Hlavní obsah

Vláda v koronakrizi zapomněla na důchody. Už je jasné, kdo to zaplatí

Foto: vlada.cz

V dobrých dobách nemá vláda nechat růst mandatorní výdaje, ty zůstávají ve špatných časech, kritizuje vývoj veřejných financí Eva Zamrazilová. (Ilustrační snímek)

Reklama

Měli jsme jedny z nejlepších veřejných financí v Evropě, to už ale nebude platit, tvrdí předsedkyně Národní rozpočtové rady. Problém bude současný dluh i neřešení důchodů.

Článek

Lidé narození v osmdesátých a devadesátých letech zažijí brutální změnu. Tak popsala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová důchodovou zátěž, která dopadne na tyto ročníky.

Při představení Zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí totiž upozornila na to, že lidé narození v 80. a 90. letech se budou skládat vždy po dvou na jeden starobní důchod.

„A jejich důchod bude financovaný méně než dvěma občany,“ konstatuje Zamrazilová s tím, že aktuálně se na jeden důchod skládají tři ekonomicky aktivní lidé.

Rozpočtová rada se ve své zprávě shodla na tom, že zatímco pandemie odezní, stárnoucí populace zůstane problémem.

Konec fešáckého zadlužení

Zamrazilová během tiskové konference také uvedla, že se blíží konec časům, kdy měla Česká republika jedno z nejnižších zadlužení v Evropě.

„To ale nebude platit v příštích desetiletích,“ varuje předsedkyně Národní rozpočtové rady.

Náklady na pandemii koronaviru podle rozpočtové rady znamenají, že namísto předpokládaného zadlužení 30,5 procenta k poměru k hrubé domácí produkci lze očekávat spíše zadlužení kolem 40 procent, a to kvůli obřímu půlbilionovému plánovanému deficitu státního rozpočtu, který prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

„Je to podle mého názoru velmi vážný problém,“ říká Eva Zamrazilova s tím, že Česko se tak rychleji dostane k takzvané rozpočtové brzdě, kdy podle zákona musí vládní instituce mít vyrovnaný rozpočet a už se nemůžou dál zadlužovat.

„Při schvalování zákona o státním rozpočtu se debatuje o každých deseti milionech korun. A teď se s lehkostí bavíme o deseti miliardách korun,“ kritizuje Zamrazilová, podle které by se mělo vyhodnocovat, jak fungují programy, přes které stát chce do české ekonomiky posílat peníze.

Reklama

Doporučované