Hlavní obsah

Vláda rozhodne o příspěvcích pro rodiče postižených dětí

Foto: vlada.cz

Jednání vlády. (Ilustrační foto)

Reklama

Rodiny s postiženým dítětem by mohly nově dostávat příspěvky od státu už od jeho narození a ne až po prvních narozeninách. S nápadem přišlo hnutí STAN.

Článek

Vláda příští týden projedná změny v příspěvcích pro rodiny postižených dětí. V současné době nemají děti do jednoho roku nárok na příspěvky od státu. Podle návrhu by rodiny mohly čerpat dávky ihned po porodu.

„Toto opatření významným způsobem ulehčí zatíženým rodinám už tak náročnou péči o zdravotně postižené dítě a minimalizuje počet zdravotně postižených dětí umístěných do ústavní péče z důvodu nedostatečné finanční kapacity ve vztahu péče o dítě,“ stojí v důvodové zprávě poslanců.

Návrh na změnu předložilo hnutí STAN. Starostové na problém narazili, když tvořili Balíček absurdit – tedy soupis nesmyslných zákonů, který představili minulý týden.

„Více než rok sbíráme podněty od občanů. A rozhodli jsme se nečekat na reformu, která hned tak nepřijde. Balíček obsahuje dvanáct opatření, které odstraňují nadbytečnou administrativu,“ uvedl předseda hnutí Vít Rakušan.

Balíček například obsahuje jednodušší přiznání k dani z nemovitosti, povinnost úřadů sdílet informace nebo jednodušší zrušení registrace k DPH. Další „absurdita“ se týká zveřejňování informací o zahájení exekuce. „V praxi se často stává, že lidé v exekuci prodávají cenný majetek, jako například auto. Nic netušící kupec tedy nejenže neobdrží, co si zakoupil, ale je dokonce možné, že nedostane zpátky ani své peníze,“ stojí v tiskové zprávě hnutí.

Kabinet bude v tomto týdnu projednávat také změnu trestního řádu a občanského soudního řádu. Ministři mají rozhodnout i o zvýšení nezabavitelné částky dlužníkům tak, aby jim zůstalo dost peněz na uživení rodiny.

Po jednání kabinetu letí český premiér Andrej Babiš na dvoudenní pracovní cestu do Estonska. Tam se setká s ministrem pro zahraniční obchod a IT. Jednání by se mělo zaměřit hlavně na digitalizaci, kybernetickou bezpečnost a obrannou politiku.

Babiš by měl vést jednání také s předsedou estonského parlamentu. Jejich setkání se má zaměřit především na bilaterální vztahy a účast českého letectva v misi NATO a spolupráce s Visegrádskou skupinou.

Ministra Karla Havlíčka čeká příští týden jednání ve Sněmovně. Členům hospodářského výboru bude vysvětlovat, jak hodlá najednou vést Ministerstvo průmyslu a Ministerstvo dopravy.

Výbor pro životní prostředí se bude zabývat klecovými chovy slepic. Sejít se má v tomto týdnu i Stálá komise pro Ústavu, která by se měla zabývat novelou Ústavy. „Na programu je změna senátních volebních obvodů nebo změna zákona o vysílání a pobytu vojsk,“ stojí v programu.

Reklama

Doporučované