Hlavní obsah
Online

Na koncert od 17. května? Zaorálek představil rozvolnění pro kulturu

Foto: vlada.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministr kultury Lubomír Zaorálek na sociálních sitích uvedl, že se na dnešním jednání s náměstkyní ministra zdravotnictví a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou dohodli na základních parametrech plánu rozvolnění pro kulturu pro následující týdny a měsíce až do září. „Pokud nám to vláda v pondělí schválí, od 17. 5. bude možné rozjet venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků a v týdnu od 24. 5. se pak tato kapacita navýší na 1000 venku a 500 vevnitř vždy při kapacitě 50 %. Vše samozřejmě za přísných hygienických pravidel s použitím antigenních/PCR testů, s ochranou dýchacích cest apod.“ uvedl Zaorálek s tím, že v pondělí ministerstvo celý plán rozvolnění zveřejní.

- Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na 2. stupních ZŠ a plné výuce v MŠ, rozhodla dnes vláda. Dále se rozšiřuje praktická výuka na vysokých školách ve všech ročnících. Premiér Babiš dnes v Poslanecké sněmovně řekl, že prioritou je, aby všichni žáci chodili do školy bezrotačně už 17. května.

- „Rozšiřuje se komfort pro organizovaný amatérský sport pro děti a mládež do 18 let. Venku může od pondělí současně sportovat 30 osob, uvnitř 2 osoby,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

- „Od pondělí se otevírají obchody v celé České republice. Zároveň i venkovní trhy se vším sortimentem, nejen s potravinami. Otevírají se galerie, památky a muzea. Jen bez skupinových prohlídek,“ dodal Arenberger.

- „Od pondělí platí, že se ve venkovních prostorech v zástavbě i mimo ni roušky a respirátory musí nosit pouze v případě, že se v okolí pohybuje větší počet osob. Pro vnitřní prostory se zatím žádná jiná opatření zatím neprobírají,“ podotkl Arenberger.

- „Věřím, že bychom 17. května mohli otevřít zahrádky a současně i penziony a hotely v určitém režimu s antigenními testy. Je tam ale podmínka 75 nakažených na 100 000 obyvatel,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Koncert České filharmonie jako pilotní kulturní projekt

    Pilotním projektem, který by mohl ukázat cestu, jak začít pořádat kulturní akce s účastí publika, bude koncert České filharmonie 10. května. Přední české hudební těleso získá díky sponzorovi PCR testy, jimiž se účastníci koncertu otestují. Celá akce se bude konat za přísných předem daných hygienických podmínek a jen pro omezený počet diváků. Arenberger dříve uvedl, že pilotní projekty počítají nejen s testováním diváků, ale i s jejich sledováním po určitou dobu po akci.

  • Data: Očkování proti covidu překonalo milník, nejlépe si vedou Seychely

    Celosvětově se aplikovalo už více než 1,19 miliardy dávek vakcín proti onemocnění covid-19. Nejvyšší procento naočkovaných mají aktuálně Seychely, v unijním srovnání vede Malta. Seznam Zprávy přinášejí přehled posunu v očkování.

  • Zaorálek představil plán rozvolnění pro kulturu

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek na sociálních sítích uvedl, že se na dnešním jednání s náměstkyní ministra zdravotnictví a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou dohodli na základních parametrech plánu rozvolnění pro kulturu pro následující týdny a měsíce až do září. „Pokud nám to vláda v pondělí schválí, od 17. 5. bude možné rozjet venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků a v týdnu od 24. 5. se pak tato kapacita navýší na 1 000 venku a 500 vevnitř vždy při kapacitě 50 %. Vše samozřejmě za přísných hygienických pravidel s použitím antigenních/PCR testů, s ochranou dýchacích cest apod.,“ uvedl Zaorálek s tím, že v pondělí ministerstvo celý plán rozvolnění zveřejní.

  • Ani superbezpečný festival s PCR testy neprošel, kultura je v nejistotě

    Kultura patří mezi oblasti, které protiepidemická opatření umlčela na nejdelší dobu. Stále přitom není jasno, jak bude vypadat letní sezona. U hlavní hygieničky neprošel ani projekt „superbezpečného festivalu“.

  • V epidemii jsou rozdíly mezi kraji i okresy, větší roli budou mít KHS

    Ve stavu epidemie covidu-19 jsou řádové rozdíly mezi kraji i okresy, počty případů ale všude klesají. Větší roli tak budou hrát do budoucna v jejím řešení podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška krajské hygienické stanice. Jako hranici pro začátek zmírňování protiepidemických opatření stanovilo ministerstvo sto případů za týden na 100 000 obyvatel. Podle zveřejněných dat je ale v okrese Cheb 10, v okresech Trutnov a Náchod 28 případů, zatímco v okrese Zlín 235 případů a Vsetín 222 případů.

  • Jihlavsko je kvůli lokálním ohniskům covidu-19 nejpostiženějším okresem ČR

    Jihlavsko se kvůli několika lokálním ohniskům covidu-19 ve firmách a organizacích stalo v posledních sedmi dnech okresem v zemi nejzasaženějším epidemií. Jinde v kraji počty případů postupně klesají. Kraj o tom informoval na svém webu po dnešním jednání krajského krizového štábu. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) řekl, že z hlediska péče o nakažené pacienty je na Vysočině stále nejvytíženější nemocnice v Novém Městě na Moravě.

    „Tam jsou pořád lůžka na JIP obsazená v plné míře, stejně tak vysoká obsazenost je v Novém Městě i u lůžek s umělou plicní ventilací, kde jsme pořád nad 80 procenty,“ řekl hejtman. V jihlavské nemocnici je podle něj situace stabilizovaná a počty pacientů, kteří potřebují intenzivní péči, jsou nízké. V průměru jsou v krajských nemocnicích Vysočiny lůžka intenzivní péče pro pacienty s covidem-19 obsazená z necelých 30 procent.

  • Babiš: Pandemický plán aktualizován není, postupuje se podle doporučení

    Česko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemá zpracovanou aktualizaci pandemického plánu pro epidemii koronaviru. Postupuje se podle doporučení mezinárodních organizací a odborných skupin, řekl dnes Babiš ve Sněmovně. Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Jakuba Michálka, jak bude Česko postupovat proti epidemii při případné další podzimní vlně.

    „Není zpracován plán strategie aktuálně přímo pro covid-19, ale v řešení této nemoci se postupuje podle doporučení ECDC (Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí), Světové zdravotnické organizace (WHO) a odborných skupin, aby bylo zajištěno komplexní řešení pandemie,“ uvedl Babiš.

    Aktualizace pandemického plánu bude podle premiéra možná až po analýzách a vyhodnocení všech aspektů protiepidemických opatření „včetně nastavení optimální očkovací a testovací strategie“. Aktualizace pandemického plánu, který byl původně zaměřen na chřipkové onemocnění, by se měla týkat nejen nemoci covid-19.

  • Babiš: Prioritou jsou všichni žáci ve školách 17. května

    Premiér Andrej Babiš dnes na pravidelných interpelacích v Poslanecké sněmovně řekl, že chce, aby 17. května mohli všichni žáci do škol. „Prioritou nyní je, aby 17. května šli všichni studenti a školáci do škol, a to bezrotačně,“ řekl Babiš ve Sněmovně. Dodal, že z distanční výuky mají někteří žáci trauma.

  • Do června vláda rozhodne o pokračování české vakcíny na covid-19

    Do června vláda rozhodne o tom, zda bude pokračovat v testování a výrobě české vakcíny proti covidu-19. Existují výrobní prostory i technologie, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Na projektu tuzemské očkovací látky začali pracovat zhruba před rokem odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Vývoj v první fázi stál 4,3 milionu korun. Projekt si vysloužil i kritiku, podle některých odborníků nebudí důvěru a většina výrobců jde jinou cestou.

    „Pokud by se do června rozhodlo, že ano, tak výroba vlastní vakcíny by mohla v ČR začít do několika měsíců,“ uvedl ministr. Začalo by pak podle něj klinické testování a další kroky. „Očkování by to znamenalo s výhledem do příštího nebo přespříštího roku,“ dodal.

    S projektem vedeným poslankyní a lékařkou zaměřenou na preventivní kardiologii Věrou Adámkovou (ANO) se začalo před rokem, Ministerstvo zdravotnictví tehdy vedl Adam Vojtěch (za ANO). Jeho tehdejší náměstek a posléze nástupce Roman Prymula (za ANO), který se profesně vakcinologii věnuje, k tomu řekl, že většina světových týmů pracujících na vakcíně jde jinou cestou než Česko. Místo inaktivovaného viru volí mikroorganismy, které jsou schopny vyvolat imunitní odpověď, a do nich vpraví genetickou informaci viru.

  • Otevření lázní pro samoplátce se projeví do dvou až tří týdnů

    Otevření lázní pro klienty - samoplátce, které dnes schválila vláda, by se v lázeňských zařízeních mohlo projevit do dvou až tří týdnů. Pro řadu lázeňských subjektů tvoří samoplátci dominantní část zákazníků, ale dosud podle vládních nařízení na rozdíl od pacientů vyslaných zdravotními pojišťovnami měli velmi omezené podmínky pro lázeňskou léčbu. Proto rozhodnutí vlády lázně vítají, řekl dnes generální ředitel Lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda. Podle nových podmínek by samoplátcům stačil i negativní profesionálně provedený PCR nebo antigenní test na koronavirus.

    „Čekali jsme na to dlouho a dlouho jsme se o to snažili,“ konstatoval Kalivoda. Uvolnění podmínek pro samoplátce bylo postupné. „Nejdřív nám pustili ty, kteří prodělali covid, teď od pondělí 10. května už to mohli být ti, kteří byli plně vakcinováni a nyní se k tomu přidává ta třetí možnost, tedy pro ty, kteří budou mít negativní test,“ popsal Kalivoda.

  • Arenberger: Rychlejší než v ordinaci praktika je očkování v centru

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doporučil starším pacientům, kteří čekají na očkování proti covidu-19 u praktického lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum. Řekl to dnes po jednání vlády. Minulý týden podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo v ordinacích na vakcínu 30 000 lidí nad 80 let a 100 000 lidí ve věku 70 až 79 let.

    Podle ministra je očkování nejrizikovějších skupin, tedy nejstarších občanů, priorita. „Asi pro mobilní pacienty je skutečně rychlejší, kdyby dojeli nebo je někdo dovezl do očkovacího centra,“ řekl ministr. V nich je podle něj rychlost očkování velká a termíny jsou i do jednoho týdne. Připustil, že rychlost je ve srovnání mezi regiony nevyvážená.

  • Asociace: Protiepidemická opatření nákupním centrům způsobila ztráty 80 mld. Kč

    Pandemie a vládní opatření způsobily nákupním centrům podle jejich asociace ztráty 80 miliard korun. Mnoho obchodníků se dostalo do insolvence, což asociace připisuje váhání vlády o obnovení maloobchodního prodeje a jeho umožnění až od 10. května. Dalším příčinou je zrušení programu COVID nájemné. Obchodní centra potřebují co nejdříve začít fungovat plně, včetně gastronomických provozů, zábavy a sportu. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hospodářská komora.

    Obchodní centra mohou být v současné době otevřená, ale fungují v nich jen vybrané prodejny jako potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství a od 12. dubna také papírnictví a obchody s dětským oblečením a obuví. V pondělí budou smět otevřít všechny obchody, gastronomické provozy budou moci nadále občerstvení prodávat ale jen s sebou, lidé nebudou smět nadále do saun, fitness center nebo kin, která jsou součástí nákupních celků. Zakázaný zůstane i provoz dětských koutků.

  • Pilotní koncert Chinaski a Šporcla chce ukázat, že kultura není nebezpečná

    Organizátoři pilotního koncertu Šance pro kulturu, který se uskuteční 11. května na Křižíkově fontáně na Výstavišti v Praze, chtějí ukázat, že kultura není nebezpečná. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření se bude až 2500 diváků moci být v sektorech na sezení i na stání. Zahraje skupina Chinaski, houslový virtuos Pavel Šporcl a divadelní hosté. „Chceme ukázat, že kultura není mor,“ řekl dnes Viliam Ďuriš z Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK).

    „Ukážeme, že kultura je bezpečná a naše publikum není horší než fotbaloví fanoušci, kterým byl vstup na stadiony částečně umožněn. Je lepší dělat akce řízeně, než aby se lidé scházeli neorganizovaně,“ dodal Ďuriš.

    Koncert byl původně organizován jako protest proti „kriminalizaci kultury“. Akce se nakonec koná ve spolupráci s ministerstvem kultury a ministerstvem průmyslu a obchodu.

  • Vláda zvažovala, že v některých okresech se školy a obchody neotevřou

    Vláda podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) zvažovala, že se obchody a školy v některých okresech Vysočiny, Zlínského a Jihočeského kraje, kde je epidemická situace horší, v pondělí neotevřou. Hranicí mělo být 100 případů za týden na 100 000 obyvatel.

    „V průměru se většina krajů postupně k číslu 100 blíží. Některé okresy jim to takzvaně kazí,“ řekl Arenberger. Podle zveřejněných dat je v okrese Zlín 235 případů, Vsetín 222 případů, Jihlava 216, České Budějovice 215 případů, Prachatice 212 případů a Ústí nad Labem 199.

    Podle ministra ale vláda uznala, že okresy jsou velmi malé jednotky a mobilitu významně nezvýší. Řada lidí pak dojíždí stejně do školy nebo do obchodu mimo okres, kde žije.

  • Komora fitness: Ztráty vnitřních sportovišť, bazénů a saun přesahují 5 mld. Kč

    Ztráty vnitřních sportovišť, bazénů a saun Česká komora fitness (ČKF) odhaduje na více než pět miliard korun. Z původních 3 000 až 4 000 firem a několika desítek tisíc živnostníků a pracovníků „na dohodu“ činnost kvůli zákazům ukončí až 25 procent z nich. Hospodářská komora proto dnes vyzvala vládu, aby sportovištím povolila provoz nejpozději od 17. května, uvedla dnes.

    I po otevření budou ztráty sportovištím podle ČKF narůstat. Nejprve totiž budou muset poskytnout služby, které si loni lidé předplatili.

    Současné uzavření sportovišť je podle ČKF protiprávní, k Nejvyššímu správnímu soudu se proto obrátila, aby opatření zrušil. Vládu vyzývá k jednání o nastavení podmínek, za kterých by provozovny mohly být otevřeny trvale.

  • Havlíček: Lázně se otevřou všem samoplátcům s indikovaným zdravotním problémem

    Do lázní budou moci podle ministra Havlíčka odjíždět nově všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém. Prokážou se profesionálně provedeným PCR nebo antigenním testem na koronavirus, případně certifikátem o očkování proti nemoci covid-19. „Schválila to dnes vláda,“ řekl Havlíček.

    Lázně dosud mohly poskytovat jen péči, která je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Později, od 3. května, vláda umožnila přijímat i tzv. postcovidové pacienty, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 90 dnech. Svaz léčebných lázní to kritizoval, chtěl přítomnost všech samoplátců, podal i žalobu.

  • Kultura? Maximálně 50 procent sedících diváků

    Arenberger dnes uvedl, že se pro kulturní akce pořádané uvnitř počítá s maximální kapacitou 50 procent sedících diváků. „Čísla zatím nechci zveřejňovat, myslím, že jsou přijatelná pro všechny účastníky,“ uvedl. Pravidla pro pořádání akcí v letních měsících by podle něj měla vláda oznámit zřejmě příští týden. První výraznější rozvolňování v kultuře by podle ministra mohlo nastat od 24. května.

  • Výroba české vakcíny se podle Arenbergera může rozeběhnout do několika měsíců

    „Výroba české vakcíny by mohla v dohledné době – v řádu několika měsíců – začít. To by znamenalo ale také další klinické testování, takže o očkování by se jednalo až někdy v příštím či přespříštím roce,“ řekl Arenberger.

  • Hospodské zahrádky a hotely i penziony by mohly otevřít 17. května

    „Věřím, že bychom 17. května mohli otevřít zahrádky a současně i penziony a hotely v určitém režimu s antigenními testy. Je tam ale podmínka 75 nakažených na 100 000 obyvatel,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

  • Testy pro školy vydrží do 10. května, v rezervě je dalších 190 tisíc

    „Testy ve školách podle toho, jak napočítávaly své potřeby, by při dané frekvenci testování měly stačit ještě na ten týden od 10. května. Zároveň máme rezervu na Národním pedagogickém institutu posílenou o 190 000 korun ze státních hmotných rezerv,“ řekl ministr školství Plaga.

Reklama

Hlavní zprávy