Hlavní obsah

Vláda schválila vyšší důchody. Kdo dosáhne na slibovaných devět set a komu budou muset stačit čtyři stovky

Foto: pixabay.com/useche70

Penzisty čekají vyšší důchody, ne všichni si ale přilepší stejně.

Reklama

Vláda v pondělí schválila zvýšení důchodů. O kolik si penzisté polepší a jak je to se slibovaným navýšením 900 korun, kterým se politici často předhání v závodu o voličskou přízeň?

Článek

Každý penzista si podle výše důchodu polepší nejméně o 371 korun. K tomu se o 5,2 procenta zvýší výměra důchodu, která odráží odpracované roky a výši výdělků.

O 900 korun si od ledna přilepší jen člověk s průměrným důchodem, který podle Ministerstva práce a sociálních věcí v červnu dosahoval 13 426 korun. U lidí s penzí pod tuto sumu korun bude přidání menší.

Lidem s 12 000 měsíčně například přibude 825 korun a tomu, kdo má měsíčně přes 11 500, by se měla penze zvednout o 800 korun. Pokud máte starobní penzi jenom 8000 korun, dostanete i s příspěvkem podle propočtů přidáno celkem 617 korun.

Naopak o tisíc korun vyšší důchod než letos budou mít lidé, kteří nyní pobírají bezmála 15 370 korun. Penzisté s důchodem 16 000 korun by se po valorizaci i s příspěvkem měli dostat na celkem o 1033 korun navíc.

Peníze pro odbojáře

Důchody se zvyšují pravidelně vždy 1. ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Příští rok tak porostou o 5,5 procenta. Ministerstvo práce tuto zákonnou valorizaci spočítalo v průměru na 749 korun. Vláda ale prosadila novelu, podle níž se průměrný starobní důchod musí zvednout právě o zmiňovaných 900 korun. Rozdíl mezi touto částkou a přidáním podle zákonných pravidel tedy činí 151 korun.

Tento příspěvek se musí všem lidem s nějakým důchodem doplatit. Připočítá se k procentní části jejich penze. Když mají důchodů víc – třeba starobní a vdovský či vdovecký, příspěvek dostanou jen do jednoho z nich.

Stejně jako procentní výměra se mají příští rok zvýšit i příspěvky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich. Růst by měly o 5,2 procenta. K tomu by se měl ještě přidat i příspěvek 151 korun.

Foto: CSSZ

Průměrné vyplacené s'olo starobní důchody

Rekordní suma

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobírá v Česku kolem 2,9 milionu lidí. Na důchody by se přitom celkem mělo v příštím roce vydat poprvé přes půl bilionu korun. Podle navrhovaného rozpočtu, který schválila vláda, to má být přesně 509,35 miliardy. Je to téměř o 37 miliard víc než letos.

Vypočítat, o kolik se penze budou zvedat, není v posledních letech jednoduché. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) totiž každý rok zákon mění. Zatímco dříve se důchod zvyšoval o částku, která vyšla ze zákonných proměnných, nyní kabinet nejdřív stanoví výsledek a podle něj upravuje dosazované hodnoty.

Jak dlouho budete v penzi?

Doba, kterou Češi a Češky tráví ve starobním důchodu, se zároveň postupně prodlužuje. Od počátku tisíciletí se v průměru protáhla skoro o čtyři roky a čtyři měsíce. Trvá teď průměrně zhruba 24 let a tři měsíce. S daty v rámci statistické ročenky přišla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle údajů se také seniorky a senioři dožívají vyššího věku než dřív.

Foto: CSSZ

Počet důchodců mezi lety 1998 a 2018

Ministerstvo práce má každých pět let připravovat zprávu o vývoji doby dožití a důchodového systému v Česku. Podle výsledků má kabinet případně navrhnout úpravu věku pro odchod do důchodu tak, aby člověk trávil v penzi čtvrtinu života.

Podle letošní ministerské zprávy se život prodlužuje, penze jsou v nynější podobě neudržitelné a dnešní třicátníci a dvacátníci by měli do důchodu chodit o něco později než v 65 letech. Babišova vláda to ale odmítla s tím, že rozhodovat by měl případně až další kabinet za pět let.

Podle ročenky se v Česku důchod loni pobíral v průměru 24,28 roku. Průměrný senior čerpal penzi 19,26 roku a průměrná seniorka 28,06 roku. Na přelomu tisíciletí se starobní penze vyplácela v průměru zhruba 20 let – mužům asi 16 let a deset měsíců a ženám 22 let a devět měsíců. V době sametové revoluce důchod trval v průměru 16 let a v roce 1970 jedenáct let.

Podle ročenky se také prodlužuje život. Průměrný důchodce se v roce 2002 dožíval 77 let a důchodkyně asi 79,5 roku. Loni to bylo u penzistů v průměru 79,67 roku a u penzistek 83,58 roku.

Společně s tím se zvyšuje věk pro odchod do důchodu, u mužů o dva měsíce a u žen obvykle o čtyři měsíce. Muži teď odcházejí do penze asi v 63 a půl roku a ženy dřív podle počtu dětí. Ve 30. letech by se ale měla věková hranice u obou pohlaví srovnat na 65 letech a zmrazit. Zastropování prosadila v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a lidovců.

Foto: CSSZ

Průměrné důchody vyplacené v letech 1998 a 2018

Reklama

Související témata:

Doporučované