Hlavní obsah

Benešová prosadila svou, nejvyšším státním zástupcem bude Igor Stříž

Foto: ČTK

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové, aby se novým nejvyšším státním zástupcem stal Igor Stříž.

Článek

Igor Stříž řídí Nejvyšší státní zastupitelství od července, kdy jako první náměstek převzal pravomoci končícího šéfa žalobců Pavla Zemana.

„Vláda k němu zaujala jednohlasně souhlasné stanovisko,“ dodal po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Funkce se ujme zítra. Je to profesionál, který prošel všemi stupni státního zastupitelství. Má bezpečnostní prověrku na tajné a byl doporučen i Unií státních zástupců, která mu dala kladné hodnocení a jednoznačné doporučení. Je respektován v soustavě soudnictví a myslím, že to byla dobrá volba,“ dodala Benešová.

Ministryně Stříže na post nejvyššího státního zástupce navrhla už na konci června. Premiér Andrej Babiš už dříve zmínil, že by šéfa žalobců mohl jmenovat až nový kabinet po volbách, jak žádá opozice. Podle Lidových novin předseda vlády Střížovu nominaci odmítl a Benešové údajně řekl, že ji odvolá z funkce, pokud navrhne někoho z okolí Pavla Zemana. Premiér prosazoval, aby byl kandidát zvnějšku soustavy státního zastupitelství, napsal deník.

„Pokud vím, nemá k němu pan premiér v současnosti výhrady žádné,“ řekla k tomu Benešová s tím, že premiér ho neznal, proto vůči němu mohl mít původně rezervovaný postoj.

Igor Stříž byl do teď prvním náměstkem nejvyššího státního zástupce. Po celou dobu své profesní kariéry se věnuje trestnímu právu, a to z pohledu téměř všech forem kriminality. Specializuje se též na legislativu, analytiku a metodiku. Svou publikační a přednáškovou činnost zaměřuje zejména do oblasti trestního práva procesního. Je předsedou redakční rady časopisu Státní zastupitelství.

Životopis Igora Stříže

Vzdělání

1982–1986 – Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Profesní dráha

1986 – právní čekatel u vojenské prokuratury, později vyšetřovatel a prokurátor

1994 – jmenován státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pracoval u pobočky v Olomouci

1996 – přeložen k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci

1997–2007 – náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci

2011 – přeložen k Nejvyššímu státnímu zastupitelství a jmenován náměstkem nejvyššího státního zástupce

Zdroj: verejnazaloba.cz

Pavel Zeman ve funkci skončil po deseti a půl letech. Rezignaci k 30. červnu oznámil v polovině května, mezi důvody zmínil i tlak ze strany ministryně spravedlnosti Benešové. Ministryně jeho slova o tlaku odmítla.

Osmačtyřicetiletý Pavel Zeman funkci zastával od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Reklama

Doporučované