Hlavní obsah

Vláda se hádá kvůli zákonu o žalobcích. „Pan Hamáček je tam asi chce mít navždy,“ reaguje na kritiku Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ministerstvo vnitra nemělo k zákonu o státním zastupitelství v připomínkovém řízení žádné výhrady,“ reagovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová na kritiku ze strany koaličního partnera Jana Hamáčka.

Článek

Jen několik dnů po vyřešení sporu kolem jmenování ministra kultury ve vládě vzniká nový konflikt. Rozpoutal ho tentokrát ministr vnitra Jan Hamáček, který se v neděli znovu ohradil proti návrhu zákona o státním zastupitelství. A pohrozil Marii Benešové, že v současné podobě podporu koaličních sociálních demokratů nezíská.

Podle Benešové však v rámci jeho rezortu šanci na kritiku návrhu měl – a tu nevyužil. „Je s podivem, že výhrady uplatňuje nyní a přes média,“ sdělila v reakci Seznamu.

„Hamáček má asi skryté důvody"

Hamáček v neděli v České televizi kritizoval přechodná období, v rámci kterých budou muset svou funkci pár let po účinnosti zákona opustit tři nejvyšší žalobci v zemi: Pavel Zeman, Lenka Bradáčová a Ivo Ištván. „Ten návrh je cestou, jak vyměnit státní zastupitelství během dvou let," prohlásil v neděli.

Podle Benešové však její ministerstvo připomínkám ohledně konce současných žalobců vyhovělo. „Zeman by měl podle tohoto návrhu skončit až za příští vlády, a to k 31.12. 2023. Bradáčová dokonce o rok později. Asi je tam chce mít pan Hamáček navždy a má k tomuto svému požadavku nějaký skrytý a dost významný důvod, který ovšem veřejnosti nesdělil,“ doplnila Benešová.

Ještě v polovině července, kdy byl vládní návrh zákona předložen k připomínkám ministerstev, ale za vnitro Benešové přechodná období nevyčetl. Co za změnou názoru stojí, v pondělí komentovat odmítl.

V seznamu svých připomínek se dotkl jen délky funkčního období, která by podle rezortu vnitra měla být u nejvyšších žalobců desetiletá.

„Ten jako jediný z vedoucích státních zástupců nemůže být do funkce jmenován opakovaně (…), tudíž lze delší funkční období považovat za více než vhodné,“ píše se v dokumentu ministerstva.

Poslanci ČSSD informace nemají

Informace o tom, že se sociální demokraté chystají současnou podobu novely blokovat, ale v pondělí neměli ani poslanci ČSSD. Ti uvedli, že s reakcemi na zákon o státním zastupitelství počkají do úterního jednání poslaneckého klubu.

Podle některých členů sociální demokracie tak může jít o způsob, jakým chce ČSSD po krizi s výběrem ministra kultury hnutí ANO ukázat, že v koaličních debatách „přitvrdí“.

Dokud totiž podle Hamáčkových slov Benešová přechodná období nezmění, nedostane zelenou od sociální demokracie a návrh tak nebude předložen jako koaliční. Podporu sociální demokracie přitom hnutí ANO pro schválení zákona potřebuje – vláda totiž dříve smetla ze stolu i několik poslaneckých návrhů od opozice, a tak se nejspíš nedočká podpory ani u ní.

Benešová by se kvůli zákonu měla tento týden sejít ještě se zástupci Rekonstrukce státu. Ti s ministryní mají v plánu řešit právě přechodná ustanovení a znovu i složení výběrové komise, která nové vedoucí státní zástupce jmenuje.

„Zásadní připomínky státního zastupitelství ani Rekonstrukce státu dosud nebyly vypořádány způsobem, který zaručuje, že povede k posílení jeho nezávislosti,“ uvedl před schůzkou právník Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Návrh kromě sociální demokracie v minulosti kritizoval i Nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Účelem novely je podle něj připravit státní zastupitelství o nezávislost a zbavit se současných vedoucích žalobců.

„Ministerstvo spravedlnosti také úplně mimo systém stanovilo ukončení funkčního období oběma vrchním státním zástupcům. Nelze se tak zbavit dojmu, že účelem toho zákona je zejména přeobsadit funkce nejvyššího a obou vrchních státních zástupců tak, aby Zeman, Ištvan, Bradáčová skončili co nejdříve po účinnosti zákona," uvedl v minulosti.

Reklama

Doporučované