Hlavní obsah

Vláda se dohodla s odbory na platech ve veřejné sféře. Na poslední chvíli změnila růst tarifní části

Premiér Babiš, ministryně Schillerová a místopředseda vlády Hamáček jednali s odboráři o růstu platů.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Vláda ve středu přidala tři miliardy na platy ve veřejném sektoru, v pátek jednala s odbory, jak je rozdělit a komu a kolik přidat.

Článek

Vláda se dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru od ledna.

Většině pracovníků veřejných služeb se zvednou platové tarify o pět procent, zbývající peníze poputují do odměn. Novinářům to po jednání s odboráři řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zdůraznila, že přidávání nebude plošné a víc by měli dostat lidé s nízkými výdělky.

"Myslím, že jsme se dohodli, ještě došlo k úpravě, původní růst v tarifech měl být čtyři procenta, nově pět procent," uvedl po jednání premiér Babiš.

Vláda původně chtěla částku na platy zvednout pro příští rok o šest procent. Na navýšení tak mělo v rozpočtu příští rok být asi 22,3 miliardy korun. Ve středu se koaliční hnutí ANO a ČSSD domluvily, že přidají ještě další tři miliardy. Suma na platy tak bude o osm procent vyšší.

Odbory žádaly růst "tabulkové části" platů (tedy tarifů) o šest procent, ale nakonec přistoupily na kompromis v podobě pěti procent.

"Nenavyšujeme všem stejně, to je podstatné. Budou skupiny, které porostou o 7,4 procenta, budou takové, kde platy porostou o 15 procent," řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Platy porostou ve školství, hasičům, policistům.

O růstu platů ve zdravotnictví se ještě bude jednat. "U sester ve směnném provozu například porostou platy o 15 procent díky směnnosti, ještě budeme jednat o růstu tarifů, budeme cílit na pět procent," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda původně chtěla částku na platy zvednout pro příští rok o šest procent. Na navýšení tak mělo v rozpočtu příští rok být asi 22,3 miliardy korun. Ve středu se hnutí ANO a ČSSD domluvily, že přidají ještě další tři miliardy.

Většině lidí by se měl podle upraveného vládního plánu tarif zvednout o pět procent, policistům a vojákům o dvě procenta a učitelům o deset procent. Zbytek peněz se rozdělí do příplatků a odměn.

Reklama

Související témata:

Doporučované