Hlavní obsah

Vláda spustí centrální rezervační portál pro objednávání na covidové testy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nový nástroj chytré karantény Ministerstva zdravotnictví by měl lidem usnadnit přístup do rezervačních systémů odběrových míst v celém Česku.

Článek

Web by v sobě měl soustředit informace o všech odběrových místech v Česku. Prostřednictvím portálu se zájemce dostane do registračních systémů jednotlivých odběrových míst, kde se následně objednává na test.

Kromě odkazu na rezervační weby odběrových míst by portál měl ukazovat například také vytíženost, volné termíny a samozřejmě polohu. Podle vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly by takto web mohl lidem pomoci zjistit, která nemocnice má, nebo nemá odběrové místo: „Každý si tam může najít přehled všech odběrových míst, včetně mapy. Na základě polohy si poté vybere třeba kraj, najde si příslušné nejbližší odběrové místo a objedná se na test.“

„Nemocnice a odběrová místa se do systému postupně zapojují. Přes portál se lze dostat do všech rezervačních systémů. Další data však ještě sbíráme. Chtěli bychom do poloviny ledna mít 70 až 80 procent všech odběrových míst zavedených v systému se všemi informacemi,“ dodává Dzurilla. Web by měl také ukazovat místa, kde se testuje pomocí PCR testů, i místa, kde jsou testy antigenní.

Od 18. prosince by se mělo začít s testováním antigenními testy zdarma pro všechny zájemce. „Budeme postupovat stejně jako jsme postupovali při testování učitelů. Zatím nemáme v plánu odběrové místo nějak posilovat, ale uvidíme, jak velký bude zájem. Jsme schopni na to reagovat,“ uvedla tisková mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

„Naše odběrové místo se zatím kapacitně zdá velmi robustní. Samozřejmě, pokud by to bylo potřeba, tak bychom ho posílili,“ přidává se mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Říčař.

Na webu spolu s Ministerstvem zdravotnictví spolupracovala i Armáda ČR, Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Reklama

Související témata:

Doporučované