Hlavní obsah

Vláda to totálně zpackala, říká o kurzarbeitu „hlas“ průmyslníků Hanák

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, komentuje kurzarbeit a kompenzace pro firmy v Česku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci v pátek znovu odsunuli rozhodnutí o nových pravidlech kurzarbeitu. Vrátili ho k dalšímu projednávání do druhého čtení. Zástupce průmyslníků Jaroslav Hanák to komentuje nekompromisně: Vláda věc totálně zpackala.

Článek

Kurzarbeit, tedy zkrácené úvazky, při nichž část mezd dotuje stát, znovu Sněmovnou neprošel. Ta ho v pátek vrátila zpět do druhého čtení. Na příští týden se chystá jednání zástupců sněmovních stran, zaměstnanců a Hospodářské komory s cílem najít dohodu. Pravidla přitom původně měla platit už v listopadu loňského roku.

„Vláda to totálně zpackala a packá to dál. Posunula to do Poslanecké sněmovny, tam se to samozřejmě dramaticky zpolitizovalo,“ řekl pro jednání Sněmovny pro SZ Byznys Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy, který reprezentuje 11 tisíc firem.

„Jsem přesvědčen, že kurzarbeit je správná věc a měl tu už být, ale při této politické situaci nejsem optimista,“ doplňuje muž, který největšímu zaměstnavatelskému svazu v zemi šéfuje 10 let.

Svaz průmyslu a dopravy ČR

- je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, sdružující zaměstnavatele a podnikatele v Česku,

- je největším zaměstnavatelským svazem, který reprezentuje rozhodující část českého průmyslu a dopravy,

- je tzv. povinným připomínkovým místem k návrhům mnoha právních předpisů,

- reprezentuje 11 tisíc firem s více než 1,3 milionu zaměstnanců.

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Velké starosti mu neschválení ale nedělá, protože Evropská unie schválila program Antivirus do konce roku.

„Když vláda neumí Sněmovnou protlačit kurzarbeit, tak holt bude platit Antivirus. Co máme dělat, když někdo neumí rozhodnout a říct rázně, že kurzarbeit bude schválen a platit dejme tomu od června nebo července,“ říká Jaroslav Hanák a pro Seznam Zprávy a uvádí, že nerozhodnost vyčítá v tomto ohledu konkrétně Andreji Babišovi.

Kurzarbeit

Znamená zkrácený pracovní úvazek.

Firma platí lidem za odpracované hodiny a stát jim dorovná část výdělku za neodpracovaný čas.

Vláda původně plánovala zavedení nových pravidel už od loňského listopadu, nebyla na nich ale shoda.

Naopak svaz chválí některé novinky ohledně finanční podpory firem v době pandemie. Koronavirový příspěvek podnikatelům, který se zdvojnásobí na 1000 korun, je podle Jaroslava Hanáka už dostatečná podpora. Sněmovna pomoc schválila v rámci nového vládního systému kompenzací. Předlohu příští týden posoudí Senát a měla by začít platit zpětně od 1. února.

Co ale největšímu zaměstnavatelskému svazu vadí, je kompenzace firem jen v případě, že se jejich tržby propadnou minimálně o polovinu. Opozici se totiž nepodařilo zmírnit podmínky pro nárok na příspěvek. Piráti, ODS, STAN, TOP 09 navrhovali snížit limit pro propad tržeb na 30 až 40 procent.

„Znovu je vidět, že se neptají firem. Vím, že Hospodářská komora psala dokonce dopis, kde navrhovala 20 procent. A to bude přesně ten velký problém, že je to plošné kritérium. A co je plošně, nikdy není dokonalé. Budou firmy, které budou říkat, že je to špatně. Co firma, co odvětví, to bude jiný pohled,“ komentuje nový systém kompenzací pro podnikatele Jaroslav Hanák.

Reklama

Doporučované