Hlavní obsah

Vláda s Babišem, nebo bez něj? Jak lídři vidí povolební koalice

Jít do vládní koalice s ANO? Jak to vidí Ivan Bartoš, Miroslav Kalousek, Jan Farský a Jiří Dolejš.

 

Reklama

Vítězné tažení ANO ve volbách přináší klíčovou otázku - která z dalších stran případně podpoří Andreje Babiše jako premiéra.

Článek

Povolební poslanecká matematika ukazuje řadu možných kombinací, které by ANO přinesly nadpoloviční většinu poslanců v dvousetčlenné dolní komoře.

Například ODS by měla s ANO 103 mandátů. Postoj šéfa občanských demokratů Petra Fialy ale zůstává stejný jako před volbami: jednání o podpoře vlády nebo o možné koalici vylučuje.

Převahu 103 poslanců by mohlo slibovat i pokračování dosavadní koalice ANO, lidovců a sociálních demokratů. Na klíčové otázky odpovídají šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek i volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Jít do vládní koalice s ANO? Jak to vidí Petr Fiala, Pavel Bělobrádek a Lubomír Zaorálek.

Většinu 115 mandátů nabízí i případná vzájemná podpora ANO, komunistů a SPD Tomio Okamury. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš jednání a případnou spolupráci nevylučuje, jeho strana má ale své podmínky. Šéf SPD pozvání Seznamu na rozhovor odmítl.

Povolební jednání se teprve rozbíhají. Ve videu nahoře vám nabízíme odpovědi na otázku, jak vidí možnou spolupráci také předseda Pirátů Ivan Bartoš, volební lídr Starostů Jan Farský nebo šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Zástupci hnutí ANO pozvání na povolební rozhovor nepřijali.

Reklama

Související témata:

Doporučované