Hlavní obsah

Vláda schválila firmám záruku 150 miliard korun

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček půjde do Sněmovny s návrhem státních záruk za úvěry malých a středních firem ve výši 150 miliard korun. Od kroku si slibuje, že podnikům vygeneruje 600 miliard korun.

Článek

„Zítra (v úterý) se půjde do Sněmovny se zárukou 150 miliard korun, což by při čtyřnásobném multiplikačním efektu mělo vygenerovat úvěry ve výši 600 miliard korun pro malé a střední firmy, respektive pro firmy do 500 zaměstnanců. Jsou tam živnostníci, malé firmy a firmy střední,“ řekl Havlíček.

Podnikům do 250 zaměstnanců by mělo být poskytnuto ručení do 90 procent dluhu z jednotlivého poskytnutého úvěru. U větších firem by ručení mělo dosáhnout 80 procent dluhu z poskytnutého úvěru, doplnila na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Stát bude odpočty vracet podle původního vzoru

Ministryně financí Alena Schillerová také sdělila, že vládě navrhla, aby začalo prodloužení lhůty pro vrácení nadměrných odpočtů u DPH z 30 na 45 dnů platit až od ledna příštího roku. Odklad odůvodnila tím, že chce podnikatelům letos usnadnit situaci, aby jim nebyly zbytečně dlouho zadržovány peníze.

Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od Finančního úřadu. Jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný plátce DPH nakoupil.

Schillerová sama upozornila, že prodloužení lhůty ještě v letošním roce by znamenalo jednorázové vylepšení rozpočtu o zhruba 16 miliard korun a veřejných financí o 24 miliard korun. Ve Sněmovně to kritizovala opozice. Prodloužení lhůty kritizuje dále například Hospodářská komora ČR nebo Komora daňových poradců.

Předlohu daňového řádu, která mimo jiné vytváří předpoklady pro vznik online finančního úřadu, 18. března vrátil Senát zpět k projednání do Poslanecké sněmovny. Ta by měla znovu o zákoně jednat v úterý.

Reklama

Doporučované