Hlavní obsah

„Alenka Schillerová? To je božský dar, kterého se ti dostalo z nebes,“ řekl Zeman Babišovi při jednání o rozpočtu

Tisková konference k rozpočtu pro rok 2020.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednání o rozpočtu pro rok 2020 ze zúčastnil prezident Miloš Zeman. Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vládní koalice ANO a ČSSD zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje.

Článek

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy na 1,578 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2021 a 2022. Letos je rozpočet schválen rovněž se schodkem 40 miliard korun, ke konci srpna byl schodek rozpočtu 15,4 miliardy korun. Opozice schodkové hospodaření v době ekonomického růstu kritizuje.

„Božský dar Schillerová“

„Zcela závěrem, málokdy to dělám, ale tady to udělám, milý Andreji, máš skvělou ministryni financí a málo si jí vážíš. To je božský dar, kterého se ti dostalo z nebes, a ty bys měl každý den, vstávaje lehaje se modlit nejen za odborné schopnosti ministryně financí, ale i za její diplomatické umění, které projevila při jednání s jednotlivými ministry. Já vím, že to má těžké, protože je vždycky v oslabení proti těm, kdo chtějí víc a víc peněz, ale svoji roli i tentokrát zvládla skvěle a já bych jí chtěl za to poděkovat,“ uvedl ve svém projevu na jednání vlády prezident Miloš Zeman.

V projevu, který Hrad zveřejnil na svých webových stránkách, ocenil práci ministryně financí Aleny Schillerové. Prezident má jiný názor na budoucí ekonomickou krizi než premiér Babiš. Podle Zemana dojde v příštím roce k výraznějšímu utlumení české ekonomiky.

Ekonomická krize na obzoru?

„Tento závěr opírám o fakt, že německá ekonomika již dnes má nulový růst. A vy dobře víte, že jsme minimálně ze třiceti procent závislí na německé ekonomice. Řešením samozřejmě je jezdit s podnikatelskými misemi, jako jsme teď nedávno dělali v Srbsku, ale jezdit i do řady dalších zemí, hledat tam nové exportní příležitosti, méně mluvit o lidských právech a více mluvit o vývozních možnostech,“ uvedl Zeman na dnešním jednání vlády.

Premiér Babiš na tiskové konferenci po jednání uvedl, že žádnou krizi na obzoru nevidí. „Vnímáme, že se tu někdo snaží mluvit o krizi, já tu žádnou krizi v rámci naší země nevidím,“ uvedl s odkazem na spotřebu domácností.

V březnu letošního roku uvedla Alena Schillerová, že „lidské zdroje představují to nejcennější, co organizace vlastní, z hlediska nákladů ale také to nejdražší”. Podle plánů ministerstva financí se však počítá s tím, že v roce 2020 se opět počet státních zaměstnanců podle informací České televize rozroste. Podle návrhu rozpočtu pro příští rok se má jednat až o tisíc nových pracovních pozic. Nejvíc personálně posílení budou učitelé.

Šetřit se nebude i z jiného důvodu. Ve státní správě dlouhodobě rostou platy, poslední navýšení potvrdily minulý týden ministryně financí a ministryně práce a sociálních věcí. Tarifně má jít o přídavek 1 500 korun, učitelé se dokonce mohou těšit na číslo na výplatní pásce o 10 % vyšší, než bylo dosud.

Zatímco v roce 2014 bylo ve státní správě necelých 417 tisíc zaměstnanců s průměrným platem 25 880 korun, v současné době je ze státního rozpočtu placeno téměř 470 tisíc lidí s průměrným platem 35 853 korun. Prostředky na platy a ostatní provedenou práci tak letos oproti předchozím rokům vzrostly na 200,3 miliardy korun. To je o 14 miliard více, než bylo loni, a o 62 miliard více, než v roce 2014. Podle údajů ministerstva financí bylo z těchto peněz letos vypláceno téměř 180 tisíc úředníků, což je o více než 12 tisíc méně než v předchozím roce.

Reklama

Doporučované