Hlavní obsah
Online

Nouzový stav neprošel o 6 hlasů. Slušný politik by rezignoval, píše Kalousek Babišovi

Záznam, jak Andrej Babiš žádá o další prodloužení nouzového stavu. (Video: Poslanecká sněmovna)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Poslanci navzdory žádostem vlády neschválili prodloužení nouzového stavu. Ten tak skončí už v neděli. Co bude bez nouzového stavu, čtěte ZDE.

- Pro okresy Trutnov, Cheb a Sokolov začne od půlnoci platit omezení volného pohybu. Povinné bude nošení roušek a někde i respirátorů FFP2. Opatření mají platit do konce nouzového stavu. Lidé, kteří zde bydlí, nebudou smět až na výjimky oblast opustit.

- Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku, reaguje bezprostředně po rozhodnutí Sněmovny ministr vnitra Jan Hamáček..

  • Starosta Trutnova vyzval ke klidu, omezí se hlavně příjezdy zvenčí

    Uzavření okresu Trutnov má především omezit příjezd lidí zvenčí. Policie bude namátkou kontrolovat nejen příjezdové silnice, ale také horská střediska. Půl milionu ochranných ústenek, které pošle do regionu stát, budou občanům rozdělovat příslušné obce. Dnes to sdělil starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Obyvatele okresu vyzval ke klidu. „Nejedná se o hermetické uzavření okresu. Mělo by se našich běžných životů dotknout co nejméně. Je to snaha omezit mobilitu lidí, především těch, kteří přijíždějí do našeho okresu. Opatření myslí i na výjimky, tudíž lidé mohou cestovat za prací, do školy, za lékařem a podobně,“ uvedl Adamec. Policie podle něj bude v okrese kontrolovat také horská střediska, zda jsou tam lidé oprávněně. Do okresu Trutnov zasahují Krkonoše. Namátkové kontroly budou i v prostředcích veřejné hromadné dopravy. „Chtěl bych občany požádat, abychom všichni zachovali klid. Situace není lehká, a proto je potřeba, abychom dodržovali vládní opatření,“ řekl Adamec.

  • Fatální selhání premiéra. Měl by rezignovat, píše Kalousek

    Bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek vidí v neschválení nouzového stavu fatální selhání premiéra Babiše.

  • Přijde nedůvěra v politiku, stěžuje si Hamáček

    Vicepremiér Jan Hamáček reagoval hned po skončení hlasování tím, že obvinil opozici, že chce zavařit vládě. Opozice ovšem vládě navrhla několik řešení, ta však nebyla s to návrhy svých protivníků projednat.

  • Poslanci neschválili apel na občany

    Poslance KDU-ČSL Marka Výborného rozčílilo, že koaliční poslanci neschválili usnesení lidovců, které apelovalo na veřejnost, aby dodržovala všechna opatření a chovala se odpovědně. „Tím, že jste to neschválili, lidem jen říkáte: ‚Chovejte se jako ta banda v těch Teplicích‘,“ zvýšil na koaliční poslance hlas Výborný.

  • Poslanci neprodloužili nouzový stav, ten v neděli skončí

    Neprošel ani jeden návrh na prodloužení nouzového stavu. Pro hlasovalo pouze 48 poslanců hnutí ANO a ČSSD. Ze 106 přítomných poslanců bylo potřeba 54 hlasů.

  • Poslanci začínají hlasovat

    Po mnohahodinové diskuzi se poslanci konečně přiblížili hlasování. Kromě vládního návrhu o prodloužení nouzového stavu do 16. března budou hlasovat i o protinávrhu lidoveckého poslance Stanislava Juránka, který navrhuje prodloužení do 28. února. Hlasovat se pak bude i o třech doprovodných usneseních z dílny KSČM, koalice Spolu a Pirátů.

  • Lidovec navrhuje nouzový stav do 28. února

    Lidovecký poslanec Stanislav Juránek navrhuje, aby se nouzový stav prodloužil do 28. února. „Zkuste se na to podívat pohledem hejtmanů,“ řekl Juránek.

  • Blatný: Střelíme se do nohy

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že neví, proč je mezi poslanci takový odpor k nouzovému stavu. „Z mého pohledu je to jenom technická záležitost, kterou když dáme pryč, tak se střelíme do nohy,“ uvedl Blatný. Poslanec Dominik Feri z TOP 09 mu odpověděl, že v nouzovém stavu nemají poslanci žádnou možnost, jak ovlivnit opatření.

  • Antirouškový poslanec Volný mluví k prázdné Sněmovně

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na úterní schůzi vykázal z jednacího sálu nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka. Neměli nasazené roušky a nenasadili si je ani na jeho výzvu. Vondráček je poté nechal vyvést ze sálu, přerušil kvůli tomu jednání. Ochranná služba je po několika minutách vyvedla. Někteří poslanci při jejich nuceném odchodu ze sálu křičeli „fuj“. Dnes Volný opět hovoří ve Sněmovně bez roušky. Prakticky všichni poslanci na protest opustili sál.

    Foto: psp.cz

    Záběr z aktuálního vystoupení poslance Volného.

  • Premiér k opozici: Myslím, že to ani nemyslíte vážně

    Parlamentní strany by se podle Babiše měly oprostit od politiky, ale bohužel se to nedaří. „Myslím, že to ani nemyslíte vážně. Nedělám to proto, abych se nějak zviditelňoval. Nejsem si jistý, že k tomu máme stejný přístup,“ řekl premiér.

  • Poslanci opouštějí kvůli kolegovi bez roušky sál

    Ve Sněmovně hovoří nezařazený poslanec Lubomír Volný, opět bez roušky. Většina poslanců opustila na protest při jeho projevu sál.

    Foto: Seznam Zprávy

    Prázdná Sněmovna při projevu poslance Volného.

  • Plaga: Školy mohou zůstat zavřené

    Podle ministra školství Roberta Plagy mohou školy zůstat zavřené i bez nouzového stavu. „Zaznělo tady, že když se zruší nouzový stav, otevřou se školy. Ne, podle judikátu školy mohou zůstat zavřené i bez nouzového stavu,“ uvedl Plaga.

  • Landa je pro Babiše důležitější než opozice, míní ODS

  • Babiš bude koronavirovou krizi řešit s Danielem Landou

    Zpěvák Daniel Landa se v úterý sejde ve Sněmovně s premiérem Andrejem Babišem. Na jednání mají řešit současná protikoronavirová opatření, se kterými Landa a jeho příznivci nesouhlasí. Setkání zprostředkoval předseda dolní komory Radek Vondráček. Informoval o tom server iDNES.cz. „Mohu to potvrdit. Pan Landa se na mě obrátil dopisem a následně jsme se sešli a domluvili. V současné době není komunikace s veřejností nikdy dost,“ uvedl předseda Sněmovny Vondráček, který má setkání moderovat.

    Seznam Zprávy informovaly o Landově vstupu na epidemické pole:

  • Schillerová: Opozice jde do rizika

    K prodloužení nouzového stavu vystupují i další členové vlády. „Opozice jde do obrovského rizika a vydává se na cestu, ze které není návratu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

  • Karlovarský hejtman: Nebudeme moci například regulovat obchody nebo služby

    Karlovarský kraj připravuje pro Sokolovsko a Chebsko opatření, která by v případě neprodloužení nouzového stavu nahradila vládní nařízení. Kraj by vyhlásil stav nebezpečí, který však neumožňuje pokrýt veškerá opatření, jež platí při nouzovém stavu, řekl dnes hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). „Nebudeme moci například regulovat obchody nebo služby. Tyto provozovny budou moci být otevřeny. Mobilitu můžeme omezit, ale v jiném režimu ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary, která může na určitém území vyhlásit karanténu. Nebude to ale zřejmě možné v rozsahu současných opatření,“ uvedl Kulhánek.

  • Rozvoz roušek a respirátorů začne v Karlovarském kraji o víkendu

    Do Karlovarského kraje má v pátek dorazit zásilka roušek a respirátorů pro Chebsko a Sokolovsko, které vláda poslala od pátečního dne do přísné karantény. Ochranné pomůcky bude Karlovarský kraj rozvážet o víkendu do obcí s pomocí profesionálních i dobrovolných hasičů tak, aby se co nejdříve dostaly mezi obyvatele, řekl dnes hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).Pro okresy Sokolov a Cheb by měl kraj dostat celkem 500 000 ochranných pomůcek. Jsou podle nařízení nově povinné v budovách, obchodech, úřadech a na místech, kde není možné dodržet rozestupy. Lidé by už neměli používat jednoduché látkové roušky. Roušky by se podle Kulhánka měly dostat mezi lidi tak, aby se zbytečně neshlukovali v jednom místě, řekl hejtman.

  • Rakušan: Nesvádějte na nás odpovědnost

    Opozice odmítá výtky vlády, že bude zodpovědná za nárůst nemocných a mrtvých. „Nesvádějte na nás odpovědnost, jak tady rok vládnete. Lidé moc dobře vědí, jak se vám to daří, potažmo nedaří. Nouzový stav je jen rámec, který jste měli vyplnit konkrétními opatřeními. A to se nestalo,“ zdůvodnil odmítnutí předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

  • Hamáček: Neprodloužení nouzového stavu je demobilizace za války

    V případě neprodloužení nouzového stavu Česko vejde do dějin jako země, která uprostřed války demobilizovala, řekl dnes poslancům vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj po zrušení nouzového stavu hrozí uzavření hranic okolními zeměmi a boj s epidemií zůstane na krajích, kterým stát nebude moci pomoci. „Vejdeme do dějin jako stát, který uprostřed války demobilizoval,“ varoval Hamáček poslance opozice, kteří prodloužení nouzového stavu nechtějí. „Nedává to smysl a je to šílenství,“ dodal. Poznamenal, že v rámci Evropy je pouze v Česku nouzový stav předmětem politického boje. Opozice by se místo toho měla pokusit vyslovit vládě ANO a ČSSD nedůvěru a nechat ustavit úřednickou vládu, uvedl vicepremiér.

  • Hejtmani pěti krajů a Praha jsou připraveni vyhlásit stav nebezpečí

    Hejtmani Středočeského, Karlovarského, Pardubického, Libereckého a Olomouckého kraje a pražský primátor chtějí ve svých krajích a v Praze vyhlásit stav nebezpečí, pokud dnes Sněmovna neschválí prodloužení nouzového stavu. Stav nebezpečí má být nástrojem k zavádění krizových opatření kvůli pandemii koronaviru. Společné prohlášení hejtmanů a primátora zveřejnila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na Twitteru. Kromě hejtmanů a primátora za Starosty a Piráty se k prohlášení připojil pardubický hejtman Martin Netolický (3PK). Stav nebezpečí by měl být vyhlášen po 14. únoru, kdy končí nouzový stav. „Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům na dnešním on-line mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR,“ uvedli hejtmani a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v prohlášení.

Reklama

Hlavní zprávy