Hlavní obsah

Vláda se chystá ostře přitvrdit proti neočkovaným

Foto: Shutterstock.com

Bude lockdown pro ty, co nejsou očkovaní proti covid-19?

Reklama

Větší podporu vlády má podle zdrojů Seznam Zpráv „bavorský model“. Podle něho by se uznávalo očkování a potvrzení o prodělání onemocnění na hromadných akcích, v restauracích, v kavárně nebo u kadeřníka.

Článek

Vláda premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se v pondělí večer přes tři hodiny zabývala novými opatřeními proti covid-19, avšak nakonec skončila bez jednoznačného závěru.

Návrh, který předložil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za hnutí ANO), se části kolegů nezdál za současné epidemické situace dostatečně tvrdý.

Vojtěch po debatě s politiky z budoucí vládní koalice Spolu a PirStan předložil opatření, podle něhož se měly přestávat uznávat při vstupu na veřejné akce nebo do provozoven veřejných služeb antigenní testy.

Při návštěvě restaurace, hromadných či sportovních akcí by se lidé podle Vojtěchova návrhu mohli nadále prokazovat očkováním, potvrzením o prodělání koronaviru nebo PCR testy. Ty jsou oproti těm antigenním přesnější, ale zároveň dražší.

Jak popsaly Seznam Zprávám účastníci jednání vlády, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že takové opatření nestačí a navíc přichází příliš pozdě. Přidalo se k němu i několik dalších členů Babišova kabinetu.

Vláda se má sejít kvůli zpřísnění opatření proti pandemii znovu ve čtvrtek. Úředníci Ministerstva zdravotnictví mají do té doby připravit další dva návrhy. Oba by měly mít dopady pro neočkované.

„Ministerstvo zdravotnictví musí zanalyzovat hlavně různé právní aspekty,“ prohlásil Babiš pro pondělním jednání vlády.

První varianta počítá s tím, že by se neuznávaly testy na koronavirus, ale jen očkování a potvrzení o prodělání tohoto onemocnění. A to v případě, kdy by lidé šli na hromadné akce, do restaurace, kavárny nebo třeba ke kadeřníkovi. Vžil se pro to termín „bavorský“ model a podle informací Seznam Zpráv má v tuto chvíli nejspíše největší podporu.

Ve druhém případě jde o pak o již známý „rakouský“ model. Tento návrh počítá s tím, že by neočkování prakticky nesměli vycházet. Dostali by výjimku v případě, aby mohli do práce, nakoupit nebo k lékaři. Pro tento model je však podle názoru Ministerstva zdravotnictví potřeba, aby byl vyhlášen nouzový stav.

Jan Hamáček pro Seznam Zprávy uvedl, že ani tento nejpřísnější model není passé. „Ta debata je o dvou věcech. Jak motivovat lidi, aby se nechali očkovat, a jak zajistit, že budeme schopni díky testům identifikovat nakažené. A hledá se to nejlepší řešení,“ napsal redakci Hamáček.

Ministři také už nechtějí čekat na to, co jim řeknou zástupci budoucí vládní koalice. „Je to naše zodpovědnost,“ prohlásil Babiš.

Vláda během svého jednání řešila také otázku povinného testování pro neočkované zaměstnance nebo žáky. Což je už delší dobu běžná praxe v sousedním Rakousku.

Jenže proti povinnému testování se podle zdrojů Seznam Zpráv postavili zástupci Vojtěchova resortu v čele s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a náměstkyní ministra Martinu Koziar Vašákovou.

Mají prý za to, že takové testování jen odčerpává finanční prostředky a ministerstvo je nechce ani navrhovat. Ministr Vojtěch ani jeho náměstkyně Koziar Vašáková zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagovali.

Už minulý týden Rada pro zdravotní rizika, která je poradním orgánem vlády, diskutovala o variantě povinného očkování. Tehdy byl zejména premiér Babiš zásadně proti tomu, aby bylo očkování proti covid-19 povinné například pro vybrané skupiny.

Debatovalo se o tom i v pondělí na jednání vlády. Ale o tom ministři nechtějí na veřejnosti ani mluvit.

S přispěním Martiny Machové a Petra Holuba.

Reklama

Doporučované