Hlavní obsah

Vláda schválila Hamáčkův krizový zákon. Zavádí celostátní stav nebezpečí

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Vláda dnes schválila novelu ústavního zákona o bezpečnosti a krizového zákona, které zavádějí nový plošný stav nebezpečí. Ministři také odsouhlasil návrh takzvaného pandemického zákona, který žádali hejtmani.

Článek

Nouzový stav by do budoucna už nemusel být pro vyhlašování mimořádných opatření potřeba, a to nejen v souvislosti s koronavirem. Vláda dnes schválila novelu ústavního zákona o bezpečnosti a krizového zákona. Jejím předkladatelem je ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Novela totiž zavádí na celostátní úroveň stav nebezpečí. Ten doposud mohli vyhlašovat lokálně jen hejtmani. Stav nebezpečí by fungoval jako předstupeň stavu nouze, vláda by v něm však mohla vydávat plošná nařízení a rozhodnutí, jako třeba omezení svobody pohybu.

„Vláda, stejně jako hejtmani, by ve stavu nebezpečí mohla například nařídit omezení pohybu nebo pracovní povinnost, na rozdíl od nouzového stavu by ale nešlo mimo jiné omezit podnikatelskou činnost,“ vysvětlil Hamáček.

Zákon má také lépe ukotvit pozici Ústředního krizového štábu jako pracovního orgánu vlády pro řešení krizových situací. Jasně vymezuje působnost Ústředního krizového štábu, jeho úkoly i složení.

Hamáček tyto úpravy představil už začátkem loňského léta, novela se však ani nedostala do Poslanecké sněmovny, protože za některé pasáže tehdy schytal ze všech stran kritiku v připomínkovém řízení. V původním návrhu vadil například návrh, že by se v případě ohrožení mohly opakovaně odsouvat volby nebo utajování informací před veřejností v době krize.

Hamáček proto později návrh přepracoval a problematické pasáže z něj vyřadil. „Návrh jsem předjednal s opozicí, věřím v rychlé schválení,“ uvedl dnes na sociální síti. Odklad voleb bude podle upravené novely možný pouze jednou o šest měsíců, nikoliv opakovaně.

Vláda má novelou získat možnost vydat v době krize nařízení, kterým prodlouží správní lhůty i platnost dokladů.

Pozměněný návrh pandemického zákona míří do Sněmovny

Vláda dnes schválila i návrh zákona o mimořádných opatřeních, sdělili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Urychlené projednání pandemického zákona ve Sněmovně žádali hejtmani, když o víkendu vyjednávali s vládou o prodloužení nouzového stavu. Návrh zákona, jak ho připravilo Ministerstvo zdravotnictví, se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu.

Ministerstvu zdravotnictví dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Doplněné odstavce řeší povolání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Upravují nově také možnosti pro epidemiologické šetření včetně provozu mobilní aplikace a trasování call centry.

Reklama

Doporučované