Hlavní obsah

Vláda začala s vyhazovy politiků ČSSD a lidovců. Náměstci se diví, že jim nikdo nic neřekl

Největší personální změny se dotknou Úřadu vlády.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Změny projednává nová vláda premiéra Andreje Babiše. O křesla náměstků mají přijít zejména zástupci minulé vlády.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše ještě nezískala důvěru a už začala s velkou vlnou změn na ministerstvech.

Babišův kabinet se od časného rána zabýval materiálem, z něhož vyplyne, že zruší desítky míst.

Změny se dotknou i odborných náměstků, kteří podle služebního zákona mohou o post přijít pouze takzvanou systematizací.

K ní vláda přistoupila těsně před koncem roku, aby ke změnám na úřadech došlo od začátku roku 2018. Pokud by to nestihla ještě letos, odsunuly by se změny o další rok.

O křesla náměstků právě kvůli těmto změnám mají přijít zejména ti, které nominovaly bývalé koaliční strany ČSSD nebo KDU-ČSL. Tedy strany, které vládly s hnutím ANO v minulém volebním období.

Jde například o Ondřeje Závodského z Ministerstva financí, Moniku Pálkovou z Ministerstva vnitra či Lukáše Kauckého ze zahraničí.

Do tohoto výčtu je třeba počítat i Toma Philippa, který dosud působí na Ministerstvu zdravotnictví. Nový ministr Adam Vojtěch se rozhodl, že spojí sekce dvou náměstků: Petra Landy a právě Toma Philippa. Pod jednoho spadají nemocnice a další přímo řízené organizace, druhý má na starosti zdravotní pojištění.

Oba Seznamu řekli, že se s nimi nový ministr o této změně nebavil. A Landa se o ní dozvěděl, až když se podíval do materiálů, které projednává vláda.

„Oficiálně mi ještě nikdo nic nesdělil,“ řekl Landa. Philipp podle svých slov už očekává, že na ministerstvu končí.

Ministr dopravy Dan Ťok chce pak zrušit sekci infrastruktury, civilního letectví a kosmických aktivit, kterou dosud jako náměstek vedl Kamil Rudolecký. „Budu nyní takzvaně k dispozici pro jiné vhodné služební místo v rámci státní správy,“ uvedl Rudolecký.

Na Ministerstvu zahraničních věcí mají být zrušena místa náměstků, která nyní zastávají už zmíněný Lukáš Kaucký a Václav Kolaja. Ministryně financí Alena Schillerová pak navrhla změnu, po které přijde o post náměstka Ondřej Závodský. Ten měl na starosti sekci majetku státu, ale znám je zejména jeho boj proti hazardu.

Ministr vnitra Lubomír Metnar navrhl zrušit dvě místa náměstků, která dnes zastávají Petr Mlsna a Monika Pálková. Zatímco Pálková na ministerstvu skončí, Mlsna pokračuje a jeho sekce se ještě zvětší. „Budu mít na starosti celou veřejnou správu,“ prohlásil Mlsna.

Největší změny se však dotknou Úřadu vlády. To je však způsobeno tím, že současná vláda má o dva ministry méně. A tak se úplně ruší posty, které spadaly pod ministra pro lidská práva a vicepremiéra pro vědu a výzkum. Také díky tomu se má ušetřit na platech zhruba 18 milionů korun.

Reklama

Doporučované