Hlavní obsah
Online

Lanovky i kopírování. Kromě obchodů se otevřou i další služby

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- „Vláda dnes rozhodla že kromě maloobchodů se 10. května otevřou rovněž řemeslné služby, opravny obuvi, autobazary, půjčovny, překladatelské služby, zprostředkování, provoz solárií, cestovní kanceláře, dražby, zastavárenská činnost, vydavatelství, kopírovací práce, provoz lanovek nebo tetovací salony,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Fungovat budou moci znovu také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, tedy jesle.

- Do škol se vrátí tělocvik. V pondělí 10. května se otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů a druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v dalších krajích. Podle dnes oznámeného rozvolnění by tak za týden s jistotou měly školy otevřít v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Ode dneška starší školáci mohou střídavě navštěvovat školy v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Ve stejných regionech jsou také plně otevřeny školky.

- „Od 10. května bude nutné nosit ochranu dýchacích cest venku jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než dva metry,“ uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Detaily ZDE.

- Vláda dnes definitivně potvrdila, že povinné testování na týdenní bázi ve firmách, neziskovkách, úřadech a u OSVČ bude zatím do konce června.

- Lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, se od úterý 4. května budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény. Na Twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Více ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Povinné testování ve firmách až do konce června, oznámil Havlíček

    „Vláda dnes definitivně potvrdila, že povinné testování na týdenní bázi ve firmách, neziskovkách, úřadech a u OSVČ bude zatím do konce června,“ uvedl po jednání vlády Havlíček.

    Povinně testovat zaměstnance musely začít jako první podniky nad 250 zaměstnanců, které měly za úkol první kolo testů dokončit do 12. března. Postupně kabinet závazné testy zavedl i v nejmenších firmách, u živnostníků a ve veřejném sektoru. Testům se nemusejí podrobovat lidé pracující z domova, očkovaní a ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19.

  • Svaz průmyslu a dopravy chce znát strategii testování ve firmách

    Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) opakovaně vládní představitele vyzýval k tomu, aby předložili scénář testování. Dnes ministr Havlíček řekl, že testovat se bude určitě do konce června. „Pokud to přispěje k lepší kontrole epidemie, nebráníme se prodloužení testování až do konce června,“ řekl dnes viceprezident SP Jan Rafaj. SP zároveň po vládě podle něj žádá, aby představila systémový přístup k budoucímu využívání přesnějších PCR testů. „Je třeba, aby všichni, kdo by PCR testy měli používat, věděli, kdy a kde vzniknou dostatečné laboratorní kapacity, jak bude organizován svoz vzorků do laboratoří a jak bude vypadat informační systém pro registraci a evidenci vzorků a výsledků. Při plošném nasazení PCR testů by bylo nutné vybudovat systém, který zvládne vyhodnocovat miliony vzorků. Zatím má stát kapacitu zhruba 60 000 vzorků denně,“ uvedl dále. Doplnil, že nyní je prioritou zapojení podniků do očkování, o což má podle posledního průzkumu SP zájem 86 procent firem. Podle Rafaje je ale k tomuto tématu ze strany státu minimální odezva.

  • Rozjedou se lanovky, provozovatelé upírají naděje k letní sezoně

    „Rovněž jsme od 10. (května) pustili všechny vleky a lanovky, které byly z důvodu skiareálů uzavřené,“ řekl Havlíček. Horská střediska mohla mít za uplynulou zimu otevřeno jen devět dní, evidují tak vysoké ztráty. Naděje upínají k letní sezoně, kterou by chtěla zahájit ideálně v polovině května. Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot už dříve řekl, že bez ubytování, nebo alespoň teras restaurací, je spuštěná lanovka jen poloviční úspěch.

  • Arenberger: Není jasné, proč neočkovaných nejstarších neubývá

    Na očkování proti covidu-19 čeká přes 210 000 lidí starších 70 let, skoro dvě třetiny u praktických lékařů. Podle ministra zdravotnictví Arenbergera není jasné, proč těch nejstarších čekajících na vakcínu u praktických lékařů neubývá. Krajští koordinátoři by podle něj měli lékaře obvolat a jejich seznamy prověřit. Vliv mají podle něj i dodávky vakcín do ordinací. Celkem se chtělo nechat očkovat u svého praktika skoro půl milionu lidí. „Především u praktických lékařů nejsou zvlášť v těch nejstarších skupinách ti lidé zcela dobře definovatelní. (…) Není nám jasné, proč se fronta těchto lidí nehýbá. Proč dávají praktičtí lékaři preferenci mladším věkovým skupinám a neočkují ty nejstarší,“ řekl ministr.

    Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ale řekl, že není pravda, že praktičtí lékaři neočkují přednostně své nejstarší pacienty. Podle něj je ze zhruba 3600 ordinací zapojených do očkování stále asi 560, které nedostaly pro své pacienty žádnou vakcínu. „Podle našich výpočtů to vypadá, že u těchto je zhruba 11 000 osmdesátníků. Dalších asi 900 doktorů dostalo hodně málo, do sto kusů vakcíny,“ vysvětlil. Ordinace, které vakcín dostaly více, už mohly očkovat i své pacienty mladší 80 let nebo chronické pacienty.

  • Děti mohou venku sportovat po dvaceti, šatny zůstanou zavřené

  • Havlíček chce prosadit kapacitu v ubytovacích službách kolem 50 procent místo 25 procent

    S jakou kapacitou budou moci začít fungovat ubytovací služby, není podle ministra Havlíčka ještě rozhodnuto. Ve vládních rozvolňovacích balíčcích je uvedeno 25 procent, Havlíček by chtěl, aby to bylo kolem 50 procent. Cílem vlády podle něj je, aby o prázdninách hotely, restaurace či památky fungovaly v plném režimu. Neznamená to podle něj, že by ale pro provoz neplatily žádné požadavky, například na testování. „Zahájení tohoto procesu stran hotelů a penzionů by bylo na přelomu května a června. Zatím není definitivně stanoveno, že to bude jenom těch 25 procent. Mojí ambicí je, abychom se pohybovali někde na úrovni třeba 50 procent, alespoň v těch prvních dnech, a postupně co týden k tomu dále přidávat. Tak zase abychom to v průběhu toho června stačili všechno a od července, kdy předpokládáme, že zájem bude větší, tak penziony a hotely mohly fungovat,“ řekl Havlíček.

  • Na VŠ bude od pondělí povolena praktická výuka, potvrdil Plaga

  • Do lázní budou moci na zdravotní pobyt i očkovaní samoplátci

    Do lázní budou moci jako samoplátci přijíždět na zdravotní pobyty také lidé po očkování proti covidu-19. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr Arenberger. Dosud tam mohli jenom po prodělání nákazy koronavirem v posledních 90 dnech, což Svaz léčebných lázní kritizoval jako diskriminační. Chtěl přítomnost všech samoplátců, podal i žalobu. „Stále ale platí, že nejde o žádný wellnessový pobyt, ale o pobyt zdravotní jako samoplátce,“ doplnil ministr. Už minulý týden uvedl, že má jít o pobyty nejméně na devět dní včetně dvou víkendů. Samoplátce po covidu-19 mohou lázně přijímat ode dneška. Do lázní kromě této skupiny samoplátců mohou jezdit také na léčebné pobyty lidé, kteří je mají hrazené plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění.

  • Jsme schopni naočkovat více než sto tisíc dávek denně, řekl Arenberger

    „Teď reálně jsme schopni aplikovat 108 000 dávek vakcín, pokud by byly k dispozici. Jak víte, závisí to jak na dodávkách, tak i na distribuci vakcín,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

  • Pokusíme se, aby šla cena PCR testů dolů, slíbil Arenberger

    „Pokusíme se co nejdříve, aby šla cena PCR testů dolů. Myslím, že v pondělí bychom mohli předložit nějaký plán,“ odpověděl ministr zdravotnictví Petr Arenberger na dotaz, zda se budou PCR testy zlevňovat.

  • Uvnitř zůstávají roušky povinné, dodal Arenberger

    Na povinnosti mít zakryté dýchací cesty ve vnitřních prostorách se nic nemění. „Výjimka z nošení (roušek či respirátorů) bude platit na nezbytně nutnou dobu pro konzumaci potravin a nápojů mimo provozovny stravovacích služeb,“ dodal ministr.

  • Za týden by s jistotou měla část škol otevřít v dalších čtyřech krajích

    V pondělí 10. května se otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů a druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v dalších krajích. Ode dneška starší školáci mohou střídavě navštěvovat školy v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Ve stejných regionech jsou také plně otevřeny školky. Kvůli horší situaci s covidem vláda až ve čtvrtek zváží postup ve Zlínském, Jihočeském kraji a na Vysočině.

    Podle dnes oznámeného rozvolnění by tak za týden s jistotou měly školy otevřít v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

  • Arenberger očekává zvýšení zájmu o očkování se zavedením covid pasů

    „Vnímáme ty fronty před závorou, tedy ty, co čekají na očkování. To, že je tam velká skupina, která ještě nebyla naočkována, řešíme s praktiky a pojišťovnami. Myslím, že s postupujícím časem bude o očkování stoupat zájem. Covid pasy budou fungovat a to si myslím, že je dostatečná motivace,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci.

  • Ministr školství: Otevřou se základní umělecké školy

  • Na svatbě a na pohřbu bude moci být 30 lidí

    „Na svatbě a na pohřbu mohou být lidé ve třiceti lidech,“ oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci změny, které budou platit od pondělí. Do této chvíle se pohřbu nebo svatby mohlo účastnit pouze 15 lidí.

  • Ve třech krajích není jistota, že se bude uvolňovat

    „Z hlediska dalšího rozvolňování jsme se museli zamyslet především nad třemi kraji. Školy jsme chtěli původně otevírat spolu s obchody. Ve čtvrtek ale ještě rozhodneme, jak to bude na Vysočině, ve Zlínském kraji a v Jihočeském kraji. Tam ta situace není zatím ideální. Ostatní kraje se budou uvolňovat,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci.

  • Roušky budou venku povinné jen při malých rozestupech, řekl Arenberger

    „Od 10. května bude nutné nosit ochranu dýchacích cest venku jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 2 metry (nejedná-li se o členy domácnosti). Je to tedy návrat k praxi, která tu byla třeba na podzim,“ uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

    Upřesnil, že při chůzi ulicí nebude rouška nutná, na zastávce MHD, budou-li tam i další cestující, ano.

    Od počátku března musejí lidé nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku, řada lidí ale přesto nosí respirátor. Respirátory s třídou ochrany nejméně FFP2, případně nanoroušky jsou povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech.

  • Příští týden by mělo být v Česku 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel

    Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100 000 obyvatel. Příští pondělí by se mělo dostat na balíček číslo tři, který počítá s tím, že za týden bude počet infikovaných pod 100 na 100 000 lidí. Momentálně je v ČR 134 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100 000 obyvatel.

  • Co se otevře 10. května

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Seznam služeb, které začnou opět fungovat.

  • Schillerová: Navrhnu vládě prodloužení kompenzačního bonusu na květen

    „Ve čtvrtek navrhnu vládě prodloužení kompenzačního bonusu na měsíc květen. To by znamenalo pokračování pomoci až 1000 korun denně pro zasažené podnikatele a dohodáře. Finanční správa by začala vyplácet bonusy zkraje příštího týdne,“ uvedla po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za (ANO).

    V současnosti finanční správa přijímá žádosti za únor, březen a duben. Dnes je poslední termín pro podání žádosti týkající se příspěvku za únor. Kompenzační bonus vyplácí finanční správa na základě zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již není navázaný na nouzový stav a podpora je zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Pro prodloužení bonusu již není nutné proti minulosti přijímat novelu zákona, vláda tak může učinit jen svým nařízením. Do dneška finanční správa vyplatila u nového kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu 328 347 žádostí za osm miliard korun.

Reklama

Hlavní zprávy