Hlavní obsah
Online

Bez vakcíny na pivo ani do kina. Nová opatření mají platit do konce února.

Podívejte se na záznam tiskové konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda projednala zpřísnění opatření, která mají zastavit epidemii koronaviru. Platná by měla být do konce února příštího roku. Zítra bude ještě ladit detaily.

- Neočkovaní lidé se budou muset v práci testovat. Vláda umožní i samotesty - v tom případě budou nutné dvakrát týdně. Zaměstnavateli je bude stát hradit. Vláda ale zřejmě zavede testování i pro očkované starší 60 let.

- Plošné testování na školách bude pokračovat i po dalších dvou kolech naplánovaných na 22. listopadu a 29. listopadu.

- Studenti na kolejích se už nebudou smět testovat samotesty. Budou se muset prokázat jednou týdně testem z laboratoře.

- Zdravotní pojišťovny nebudou lidem dál proplácet antigenní testy. Nárok bude pouze na dva hrazené PCR testy za měsíc, rozočkovaní a děti až pět měsíčně.

- Ráno se vláda sešla i s Anticovid týmem nastupujícího kabinetu Petra Fialy. Nastupující ministr zdravotnictví Vlastimil Válek poté označil Babišovy plány za „český“, nikoli bavorský model.

  • Nemocnice v Královéhradeckém kraji navyšují očkovací a testovací kapacity

    Kvůli nárůstu počtu nakažených v Královéhradeckém kraji tamní nemocnice posílí zejména víkendové kapacity pro očkování i testování. Krajem provozované nemocnice v Náchodě, Jičíně a Trutnově budou očkovat i v sobotu 21. listopadu, v neděli pak otevřou termíny v nemocnicích v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Dvoře Králové nad Labem. Fakultní nemocnice v Hradci Králové bude očkovat celý víkend. Nemocnice ve stejných dnech posilují i testovací kapacity. Běžná denní kapacita testů v krajem provozovaných špitálech se nyní pohybuje do 1600 vyšetření s možností navýšení kapacity zhruba na 2000 odběrů denně

  • Bavorský model je mnohem komplexnější, upozorňuje sociolog

    Jak zvládnout pandemii? Vyšší nemocenská, víc testování ve školách, testování očkovaných a ulehčení vakcinace třetí dávkou. To jsou recepty od sociologa Daniela Prokopa, který zkoumá chování lidí během pandemie covidu-19. Více v článku níže:

  • Testovat by se měli i očkovaní, shodují se odborníci

    Pokud se má zavést testování ve firmách, pak by se nemělo rozlišovat mezi očkovanými a lidmi bez očkování. Shoduje se na tom většina oslovených expertů. Více v článku níže:

  • Pořadatelé budou od pondělí vracet neočkovaným vstupné

    Pořadatelé kulturních akcí se chystají na pondělí, kdy budou muset přestat uznávat platnost negativních testů na koronavirus. Především počítají s tím, že budou muset některým návštěvníkům vracet peníze za vstupné, vyplynulo z ankety ČTK mezi zástupci divadel či pořadatelů festivalů.

  • Plaga navrhne proplácení PCR testů školám

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) navrhne vládě, aby se školám podobně jako na jaře zajistilo vedle antigenních testů opět i proplácení přesnějších PCR testů. Dnešní rozhodnutí vlády o pokračování pravidelného testování na covid-19 ve školách do konce února uvítal, mělo podle něj ale přijít dříve, jak to požadoval jeho úřad.

  • Nové zákazy proti neočkovaným zamíří k soudu

    Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála vláda neprávem znevýhodňuje lidi bez očkování. Navíc s rozdílným přístupem pro zaměstnání a volný čas. Plánuje proto žalobu. „To opatření bude šikanózní vůči osobám, které nejsou naočkované - bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou imunní,“ řekl Dostál Seznam Zprávám. Více v článku níže:

  • Poslankyně chce ve Sněmovně více ochrany proti covidu

  • Zástupkyně škol souhlasí s pravidelným testováním žáků na covid

    Zástupkyně školských asociací souhlasí s pravidelným testováním žáků na covid-19. Podle nich by mohlo přispět k lepšímu zajištění bezpečnosti a chodu škol. Řekli to předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová a šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Podle Stýblové mají školy organizaci testování už vyzkoušenou a samotné testování nedělá velké problémy ani žákům. Schejbalová by doporučovala testovat i žáky, kteří jsou proti covidu-19 očkovaní.

    „Já s pravidelným testováním souhlasím. Bez toho by to byl problém,“ uvedla Schejbalová. Poukázala na to, že epidemická situace se v poslední době začala prudce zhoršovat. „Myslím si, že pro klid a zajištění chodu škol, abychom tam mohli učit, ať se testuje,“ přidala se Stýblová.

  • Do Prahy dorazilo 319 000 testů k pondělnímu testování ve školách

    Pražský magistrát obdržel od státu asi 319.000 antigenních testů na covid-19, které použijí školy k vládou nařízenému plošnému testování. Město již předalo testy městským částem, které je distribuují jednotlivým školám. Plošné testy ve školách vláda dříve nařídila na pondělí 22. a 29. listopadu, zřejmě budou pokračovat i poté.

  • Babiš o nových opatřeních

  • V Praze je covid pozitivních asi 20 hasičů, 45 strážníků a sedm záchranářů

    Pražští hasiči evidují asi 20 zaměstnanců pozitivně testovaných na covid-19 z celkového počtu asi 850 příslušníků sboru. V případě pražských strážníků je to 45 pozitivních z asi 2200 zaměstnanců a záchranná služba hlavního města má sedm pozitivních lidí z více než 500. Uvedli to mluvčí organizací. Díky vysoké proočkovanosti zaměstnanců a nastaveným opatření podle nich není provoz organizací narušen.

    „V současné době evidujeme celkem 58 zaměstnanců, kteří jsou mimo pracovní činnost z důvodu pandemie covidu, což je významně méně než v minulých vlnách. Z tohoto počtu je 45 zaměstnanců pozitivních a 13 zaměstnanců je v karanténě,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

  • Asociace: Navrhovaná podpora je neefektivní, většina na ni nedosáhne

    Navrhovaná podpora je podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) neefektivní. Na vstupní podmínku poklesu obratu o 50 procent, kterou zmiňuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), dosáhne minimum podnikatelů. Po zrušení možnosti prokázat se při vstupu do služeb negativním testem restauracím klesnou tržby o 30 až 40 procent. Dnes to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

    Zástupci podnikatelů požadují, aby dotace mohli čerpat podnikatelé při propadu tržeb o 30 procent. Takové kritérium podle Kastnera platí například v Rakousku a Německu. Pokud se tedy vláda v těchto zemích inspiruje v případě omezení, měla by se inspirovat i v případě náhrad, uvedl.

    Profesní svazy podle Kastnera dlouhodobě požadují i program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Dále navrhují od 1. ledna snížení daně z přidané hodnoty u nejvíce zasažených odvětví na pět procent. K tomu se ministři ale podle Kastnera vůbec nevyjádřili. „Uvítali bychom, aby k tomu něco řekla i nově vznikající vláda,“ řekl dále Kastner.

  • V Karlových Varech čekají rekordní zájem o očkování

    Pracovnice očkovacího centra v karlovarské Varyádě a zdravotní sestra Alžběta Novotná dnes řekla, že pracovníci centra očekávají v následujících dnech rekordní počet zájemců o očkování. Důvodem je podle ní nové opatření vlády, podle kterého se od pondělí až na výjimky nebudou uznávat testy jako covidový certifikát. Původně očkovací centrum sídlilo v KV Aréně, kde byly prostory dostatečné. Kvůli obnoveným sportovním i kulturním akcím se ale muselo přestěhovat.

  • „Už deset tisíc korun pro očkovaného seniora by eliminovalo zahlcení nemocnic.“

    Je absurdní věnovat většinu manažerské pozornosti tomu, jak mladším neočkovaným znepříjemňovat život tak, aby se nakonec očkovat nechali. Skutečně potřebné je věnovat se tomu, jak dostat k očkování seniory, píše Miroslav Singer.

  • Babiš: Vláda bude o opatřeních rozhodovat bez ohledu na Válkova vyjádření

    Kabinet ANO a ČSSD bude v pátek a pondělí rozhodovat o opatřeních proti covidu-19 bez ohledu na vyjádření budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že budoucí vicepremiér vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN ve skutečnosti žádné návrhy na řešení covidové epidemie nemá a dává pouze vyjádření, kterým nikdo nerozumí.

    „Já myslím, že nemá smysl už pana Válka komentovat,“ řekl Babiš. Upozornil například, že Válek vyzývá všechny, kdo už mají možnost jít na třetí dávku očkování, aby jí využili. „Tak to je geniální návrh, to jsme fakt nevěděli,“ podotkl Babiš ironicky.

    Válek dnes vyzval také k tomu, aby se ve všech uzavřených prostorách používaly respirátory typu FFP2. „Tak to máme už dávno. Je třeba, aby pan profesor se trochu zorientoval,“ kritizoval Babiš.

  • Válek: Navržená opatření beze změn pravděpodobně adekvátně nezaberou

    Expertní AntiCovid tým, s nímž spolupracuje kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), představil devět bodů ke zvládnutí páté vlny epidemie. Vláda je v nové sadě opatření platných od pondělí vyslyšela částečně.

  • VZP zajistí očkovací týmy do firem

    Všeobecná zdravotní pojišťovna na svém krizovém štábu rozhodla, že v následujících čtyřech měsících zajistí mobilní očkovací týmy, které budou vakcíny podávat přímo ve firmách napříč Českem. „Nechceme nečinně přihlížet naplňování těch nejhorších scénářů. Už dnes raketově rostou čísla nakažených a je otázka času, kdy nemocnice přestanou zvládat nápor pacientů,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Projekt bude zahájen již v pondělí 22. 11., kdy pojišťovna začne aktivně oslovovat nejprve firmy s více než 500 zaměstnanci, kde je míra proočkovanosti nižší než 70 %.

Reklama

Hlavní zprávy