Hlavní obsah

Vláda se dohodla na jedné miliardě na podporu sociálních bytů

Tisková konference po jednání vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obce budou moci za dotace a úvěry od státu budovat sociální byty. Kabinet také potřetí navrhl povýšit šéfa BIS Michala Koudelku do generálské hodnosti.

Článek

Nový program budou moci využívat obce na investiční akce jak u sociálních nájemních bytů určených pro domácnosti, tak i u nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro veřejně prospěšné profese, jako jsou lékaři, učitelé nebo policisté.

V dalších letech by se podle MMR mohlo ročně v obcích postavit až 2000 sociálních a dostupných bytů. „Státní fond rozvoje bydlení zveřejní výzvu pro příjem žádostí co nejdříve, tedy ihned po nabytí účinnosti nařízení vlády,” uvedlo ministerstvo.

Pro letošní rok vláda připravila pro program jednu miliardu korun, z toho na sociální byty 650 milionů korun a na úvěry 350 milionů korun. „V následujících letech chceme pro každý rok vyjednat tři miliardy korun, z toho dvě miliardy na dotace a jednu miliardu na zvýhodněné úvěry,“ uvedla ministryně Dostálová.

V případě sociálních bytů kabinet počítá s dotací až do 100 procent uznatelných nákladů. V případě dostupných bytů pro středně příjmové a jiné osoby program umožní kombinaci s nízkoúročeným úvěrem z fondu bydlení, s komerčním úvěrem nebo vlastními penězi obce.

Sociální byt by podle podkladů k nařízení potřebovalo 62 000 až 65 000 domácností v takzvaném tržním selhání. Na běžném trhu se jim kvůli nízkému příjmu a dalším znevýhodněním nedaří přiměřené bydlení najít. Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení loni bylo ve vážné bytové nouzi 54 tisíc domácností. MMR spočítalo, že by na výstavbu nových sociálních bytů bylo potřeba nejméně 76 miliard bez DPH v cenách roku 2017.

Vzniknout by měly byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních, a to v sociálním, dostupném či smíšeném domě. V sociálním domě, kde by byl také domovník či sociální pracovník, by mohlo být nejvýš 12 sociálních bytů s koupelnou s umyvadlem a vanou či sprchou, toaletou a kuchyní s linkou s vařičem a troubou.

Kabinet znovu navrhl povýšit Koudelku na generála

Vláda potřetí navrhla ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku na jmenování do generálské hodnosti. Návrh zdůvodňuje vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky a velmi dobrými výsledky, kterých kontrarozvědka dosahuje. Koudelka by podle představ vlády měl získat hodnost brigádního generála.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček minulý týden uvedl, že pokud vláda opět Koudelku na jmenování generálem navrhne, bude Zeman postupovat jako v minulosti. Zeman odmítl Koudelku povýšit loni v květnu a v říjnu. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom loni v říjnu řekl, že mu Zeman povýšení šéfa BIS slíbil.

Koudelka v tajných službách pracuje od roku 1992, ředitelem BIS je od srpna 2016. Média loni v květnu spekulovala o tom, že za odmítnutím jeho jmenování generálem stála mimo jiné zpráva BIS k jedu Novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Zeman zprávu interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí.

Prezident také několikrát Koudelku i BIS kritizoval. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Kritizoval poslední výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varuje například před ruskými a čínskými agenty. Označil ji za „plácání” a zpravodajce za „čučkaře”.

Reklama

Doporučované