Hlavní obsah

Vláda stanovila nová pravidla u klíčového nástroje boje proti covidu

Foto: SZ Michal Šula

Testování na covid. (Ilustrační foto)

Reklama

Od úterka stát zaplatí dva PCR testy měsíčně. Rezervační systémy je ale ještě nenabízejí.

Článek

Od zítřka bude moct každý Čech absolvovat měsíčně dva PCR a čtyři antigenní testy, které mu uhradí pojišťovna. Od července se počet antigenních testů sníží na dva. Doposud bylo možné se na pojišťovnu nechat otestovat každé tři dny antigenním testem. PCR test byl zdarma pouze v případě indikace lékařem nebo hygienou.

Test bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) možné absolvovat na jakémkoliv odběrovém místě. Možnost zarezervovat se na PCR test zdarma zatím nabízí minimum rezervačních systémů nemocnic. V Praze to je kupříkladu jen FN Královské Vinohrady.

Podvádět podle něj nebude možné. „Vše bude kontrolováno v rámci systému, do kterého se výsledky zadávají. V tomto směru by to mělo být technicky vyřešené,“ řekl ministr. Testy zdarma podle něj mají ulehčit situaci lidem, kteří se chystají vycestovat nebo využívat některé služby, v nichž je test požadován.

Vláda dnes zároveň projednala návrh na snížení výše úhrad za testování. Dohodu Ministerstva zdravotnictví s pojišťovnami kabinet schválil. „U antigenních testů dochází ke snížení na 201 korun. Cílili jsme na takovou částku, protože jsme se obávali, že nižší částka by mohla znamenat, že se testování stane hůře dostupným, protože by pro poskytovatele už nebylo lukrativní,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Testy formou PCR, které jsou průkaznější, nově ministerstvo nastavilo na 303 korun za vyhodnocení a 47 korun za odběr v případě platby pojišťovnou.

„Kalkulace neobsahuje jenom nákup testu, ale i administrativu, zápis do Informačního systému infekčních nemocí nebo likvidaci nebezpečného odpadu,“ řekl ČTK ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Ministerstvo zdravotnictví společně s rezortem školství také v následujících dnech projedná formu screeningového testování dětí po návratu do školy. Formu a organizaci testování by ministři chtěli představit do konce tohoto školního roku tak, aby se všechny strany stihly přes prázdniny připravit.

„Řešit se bude otázka logistická, organizační, nutné budou také debaty s laboratořemi,“ dodal Vojtěch, podle nějž bude potřeba děti po návratu z prázdnin plošně protestovat zejména z důvodu možného zavlečení některých zahraničních mutací.

Reklama

Doporučované