Hlavní obsah

Vláda USA chce umožnit školám nakupovat zbraně z dotací na vzdělávání

Jenom v letošním roce zaznamenaly Spojené státy více než třicet případů střelby na školách.Video: Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Ministerstvo školství Spojených států zvažuje umožnit nákup zbraní pro školy z dotací určených na vzdělávání. Demokraté proto podali návrh zákona, který by tuto praxi zakázal.

Článek

Vedení amerického ministerstva školství uvažuje o tom, že školám výslovně povolí nakupovat za státní subvence střelné zbraně. Veřejné školy v USA dostávají ze státní pokladny federální granty na základě zákona z roku 2015.

Státní program s možností nakupovat z dotací zbraně bezprostředně nepočítá, ale ani ji nevylučuje. Na dotaz deníku The New York Times ministerstvo přiznalo, že takový postup zvažuje. Ministryně školství Betsy DeVosová, která je zároveň předsedkyní federální komise pro bezpečnost na školách, v minulosti několikrát možnost vyzbrojování učitelů veřejně podpořila.

Ministerský záměr vyvolal okamžitou negativní reakci demokratů, kteří návrh na nákup zbraní pro školy označili za obludný. Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová označila plán za „nejohavnější a nejnebezpečnější zneužití exekutivních pravomocí v dějinách moderního amerického školství“. DeVosová podle ní vede protistudentskou kampaň v zájmu zbrojní lobby a ignoruje prověřené a účinné metody, jak zajistit bezpečnost na školách. Demokraté proto přišli s návrhem zákona, který by nákup zbraní z peněz určených na rozvoj vzdělávání výslovně zakázal.

Jenom v letošním roce zaznamenaly Spojené státy více než třicet případů střelby na školách, při kterých byly zabity desítky studentů. Bezpečnostní komise, které DeVosová předsedá, byla například zřízena bezprostředně po střelbě na škole ve floridském Parklandu, jež připravila o život 17 lidí.

Celostátní hnutí za zvýšení bezpečnosti na školách, které bojuje za regulaci zbraní, naráží na argumenty vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA), jež naopak za záruku bezpečnosti považuje ozbrojený dohled ve školních zařízeních.

Reklama

Související témata:

Doporučované