) umožnil nařízením získat maturitu na základě dosavadních studijních výsledků. Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by chtěla, aby tato možnost byla uzákoněna a využita „na základě volby žáka v odůvodněných případech“. Navrhovala také, aby ministerstvo zajistilo dodatečnou úpravu praktické části maturit a dostatečné množství opravných termínů.

Reklama

Hlavní zprávy