Hlavní obsah

Vláda plánuje víc omezit jízdu kamionů po dálnicích

Premiér Andrej Babiš o zákazu jízdy kamionů v neděli.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sdružení dopravců Česmad říká, že rozšíření nedělního zákazu na kamiony ničemu nepomůže.

Článek

Scény z minulého roku z dálnice D1 ještě máte v živé paměti. Vytrvale padající sníh, kvůli rekonstrukci zúžený jízdní profil a kamiony v obou pruzích zablokovaly provoz na nejfrekventovanějším místě tuzemské silniční sítě tak, že lidé desítky hodin mrzli ve svých autech.

Vládu scény inspirovaly ke krokům, kterými chtějí jízdu kamionů omezit. Premiér Andrej Babiš, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministr vnitra Jan Hamáček se v úterý ráno domluvili, že spustí proces, na jehož konci bude zákaz jízdy kamionů v neděli a přibude míst, kde se navzájem nesmějí nákladní automobily předjíždět.

Vláda chce legislativně zakázat jízdu kamionů v neděli po celý den až do 22:00, podobně jako je to jinde v Evropě. Teď mohou nákladní auta v neděli jezdit od rána do 13:00. Kamiony budou mít ale nově možnost dokončit jízdu na cílové místo v Česku.

Anketa

Jste pro nedělní zákaz jízdy kamionů?
Ano, pomůže plynulosti víkendového provozu
80 %
Ne, zbytečně komplikuje podnikání
20 %
Celkem hlasovalo 4827 čtenářů.

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia rozšíření nedělního zákazu odmítá s tím, že k tomu není rozumný důvod. „Nedá se argumentovat v žádném případě nějakou bezpečností, protože v neděli tam žádný provoz není a nehodovost je minimální,“ řekl ČTK mluvčí sdružení Martin Felix.

Tuzemská kamionová doprava stále klesá, to ale neznamená, že ubývá kamionů na českých silnicích. Domácí firmy vytlačují cizí, zejména polské. „Čekali bychom od vlády opačný přístup, kdy se bude snažit českým firmám nějakým způsobem pomoci, a ne je ještě likvidovat takovým způsobem, o kterém od nás musí vědět, že je pro české dopravce nepřijatelný,“ řekl mluvčí Felix.

Domnívá se, že by nařízení bylo likvidační především pro moravské dopravce. „Jedna z jejich hlavních přeprav je do Německa, kde musí být v pondělí ráno. Teď v neděli dopoledne dojedou k hranicím. Nově by tam ty řidiče museli poslat už v sobotu, a platit tak další den navíc,“ podotkl mluvčí. Možnost dojezdů do cílové stanice ale Česmad vítá.

Z úterního jednání premiéra a ministrů dál vyplynulo, že na některých úsecích dálnic přibude stálý zákaz předjíždění pro kamiony. Dosud se předjíždění zakazovalo operativně zejména v zimě. „My jsme teď ve fázi, kdy chceme takovýto režim celoročně,“ řekl ministr vnitra Hamáček. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má spolu s policií vybrat vhodné úseky.

Také s tím ale Česmad nesouhlasí. „Myslíme si, že by bylo lepší to řešit pomocí proměnného značení, podle hustoty a okamžité potřeby, tak jako to mají v Německu,“ dodal Felix.

Zákaz jízdy kamionů je o prázdninách vedle nedělního odpoledne rozšířen na část pátku a soboty. Zákaz se ale netýká všech, výjimky dává ministerstvo dopravy nebo krajské úřady. Získají je zejména dopravní firmy, které převážejí zvířata, pohonné hmoty, poštovní zásilky nebo rychle se kazící zboží, tedy potraviny.

Reklama

Související témata:

Doporučované