Hlavní obsah

Válková obhajovala svoji minulost před vládou, ve funkci zmocněnkyně zůstává

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Poslankyně Helena Válková.

Reklama

aktualizováno •

Vláda neodvolala poslankyni za ANO Helenu Válkovou z funkce v čele Rady vlády pro lidská práva. Kabinet o tom sice na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jednal, po vystoupení Válkové ale ministři o jejím setrvání nehlasovali.

Článek

Vláda dnes nehlasovala o tom, jestli poslankyně Helena Válková (ANO) skončí ve funkci zmocněnkyně kabinetu pro lidská práva. Kabinet o tom sice na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jednal, po vystoupení Válkové ale ministři o jejím setrvání nehlasovali. Válková podle informací ze zasedání před ministry vystoupila a odmítla při tom možnost, že by funkci mohla opustit sama.

Šéf ČSSD Hamáček dnes avizoval, že návrh na odvolání Válkové premiérovi Andreji Babišovi (ANO) předloží. O setrvání Válkové ale podle něj fakticky rozhodne ANO, protože disponuje deseti členy vlády a ČSSD jen pěti. Válková je zmocněnkyní od loňského května, kdy ji jmenovala vláda.

„Pokud paní Válková bude pokračovat v té funkci, tak se bude více věnovat obhajobě toho svého působení než samotnému fungování úřadu. Bude to komplikovat chod celé agendy,“ řekl v pondělí před jednáním vlády šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

Exministryně spravedlnosti čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let o ochranném dohledu, který byl totalitním režimem zneužíván proti disidentům. Je pod ním podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který je známý z procesu s Miladou Horákovou.

Kromě Hamáčka by konec Válkové uvítal i prezident Miloš Zeman, který ji chtěl ještě nedávno navrhnout na funkci ombudsmanky. „Nevědět, kdo byl Urválek. To by měli vědět všichni dospělí lidé. Byl to nejodpornější zjev československé justice. I kdyby napsala článek o boji proti kůrovci, je problém ve spoluautorovi,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.

Nominace na post ombudsmanky už se Válková vzdala, v čele Rady vlády pro lidská práva chce ale zůstat. Premiér Andrej Babiš už dříve řekl Právu, že ji z Rady odvolávat nechce.

„K odvolání nevidím důvod“

Jasno tak zcela není ani po jednání vlády.Na setrvání Válkové ve funkci jsou různé názory. „Budeme o tom vést debatu. Je pravda, že to, co se událo, je skutečně těžko vysvětlitelné,“ řekl před jednáním vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Domnívám se ale, že na pozici vládní zmocněnkyně doposud nikomu nevadila a já si opravdu netroufám být ten, kdo by měl určovat, co má dělat,“ myslí si ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové Válková za posledních třicet let odvedla obrovský kus práce a to je pro ni zásadní.

„Patří mezi erudované odborníky a vlastně nevidím důvod, proč by měla být odvolána. Rozhodně ji nebudu vyzývat k odstoupení,“ řekla ministryně.

Člen rady: Buď ona, nebo já

Rada vlády pro lidská práva se sejde ve čtvrtek 16. ledna, má se jí zúčastnit i premiér Andrej Babiš. Jeden z členů Rady, právník Tomáš Němeček, rozeslal členům výzvu k rezignaci Válkové z funkce zmocněnkyně i členky Rady.

„Pocit trapnosti při sledování činů a výroků profesorky Válkové je už nesnesitelný,“ napsal Němeček na svém facebookovém profilu. Pokud Válková neskončí, odejde z Rady sám, uvedl.

Reklama

Doporučované