Hlavní obsah

Vláda USA zbrojí na čínské techno giganty. Nechce jejich komponenty

Foto: https://www.publicdomainpictures.net/

Ilustrační foto.

Reklama

Spojené státy se opět rozhodly zasáhnout proti čínským technologickým firmám, které vedou světový trh. Například s Huawei ale skončil také operátor Telecom Italia a údajně se má přidat i Velká Británie.

Článek

Nějaký čas to vypadalo, že rozbouřené vody obchodní války mezi USA a Čínou se uklidnily, ale zdání jako obvykle klamalo. Trumpův úřad připravuje zákaz nákupů od společností, které používají komponenty nebo jakékoliv služby od čínských technologických obrů, mezi něž patří třeba Huawei, Hikvision, ZTE či Dahua. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný americký úředník.

Začalo to loni

Poprvé byl zákaz uveden loni v zákonu o autorizaci národní obrany, který brání vládním agenturám v uzavírání smluv s čínskými společnostmi, jež jsou na černé listině a navíc vedou ve svém odvětví globální trh. Například Huawei a ZTE jsou dva z největších poskytovatelů telekomunikačních zařízení na světě a Dahua a Hikvision jsou největší v oblasti sledovacích kamer.

V květnu loňského roku podala firma Huawei proti zmíněnému zákonu návrh, přičemž právní zástupce společnosti uvedl, že „politici v USA využívají sílu celého národa, aby šli po soukromé společnosti“.

Důsledky loňské normy by byly obrovské zejména pro společnosti, které své služby a zboží prodávají vládě USA. Podle nových pravidel hry by totiž musely potvrdit, že nepoužívají produkty od těchto výrobců. „Nebezpečí od zahraničních protivníků, jako je Čína, kteří chtějí infiltrovat naše systémy, je velké,“ uvedl pro agenturu Reuters Russell Vought, ředitel Úřadu pro správu a rozpočet Bílého domu. „Trumpova administrativa udržuje naši vládu silnou proti nebezpečím, jako je Huawei, tím, že plně provádí zákaz federálního zadávání veřejných zakázek,“ dodal.

Co to znamená?

Na firmy by zákaz dopadl dopadl tak, že pokud budou chtít vládě něco prodat, budou muset zažádat o osvobození, které nemají jisté. Podle zveřejněných informací vláda USA každoročně zadá zakázky za více než půl bilionu dolarů.

Úředník pro agenturu Reuters také uvedl, že pravidlo není ani tak zaměřeno na samotné produkty, jako na omezení vlivu čínských firem. Už v loňském roce Spojené státy umístily některé čínské firmy na černou listinu, kdy jim zakázali nakupovat komponenty od amerických společností bez souhlasu vlády.

Kupříkladu Huawei ale nemá problémy pouze na území USA. Agentura Reuters uvedla, že Telecom Italia vyloučila společnost z výběrového řízení na 5G síť v Itálii a Brazílii. „Bezpečnost a rozvoj digitální Itálie by měly být založeny na přístupu opřeném o fakta a ne o nepodložená obvinění,“ reagoval čínský gigant. Podle informací portálu TechCrunch má podobný zákaz jako Itálie zvažovat i Velká Británie.

Reklama

Doporučované