Hlavní obsah

Vláda zvýšila platy zaměstnancům ve veřejné sféře. V průměru o osm procent

Tisková konference po jednání vlády.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tarifní složky platů mají vzrůst o čtyři procenta. V průměru (bez započítání učitelů) se zvýší státním zaměstnancům platy o osm procent.

Článek

Koaliční strany - hnutí ANO a ČSSD - došly k dohodě na růstu platů ve veřejné sféře. „Domluvili jsme se, že je potřeba rozlišovat. Nárůsty jsou od 7,3 do 15,9 procenta. Tarifní složky platů porostou o čtyři procenta,” řekl po jednání premiér Andrej Babiš (ANO).

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dodal, že na platy státních zaměstnanců půjdou z rozpočtu navíc tři miliardy korun. „V průměru je to navýšení přes 8 procent, se započtením učitelů a nepedagogických pracovníků ve školství deset procent,” uvedl Hamáček.

Podle Hamáčka se vláda bude snažit pohlídat, aby peníze navíc doputovaly opravdu tam, kam mají - tedy například na úřadech práce k zaměstnancům „v první linii”, tedy těm, kteří jsou na přepážkách a v kontaktu s občany.

ČSSD v jednáních zastávala názor odborů, že platy ve veřejné sféře by měly růst plošně. Výsledné přidávání by se podle sociálních demokratů mělo co nejvíc přiblížit deseti procentům. Andrej Babiš a jeho hnutí naopak namítali, že nechtějí přidávat plošně a zároveň by měl být růst menší než deset procent.

Sumy určené na platy ve veřejné sféře zahrne návrh rozpočtu, který chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poslat do připomínkového řízení do konce tohoto týdne.

Schvalovat by ho pak menšinová vláda měla 19. září.

Vláda zároveň ve středu rozhodla, že státní úřady a organizace by měly v rámci tzv. systematizace od příštího roku zrušit 1327 míst, z toho 281 míst je obsazených. Rozpočet by tak měl uspořit 1,24 miliardy korun.

Reklama

Doporučované