Hlavní obsah

Místo stravenek peníze, schválila vláda. Stravenkáři vyhlížejí černý scénář

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zaměstnanci budou moci místo stravenek dostávat peníze. Počítá s tím daňový balíček, který v pondělí projednala vláda.

Článek

Spotřební daň u tabáku a cigaret by měla v letech 2021 až 2023 růst zhruba o pět procent ročně. Zároveň by od příštího roku měl být zaveden tzv. stravenkový paušál. Obce by také měly mít nově možnost stanovovat místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. Počítá s tím daňový balíček pro rok 2021, který dnes schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo financí.

Další zvýšení spotřební daně by mělo podle předběžných odhadů přinést do rozpočtu navíc dvě miliardy korun v roce 2021 a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023. Odhad přitom počítá se změnou chování spotřebitelů, snížením celkového počtu spotřebitelů a s poklesem spotřeby tabákových výrobků. Zhruba o deset procent stoupla spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, už od letošního ledna.

Jak se mohou stravenky v roce 2021 změnit?

Stravenkový paušál Ministerstvo financí navrhuje zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by podle úřadu mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Hlavním argumentem ministerstva bylo, že díky změně bude moci toto daňové zvýhodnění čerpat až milion dalších zaměstnanců, kteří jej dnes nevyužívají.

Po změně dnešního systému se stravenkami volají zejména provozovatelé hospod a restaurací. Ti se totiž za současného stavu nevyhnou placení vysokých provizí, dosahujících až sedmi procent, stravenkovým společnostem.

„Stravenky přinášejí nemalou časovou, finanční, ale také administrativní zátěž pro provozovatele restaurací. Zaměstnanecké paušály na stravu by byly i z tohoto pohledu přínosem,“ uvedl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Kdo naopak stravenkovou reformu odmítá, jsou firmy, které tento benefit zřizují. Jedním z hlavních hráčů tuzemského stravenkového trhu je firma Edenred. Její zástupce v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že schválení návrhu by bylo pro gastrobyznys stejnou ranou jako koronakrize.

„Na stravenkový paušál nahlížíme s velkými obavami. Z průzkumů, které máme k dispozici od agentury STEM/MARK, vyplývá, že 62 procent dotazovaných restauratérů se stravenkového paušálu bojí. Pro zhruba 40 procent z nich je to opravdu likvidační záležitost, protože stravenky tvoří v době oběda pro většinu z nich až 40 procent tržeb. Celý gastrobyznys by mohl přijít až o 20 miliard korun, a to ještě nemluvím o dopadech do státních rozpočtů kvůli optimalizaci daní,“ tvrdil Jakub Ryba ze společnosti Edenred.

1,5 milionu stravenkářů

V České republice pobírá stravenky zhruba 1,5 milionu lidí, stejně velká skupina lidí má k dispozici závodní jídelny. Další milion lidí se stravuje jiným způsobem, například jídlem dovezeným do zaměstnání z restaurace.

Zavedení paušálu podporuje kromě Asociace hotelů a restaurací i Asociace českého tradičního obchodu a většina členů Hospodářské komory. Naopak paušál se nelíbí odborům, podle kterých zaměstnavatelé budou peníze zneužívat, což se promítne do odvodů státu.

Reklama

Doporučované