Hlavní obsah
Online

Duka má koronavirus za čínskou biologickou zbraň. Skandální, reaguje imunolog

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavirus za čínskou biologickou zbraň. Prohlásil to při svém kázání v katedrále svatého Víta. Proti Dukovým slovům se ohradil imunolog Václav Hořejší. „To, co jsem slyšel, je naprosto skandální,“ řekl.

- Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oznámil další krok ke znovuotevření maloobchodu v pondělí 22. února. „Po dohodě na Radě vlády pro zdravotní rizika je tento návrh přijatelný, a to za předpokladu, že personál obchodů bude povinně používat respirátory na bázi FFP2, do osvěty zapojíme rovněž obchodní centra,“ uvedl.

- Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že otevření obchodů je politickým rozhodnutím. „Chtěl bych vidět trend za týden. Pokud by to stagnovalo, tak si to (otevření) umím představit s velkým sebezapřením z hlediska bezpečnosti,“ řekl.

  • Hejtman Pardubického kraje už nepožádá o nouzový stav

    „Aby to bylo znovu zcela zřejmé. Víkendové jednání o podmínkách žádosti o vyhlášení nouzového stavu ze strany hejtmanů vnímám jako poslední v dané věci,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Nyní musí podle něj konat vláda a parlament jako celek. „Nebudu tedy žádat o nouzový stav. Vše je nyní na vládě, Sněmovně a Senátu. Dobrým signálem je, že ministři se skutečně snaží plnit závazky z našich mnohahodinových jednání.“

    O stejném rozhodnutí libereckého hejtmana Půty informovaly Seznam Zprávy již včera:

    Foto: Seznam Zprávy

    Liberecký kraj se chystá na ukončení nouzového stavu k 1. březnu.

  • Širší vedení KSČM má vyhlášení nouzového stavu za neústavní

    Nedělní vyhlášení nouzového stavu vládou po dohodě s kraji pokládají komunisté za neústavní. Dohodlo se na tom dnes širší vedení KSČM. Podle poslankyně Miloslavy Vostré se komunisté přidají k iniciativě zařadit rozpravu o tom na schůzi Sněmovny v tomto týdnu. Pokus o vyvolání mimořádné schůze ke zrušení nouzového stavu ohlásila opoziční SPD. Potřebuje 40 poslaneckých podpisů, klub hnutí čítá 19 členů. Podle Vostré by ani s 15 hlasy komunistů nedala SPD potřebný počet dohromady. „Může to být ale zařazeno jako bod jednání na svolanou schůzi. V tom případě my zařazení toho bodu samozřejmě podpoříme,“ řekla Vostrá. Nový nouzový stav trvá od pondělí, vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů poté, co s prodloužením dosavadního stavu nouze nesouhlasila Sněmovna.

  • V Plzeňském kraji je v nemocnicích nejvíc lidí za celou pandemii

    V nemocnicích v Plzeňském kraji je nyní nejvíc lidí s nemocí covid-19 od začátku pandemie před necelým rokem. Přibývá také nemocných, kteří potřebují akutní péči nebo umělou plicní ventilaci. Lůžkové kapacity nemocnic jsou přitom hodně zaplněné a není už mnoho prostoru pro zvyšování počtu lůžek, především pro intenzivní lůžka. „Dnes je ve FN Plzeň covid pozitivních pacientů nejvíce v celém pandemickém období - celkem 223, z toho na covid JIP leží 60 nemocných a na umělou plicní ventilaci je napojeno 26 lidí,“ řekla ČTK mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriela Levorová. Průměrná doba hospitalizace na covidové jednotce intenzivní péče je deset dnů.

  • Duka označil koronavirus za čínskou biologickou zbraň

    Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavirus za čínskou biologickou zbraň. Prohlásil to při svém kázání v katedrále svatého Víta počátkem února, dnes na to upozornila televize CNN Prima News. Duka ve svém projevu dodal, že původ koronaviru znají všichni vojenští specialisté, ale nechtějí, nebo nemohou to říci. Podle pražského arcibiskupství je Dukův výrok vytržený z kontextu. „Teď, v této situaci, je nejhorší čínský virus, únik biologické zbraně. O tom jsou přesvědčeni všichni vojenští specialisté po celém světě, kteří se to buď bojí říci, nebo to nesmí říci. (…) Pro křesťany je to ale stejná situace jako předtím. Musíme překročit hranici smrti. Stejně jako po narození, kdy jsme skončili v náruči matky, tak skončíme v náruči boží,“ prohlásil Duka během projevu. Proti Dukovým slovům se ohradil imunolog Václav Hořejší. „To, co jsem slyšel, je naprosto skandální. Pan kardinál se stává šiřitelem falešných zpráv. Jsem také katolík a stydím se a je mi trapně, že naše církev má v čele takového člověka,“ řekl CNN Prima News. Lidé, kteří považují koronavirus za uměle vytvořený, tak podle něj mluví jen z politického nebo ideologického důvodu.

  • Poslanci, vláda i hejtmani nám kladou zcela odpornou otázku

    Politický, morální a právní hazard, do něhož se pustila vláda spolu s hejtmany, může mít smysl jedině v případě, že povede ke zkrocení epidemie. Na to se ale bohužel zcela zapomnělo.

  • Výrobce testů ze slin bude předvádět, že samoodběr zvládne i dítě

    Praktickou ukázku toho, že samoodběr vzorku slin pro antigenní test na covid-19 zvládne i dítě na prvním stupni základní školy, připravuje brněnská firma Bakter Medical. Testy Saligen, které firma vyrábí, byly mezi osmi testovacími sadami, které Ministerstvo zdravotnictví zvažovalo pro testování ve školách. V pondělí ministr Jan Blatný informoval, že půjde o antigenní testy, kdy si žáci sami odeberou vzorek z přední části nosu, podobně jako v Rakousku. Toto testování má být přímo ve třídě. „Jsme v kontaktu s řediteli škol i odborníky a dávají nám za pravdu, že takové testování je nesmyslné. Bude-li dítě nakažené, zjistí to až ve škole, ve společnosti spolužáků. Test ze slin by si žáci mohli udělat v neděli ráno ještě doma a podle výsledku by pak v pondělí šli, nebo nešli do školy,“ řekl jednatel Jaroslav Kalina. Podle něj lze test udělat hned ráno po probuzení, ještě před snídaní. Před odběrem vzorku ze slin je třeba nejméně 30 minut nejíst, nepít a nekouřit. Námitky ministerstva o vzniku infekčního aerosolu u odběru vzorku ze slin jsou podle něj nesmyslné. „Bude-li se žák testovat doma, nepřijde do kontaktu s nikým, koho by mohl nakazit. Navíc při ministerstvem vybraném odběru z okraje nosní dírky se často objevuje nutkání ke kýchání, které šíří infekční aerosol v mnohem větším množství,“ řekl Kalina.

  • Bartoš se sešel s prezidentem

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš jednal s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě více než hodinu. Hlavními tématy byla pandemie, očkování a řešili také postup Sněmovny a Senátu ohledně volebního zákona. „Nejzásadnějším tématem byla současná pandemická situace v České republice. Předal jsem mu náš plán ‚za pět dvanáct‘. Jsou to body, které teď řešíme s panem premiérem Babišem ve Sněmovně, a řešili jsme je i na schůzce s vládou a sněmovními stranami,“ řekl po jednání s prezidentem Bartoš.

  • Karlovarský kraj chce jednat s Německem o převozu pacientů

    Karlovarský kraj chce začít jednat s příhraničními nemocnicemi o možnosti převozu pacientů do Německa. Kraj o to usiloval už dříve, přesuny ale musí schválit česká vláda. Na hraniční kapacitu lůžkové intenzivní péče v zemi upozornil na videokonferenci hejtmanů s kabinetem premiéra Andreje Babiše (ANO) hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Podle něj premiér potvrdil, že vláda má připravený rámec pro takovou spolupráci, jakmile o ni zažádá krajská koordinátorka pro intenzivní péči. Karlovarský kraj dnes také obeslal vedení příhraničních bavorských okresů, aby je informoval o situaci a požádal o stanovisko, zda by bylo možné na přeshraničních transportech pacientů s covidem-19 spolupracovat. „Jsem přesvědčen, že je možná dohoda o sdílení lůžkové kapacity velmi aktuální. Pravidelně se organizují četné převozy z nemocnic v kraji, nejvíce z té chebské, jde o zhruba deset až 20 pacientů denně, kteří se odvážejí do nemocnic v Jihlavě, Mostu nebo v Teplicích,“ uvedl hejtman.

  • Restaurace žádají 2,6 miliardy

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny k dnešku hlásí asi 17 800 žádostí za 2,6 miliardy korun, uvedl šéf resortu Karel Havlíček (za ANO). Za týden v on-line systému ministerstva u programu přibylo zhruba 2000 žádostí za 284,2 milionu korun. Podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem a vládními opatřeními mohou o podporu z tohoto dotačního titulu žádat do 1. března. Na pomoc vláda vyčlenila 2,5 miliardy korun.

  • Zastupitelstva obcí mohou být jen do 21 hodin, uvedlo ministerstvo

    Zastupitelstva obcí se kvůli nouzovému stavu, který vláda nově vyhlásila v pondělí na žádost hejtmanů, nesmí konat po 21:00. Vyplývá to z pokynu, který na svých webových stránkách vyvěsilo Ministerstvo vnitra. „Zasedání zastupitelstva se od 15. 2. 2021 do 28. 2. 2021 (včetně) konají za obvyklých podmínek stanovených zákonem o obcích. Z krizového opatření vlády však vyplývá, že se nemohou konat v době mezi 21:00 a 5:00 následujícího dne,“ uvedlo ministerstvo. Zastupitelstva běžně trvají do nočních hodin, například to pražské se loni ve více případech protáhlo dokonce až do rána následujícího dne.

  • Národní knihovna ve čtvrtek otevře dvě výdejní okna

    Národní knihovna ve čtvrtek otevře dvě výdejní okna ve své budově v Klementinu. Jedno bude v bočním vchodu hlavní budovy A, druhé bude v Hale služeb. Knihovna bude vyžadovat, aby čtenáři měli respirátor FFP2 a počet uživatelů v Hale služeb bude omezen na čtyři.

  • Stěr z nosu je nejbezpečnější, říká ministerstvo

    Seznam Zprávy získaly strategii návratu dětí do škol, kterou v pondělí schválila vláda, a také seznam výrobců testů, ze kterých se bude vybírat. Počítá pouze s antigenními testy, které se provádí výtěrem z přední části nosu.

  • Prymula: Testy používané v rakouských školách nejsou dost citlivé

    Antigenní testy na covid-19, které se používají pro testování školáků v Rakousku, zřejmě nejsou dostatečně citlivé. Podíl pozitivních, které zachytily, byl v řádech promile. Dnes to řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vhodné podle něj zřejmě nebudou ani kloktací testy, protože někteří menší žáci nedokážou dobře vykloktat. Vláda v pondělí uvedla, že by se první studenti mohli do škol vrátit od 1. března. Podmínkou bude antigenní testování ve školách. Ministři v pondělí uvedli, že ve školách se budou používat samotesty, které zvládnou studenti sami, případně žáci s rodiči. Mělo by jít o antigenní testy s výtěrem z přední části nosu podobně jako v Rakousku. Ministerstvo vnitra dnes oslovilo dodavatele a výrobce šesti typů testů. Dodavatele vybere podle informace o ceně a harmonogramu dodávek. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bylo doporučeno několik typů těchto testů, konkrétní v jejich názvu či výrobci ale nebyl. Prymula se domnívá, že by se měly používat testy, při kterých si žáci a studenti pod dozorem učitele udělají odběr až ve škole. V pilotních projektech by se podle Prymuly mělo vyzkoušet více různých testů a na základě jejich výsledků vybrat ty nejvhodnější. „Já si nejsem jist, jestli ty testy, které se používají v Rakousku, jsou dostatečně citlivé. Záchytnost u nich byla poměrně malá,“ řekl Prymula, který je nyní Babišovým poradcem. Podle něj se v Rakousku udělalo zhruba 470 000 testů a ty zachytily asi 180 pozitivních.

    Jak informovaly Seznam Zprávy, Prymula se koncem loňského roku angažoval v soukromém projektu antigenního testování pro statisíce Čechů. Myšlenka masivního testování ale nezískala podle Prymuly podporu premiéra, a proto se nerealizovala.

  • Šéfkomentátor Seznam Zpráv: Dopadne to s obchody jako s lyžováním?

  • Předseda Pirátů k jednání s vládou

  • Ekonom: Ztráty z výuky na dálku představují stovky miliard korun

    Dlouhodobá distanční výuka může mít do budoucna výrazné dopady na ekonomiku v souvislosti s nižší budoucí produktivitou práce v důsledku poklesu vzdělanosti. Ztráty představují už dnes stovky miliard korun. Řekl to ekonom Daniel Münich z Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Ekonomické ztráty výuky na dálku podle něj budou daleko vyšší, než by byly náklady na intenzivnější testování na covid-19, trasování kontaktů nakažených a větší podporu škol a žáků po vypuknutí epidemie loni v březnu. Vláda to podle něj po řadu měsíců přehlížela. Kvůli epidemii jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol, ostatní mají povinnou výuku na dálku. Například druháci museli být od loňského března na distančním vzdělávání asi třetinu doby, řada vysokých škol měla pouze výuku on-line. Nahradit prezenční výuku podle Münicha takto nejde, a to zejména ne na prvním stupni základních škol a na středních odborných školách. Asi nejhorší dopad to bude mít na učilištích, která měla často s kvalitou vzdělávání potíže již dříve, řekl.

  • Podnikatelé v úpadku budou moci žádat o příspěvek 500 korun

    Podnikatelé v úpadku budou moci žádat o příspěvek 500 korun denně, takzvaný kompenzační bonus, určený těm z nich, jejichž podnikání poškodila opatření proti pandemii. Zákon, který to umožní, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Změna se týká jen fyzických osob - podnikatelů v úpadku. Senát v se této předloze neúspěšně pokoušel prosadit zvýšení příspěvku na 667 korun denně. Sněmovna to ale odmítla.

Reklama

Hlavní zprávy