Hlavní obsah

Vláda trestá hospody za něco, co nezpůsobily, zní z asociace podnikatelů

Rozhovor s Lubošem Kastnerem, zástupcem pro gastronomii Asociace malých a středních podniků.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po pondělním rozhodnutí vlády o zpřísnění opatření pro stravovací zařízení se v Česku zvedla vlna nevole. Restauratéři skloňují jediné: cítí se jako obětní beránci.

Článek

Někteří majitelé hospod a restaurací už oznámili, že nebudou respektovat uzavření už v osm hodin, jak od středy nařídila vláda. Hrozí jim za to až několikamilionové pokuty.

„Je to důsledek nespravedlivosti a toho, že opatření nedávají smysl. V momentě, kdy posunete zavírací dobu z desáté na osmou, tak se stane jen jedna věc, že se potřeba hostů přesune do nekontrolovatelného prostředí. Je iluze si namlouvat, že dva hosté, kteří přijdou v pět hodin do hospody, v osm odejdou domů,“ říká Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků (AMSP), mnohem častěji podle něj hosté končí u jednoho z nich doma.

K zpřísnění opatření pro restaurace a hospody se na pondělní konferenci ministr zdravotnictví Blatný vyjádřil takto: „Považujeme za nutné přijmout opatření, která budou cílit na tu část populace, která se nechová příliš zodpovědně.“

„My z toho nemáme vůbec radost a vyeskalovalo to v obrovskou várku emocí, protože pan Blatný i spousta vládních činitelů o gastronomii mluví, my ale nevidíme důkazy. My v datech nikdy nevyplývali jako zdroj rizikového šíření nákazy, nevyplývá to ani nyní. Inkubační doba té nemoci je sedm dní, to znamená, že zdroj růstových čísel musel nastat kolem 23. listopadu, a to jsme byli zavření, takže gastronomie nemohla přispět k tomu současnému stavu, ale je za něj trestána,“ dodává za gastronomii Kastner.

Hygienici v Česku od března do konce listopadu řešili více než osm tisíc přestupků, pokut rozdali za 2,2 milionu korun. Mezi hříšníky však nebyly pouze restaurace, ale také „odmítači“ roušek.

Technicky končí byznys už v 19. hodin

„Považujeme to za diskriminační i ve vztahu k tomu, jak se vláda chová k jiným oborům, například k průmyslu. Cítíme velkou nespravedlnost a to, že jsme mediální hračkou, která bohužel hraje špatnou roli,“ vysvětluje Kastner.

Nejde však pouze o zkrácení otevírací doby o dvě hodiny. Pro restaurace, hospody, ale hlavně bary znamenají tyto dvě hodiny velkou část tržeb. Některým se proto opět více vyplatí podnik pro zákazníky vůbec neotvírat, odnést to ale mohou zaměstnanci.

„Když jsme byli otevřeni do deseti hodin, byli jsme schopní dostat se na 60 až 70 procent tržeb, což umožňovalo alespoň pokrýt náklady. Zavíračka v osm hodin nám utne tržby na 40 až 50 procentech a to nedává šanci pokrýt náklady. V těchto podmínkách budeme opět generovat ztrátu. Nedává tak smysl otevírat. Otevřou jenom ti, kteří nějaké rezervy ještě mají, anebo si zachovají kontakt se zákazníkem,“ vysvětluje Luboš Kastner.

A připomíná, že zavřený podnik ve 20:00 znamená poslední objednávky už o hodinu dříve. To je ale varianta, se kterou nikdo včetně protiepidemického systému PES nepočítal, a gastronomové tak „utopí“ značné náklady i na objednaných a naskladněných potravinách.

„Bolestivé“ je to pro ně obzvlášť v tomto čase, kdy plánují vánoční menu, které zahrnuje i ryby, rychle podléhající zkáze.

„Technicky byznys končí po sedmé hodině. Otevře tak polovina podniků, každý bude spíš přemýšlet, jak minimalizovat ztráty, aby přežil do jara. A bude přemýšlet i o tom, jak se rozloučit se svými zaměstnanci,“ varuje Luboš Kastner z AMSP.

Reklama

Doporučované