Hlavní obsah

Vláda schválila zvýšení příspěvků na děti. Porostou i platy učitelům

Záznam brífinku vlády po pondělním zasedání.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda se dnes znovu vrátila k otázce přídavků na děti, kterou už několikrát odložila kvůli rozporům mezi ministerstvy práce a financí. Ministryně práce nakonec prosadila přídavky pro skoro půl milionu dětí.

Článek

Na přídavky pro děti dosáhnou v příštím roce rodiče většího počtu dětí. Vláda se na pondělním jednání shodla na tom, že by se dětské přídavky měly zvýšit o 26 procent a dostávat by je měly nově rodiny s příjmem do 3,4násobku životního minima.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) dávku bude pobírat asi 490 000 dětí. Nyní na ni má nárok jen zhruba 240 000 dětí. Aby změna začala platit, musí ji ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Počítá se nejspíš s navýšením od dubna. Ročně by to státní pokladnu mělo stát 3,6 miliardy korun navíc.

„Děti nemají být vstupenka do chudoby,“ dodala ministryně Maláčová, která věří tomu, že peníze navíc rodiny pošlou zpět do oběhu, a posílí tak i ekonomiku. Zákon chce projednat co nejrychleji, aby začal platit co nejdřív. „Navrhujeme to poslat v takzvané devadesátce. Já budu v nejbližších dnech jednat s jednotlivými poslaneckými kluby, aby zákon prošel co nejrychleji,“ uvedla.

Ministři zároveň odsouhlasili nárůst platů pracovníků ve veřejné sféře. Zdravotníci a pracovníci v sociálních službách dostanou do tarifu o 10 procent navíc. Další procenta vláda přiklepla učitelům a lidem v pedagogických profesích. „Každý pedagogický pracovník si v tarifní části polepší o 4 procenta, další procenta směřují do posílení odměn a osobních příplatků,“ popsal ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Vláda rovněž podpořila pokračování programu Antivirus, a to až do konce února. Do té doby se podle Maláčové musí pohnout se zákonem o takzvaném kurzarbeitu, který je už několik měsíců zaseklý v Poslanecké sněmovně.

„Dočasný rámec EU povoluje fungování Antiviru jen na 12 měsíců, tedy do března. Musíme si skutečně pospíšit se schvalováním kurzarbeitu. Pokud se nám epidemická situace nezlepší, budou firmy bez této pomoci, která pomáhá přispívat na platy zaměstnanců,“ vysvětlila Maláčová.

Novinkou, kterou představil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), je Památník ticha, který bude novou příspěvkovou organizací jeho resortu. Památník vznikne na nádraží Praha-Bubny, odkud vyjížděly transporty českých Židů. Nový památník holokaustu postupně přebere aktivity Památníku Šoa Praha, obecně prospěšné společnosti.

„Praha nemá ani 75 let po válce aktivní památník příběhů šoa. Nemá centrum, kde by se dalo v odkazu holokaustu vzdělávat,“ vysvětlil Zaorálek.

Po pondělním jednání vláda oznámila také svá rozhodnutí týkající se koronavirové epidemie. O možném přesunu do 5. stupně PES od pátku 25. prosince bude ale vláda jednat až ve středu. Ministr Blatný zároveň oznámil, že první vakcíny proti covidu do Česka dorazí už na Štěpána, tedy 26. prosince. Na čem se ministři shodli, jsme popsali ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované