Hlavní obsah

Vláda proti Schillerové. Návrh na zrušení plateb za státní pojištěnce nikdo nepodporuje

Ministři odmítají návrh na zrušení plateb za státní pojištěnce z rozpočtu.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová navrhuje, aby byla zrušena superhrubá mzda a kvůli tomu by stát neplatil zdravotní pojištění za státní pojištěnce.

Článek

Ministryně Alena Schillerová byla na konci minulého týdne možná nejcitovanější členkou vlády, když byl zveřejněny její plány na zásadní změnu daní a s ní související změnu ve zdravotním pojištění, po několika dnech se však ukazuje, že už nemá podporu ani u vládního týmu.

Před zasedáním vlády ministři odmítali zejména návrh, aby zdravotní pojištění za státní pojištěnce – mj. děti, seniory a nezaměstnané – přestal hradit stát. Proti tomu se později postavil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Nesouhlasí ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), s nímž Schillerová plán před tím probírala. „Ministerstvo zdravotnictví má v tomto směru jiný návrh na automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce,“ uvedl Adama Vojtěch před pondělním zasedáním vlády.

Ministryně Schillerová navrhuje, že zruší superhrubou mzdu, tedy hrubou mzdu navýšenou o odvody firem, ze které zaměstnanci platí 15% daň z příjmu. Ta by zůstala na stejné úrovni, což by ale pro státní rozpočet znamenalo výpadek v řádech desítek miliard.

Ministerstvo financí by pak tento výpadek nahradilo přenesením plateb za státní pojištěnce z rozpočtu na zaměstnance a živnostníky. Místopředseda hnutí ANO Richard Brabec zdůrazňuje, že šlo pouze o interní návrh, který měl sloužit k vnitřní debatě. Pro případně snížení daní se budou muset v rozpočtu najít peníze navíc.

„Je určitě správná cesta, že hnutí ANO řeklo, že chce snižovat daně, na druhé straně je jasné, že je to výpadek 100 miliard z rozpočtu, který by musel být kompenzován,“ uvažuje nad návrhem Brabec.

Zatímco ministři za ANO návrh opatrně kritizují, zcela neprůchozí je pro koaliční ČSSD i pro KSČM, která vládu toleruje.

„Paní ministryně nám to ani pořádně nevysvětlila a už se o tom vede čilá debata v médiích. Tohle ale opravdu nepůjde a sociální demokracie s tím nesouhlasí,“ odmítá změnu systému plateb předseda ČSSD Jan Hamáček.

Stát letos za svého pojištěnce odvádí 1 018 korun. Minimální záloha na zdravotní pojištění pro živnostníky činí 2 208 korun a pro lidi bez zdanitelných příjmů 1 803 korun.

Schillerové chce i přes odpor vládních kolegů v diskusích o změně systému plateb pokračovat. I když říká, že nelze superhrubou mzdu zrušit, pokud neprojde návrh na změny ve zdravotním pojištění.

Reklama

Doporučované