Hlavní obsah

Vláda schválila novelu pro boj s energošmejdy. Chystá registr zprostředkovatelů

Foto: nipco.coop

Podobný registr zprostředkovatelů existuje u finančních služeb, vede ho Česká národní banka.

Reklama

Novela posiluje ochranu spotřebitele na trhu s energií. Zákazník bude mít možnost v případě uzavření smlouvy distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu.

Článek

Energetický trh má od takzvaných šmejdů pomoci pročistit nový registr zprostředkovatelů. Povede ho Energetický regulační úřad (ERÚ). Počítá s tím novela energetického zákona, kterou schválila vláda. O schválení informoval tiskový odbor kabinetu. Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla ČTK řekl, že materiál počítá také s dalšími opatřeními na ochranu spotřebitele, mimo jiné jde o zákaz uzavírat smlouvy na dodávky energií na dobu delší než 36 měsíců.

Dosud platí, že dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ. Zprostředkovatelům stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný. „Všechno bude řešit ERÚ, ať lidé vědí, na koho se obracet,“ uvedl Neděla. Podobný registr zprostředkovatelů už existuje u finančních služeb, vede ho Česká národní banka.

Novela podle náměstka dále znemožňuje obchodníkům navýšit cenu energií, aniž by o tom zákazníka informovali, nebo přináší povinnost uzavírat smlouvy o dodávkách pouze písemně. „Zavolat s nabídkou vám prodejce může, musí ale říct, zda je jen zprostředkovatel, nebo přímo obchodník. Smlouvu každopádně musí poslat písemně. Nebude už fungovat, že se domluvíte jenom po telefonu,“ přiblížil Neděla.

ERÚ v posledních měsících opakovaně upozorňuje, že problémů a podání v souvislosti se zprostředkovateli nabídek energií přibývá. Z 14 259 podání, které úřad loni obdržel, se nejvíce podnětů týkalo změn a zjištění dodavatele (38 procent). Druhé místo patřilo právě problematice zprostředkovatelů, aukcí a poradců, která tvořila 19,8 procenta všech podání. Meziroční nárůst činil téměř deset procentních bodů. Následovala podání týkající se fakturace a platebních podmínek (14 procent), odstoupení a výpověď smlouvy (6,1 procenta) a smluvní sankce (šest procent).

Člen rady úřadu Rostislav Krejcar v polovině února uvedl, že skutečný podíl zprostředkovatelů na počtu podání může být ještě vyšší, za řadou problémů evidovaných v dalších skupinách totiž podle úřadu stál také zprostředkovatel. Podle Krejcara jsou navíc evidovaná čísla jen zlomkem, řada lidí s problémy se na ERÚ neobrátí.

Předkládaná novela podle Neděly kromě ochrany spotřebitele řeší úpravu transpozice některých evropských směrnic v oblasti, ke kterým měla Evropská komise výhrady. „Vzhledem k naléhavosti a nutnosti řešit přednostně formální výtky Evropské komise k transpozici třetího energetického balíčku a mezinárodní pomoc v krizových situacích v plynárenství, předkládá MPO novelu energetického zákona v užším rozsahu, než bylo předáno do meziresortního připomínkového řízení,“ píše se v předkládací zprávě materiálu pro jednání vlády.

Náměstek dodal, že další rozsáhlejší úpravy energetického zákona ministerstvo nepředpokládá, pracuje na přípravě věcného záměru nového energetického zákona. Resort už dříve uvedl, že současný energetický zákon z přelomu milénia byl novelizován už více než dvacetkrát, čímž se stal značně nepřehledným.

Reklama

Související témata:

Doporučované