Hlavní obsah

Vláda vyzvala k návratu do okolí Fukušimy, strach z ozáření však lidi ovládá dál

Fukušima se znovu osidluje. Lidé se však na místa zasažená jadernou havárií bojí vrátit.

 

Reklama

V oblasti je stále 20krát vyšší radiace, než povolují normy.

Článek

Přes 27 000 lidí, kteří od havárie jaderné elektrárny Fukušima žili v povinné evakuační zóně, vybízí japonská vláda k návratu do svých dřívějších obydlí.

Většina měst v oblasti je pořád poničená. Navzdory postupné obnově veřejných služeb se sem většina lidí stále bojí vrátit. Jsou přesvědčeni, že oblast je nadále životu nebezpečná.

„Nemůžu zde žít, není tady žádná práce. K tomu, abyste tady mohli být, potřebujete rodinu a hlavně děti. Takže se sem vrací pouze staří lidé. To město nikdy nebude prosperovat jako dříve,” říká jeden z obyvatel města Namie nedaleko jaderné lektrárny.

Radiace je i nadále 20krát větší, než povoluje mezinárodní radiační komise.

„Nejsou zde nemocnice, obchody ani žádné jiné možnosti vyžití, proto se sem bojí vrátit. Naším posláním je všechno obnovit, musíme vybudovat školky, školy a jiné veřejné služby," vysvětluje vládní úředník pro stavební zakázky Yoshikawa Jun.

Namie je první město kolem Fukušimy, kde se začíná pomalu obnovovat život. Po šesti letech od jaderné katastrofy lze na prvních záběrech z místa znovu vidět lidi, jak společně opravují své domy. Místní vláda také investuje do nových veřejných služeb v postižených městech.

Katastrofu před šesti lety vyvolala tsunami, po které došlo k poničení tří jaderných reaktorů elektrárny. Na 19 000 lidí tehdy zemřelo, přes 300 000 muselo opustit své domovy kvůli vysoké radiaci.

Japonsko se snaží šest let po katastrofě vyřešit problém s jadernou elektrárnou Fukušima.Video: Anita Baselová

Reklama

Související témata:

Doporučované