Hlavní obsah

Vláda si z nás dělá srandičky, řekla po jednání s Babišem šéfka TOP 09

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš jednal s lídry opozičních stran o opatřeních a o tom, že by vláda chtěla znovu požádat Sněmovnu kvůli špatné situaci v Česku o nouzový stav. K dohodě ale nedošlo.

Článek

Vláda večer projedná další postup a požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který má končit v sobotu. Premiér Andrej Babiš (ANO) po ranním zasedání kabinetu prohlásil, že opatření navázaná na chystaný pandemický zákon, který dnes projednává Senát, by nyní nebyla dostatečná.

Vláda proto plánuje jejich zpřísnění. Situace je extrémně vážná a na začátku března bude pravděpodobně nejhorší od vypuknutí epidemie loni 1. března, prohlásil premiér.

Proto se kvůli aktuální situaci a nouzovému stavu sešel s opozicí a více než hodinu s ní jednal. Už před začátkem předsedové opozičních stran řekli, že chtějí znát od vlády jasný postup v boji proti pandemii, a kromě SPD nikdo předem nevyloučil, že je ochotný se bavit o nouzovém stavu.

S jednáním není spokojená předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že premiér není schopen odůvodnit své kroky a nemá je podložené daty. V tuto chvíli podle šéfky TOP 09 strana není připravena podpořit případně nouzový stav. Poradí se o tom ještě poslanecký klub.

„Mně už trošku přijde, že jim to je jedno, že si z nás dělají srandičky. Protože to, co se řekne jeden den, druhý den už je popřeno. Na mě to nebudí dojem toho, že vláda ví, jak tu epidemii zkrotit. Naopak to na mě budí dojem, že vláda je natolik bezradná, že tu a tam vytáhne nějaké návrhy,“ popsala své pocity z jednání s premiérem šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je překvapivé, že včera vláda mluvila o pandemickém zákonu, a teď chce nouzový stav. Piráti podle Bartoše nedali premiérovi žádný slib ohledně nouzového stavu. Vláda podle Bartoše slíbila zaslat stranám seznam, jaká opatření by podle ní měla platit, a především z jakých důvodů.

„My jsme vládě nedali žádný slib, naopak jsem získal slib od premiéra, že nejpozději zítra (ve čtvrtek) ráno dostaneme seznam, co a proč chce vláda dělat,“ uvedl. Opatření by měla být odůvodněná v patřičné kvalitě. Po roce boje s epidemií podle něj vláda musí být schopná jednotlivá opatření doprovodit tím, jaké budou mít výsledky.

Předseda ODS Petr Fiala ČTK sdělil, že vládu žádal o zdůvodnění navrhovaných opatření a data, na základě nichž k nim došla.

„Pan premiér nám přislíbil, že nám je do zítřka (čtvrtka) dodá a opatření odůvodní. Jednání tak skončila bez konkrétního výsledku,“ shrnul předseda ODS.

Navrhovaná opatření Pirátů a STAN ke zvládnutí krize

- Neprodlené rozšíření povinnosti nosit bezpečnější formy ochrany úst a nosu.

- Neprodleně začít testování ve firmách a všech dalších organizacích, včetně státní finanční podpory testování.

- Vláda okamžitě zahájí proaktivní logistickou, organizační a komunikační přípravu na masivní očkování očekávané v následujících měsících, současný stav je nedostatečný.

- Budou rozšířeny kontroly karantén a izolací včetně dobrovolné možnosti kontrol přes aplikaci vedle standardní kontroly.

- Bude stanoven nepodkročitelný standard kvality antigenních testů, který bude zaručen nezávislými validačními studiemi – gestorem této aktivity bude SÚKL v součinnosti se SZÚ.

- Odložení možného plošného návratu posledních ročníků k prezenční výuce, dokud nedojde ke stabilizaci situace.

- Vláda při boji proti pandemii poskytne krajům maximální potřebnou podporu.

- Vláda půjde příkladem v povinném testování na pracovišti, práci z domova a pravidlech bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souvislosti s onemocněním covid-19, a to na všech úřadech a organizacích, které jsou vládě podřízeny.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana byla dnešní schůzka informativní. I on uvedl, že vládu opozice požádala o podrobný a zdůvodněný přehled navrhovaných opatření. „Zdůvodnění je stěžejní součástí – je potřeba v krizi přijít s takovou sérií opatření, o kterých je odborná shoda na tom, že mají efekt,“ poznamenal. Na schůzce se podle něj mluvilo i o lepší komunikaci s veřejností. Potvrdil, že opozice dnes vládě podporu nevyslovila, nikdo ale nezpochybňoval extrémní vážnost situace. „Měl jsem pocit, že je snaha najít řešení,“ podotkl.

Komunisté počkají s rozhodnutím o nouzovém stavu na hlasování výkonného výboru strany, řekl po schůzce předseda KSČM Vojtěch Filip. Výbor by měl rozhodnout nejpozději do pátečního rána. Podle Filipa by vláda měla požádat o nový nouzový stav, prodlužování stávajícího označil za protiústavní. V souvislosti s možným zpřísnění opatření řekl, že má pochopení pro omezení cestování mezi zvlášť zasaženými kraji, chce však upřesnit jeho podmínky. Chce se také zaměřit na vyšší ochranu členů armády a vězeňské služby.

Hnutí SPD mělo jasno už před jednáním s vládou. Žádné další prodloužení nouzového stavu nepodpoří, jak napsal v SMS zprávě předseda Tomio Okamura.

„Hnutí SPD nepodpoří prodloužení plošného nouzového stavu, jelikož se ukazuje, že stávající politika vlády ohledně opatření nikam nevede. Vláda musí zacílit na rizikové skupiny obyvatel a ostatní nechat žít a pracovat při základních opatřeních,“ napsal už před jednáním Okamura.

Reklama

Doporučované