Hlavní obsah

Vláda zapomněla na čtvrté R, říká šéf sítě hotelů

Rozhovor s Gorjanem Lazarovem, generálním ředitelem sítě Orea Hotels & Resorts.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Nejen ruce, roušky a rozestupy. Generální ředitel sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov chce od vládního plánu rozvolňování v oblasti cestovního ruchu ještě něco: „Nesmíme zapomínat taky na rozum.“

Článek

Síť hotelů Orea už zná ztráty, které jí způsobil covid-19, přišla loni o 250 milionů korun.

„Jsme teď asi v nejtěžší ekonomické kondici od doby, co existujeme,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel Gorjan Lazarov.

Rozhodl se, že v 16 hotelech udrží všech 420 zaměstnanců. „Už loni v dubnu jsme provedli reorganizaci, ale zaměstnanců se to nedotklo. I přesto, že každý měsíc nás stojí náklady na zaměstnance 8 milionů korun nad rámec státní pomoci,“ říká Lazarov.

Zavřené hotely pandemii nevyřeší

Asociace hotelů a restaurací, jejímž je Orea také členem, podala žalobu na stát k Nejvyššímu správnímu soudu. Argumentace hoteliérů stojí na právním názoru, že nelze plošně uzavřít služby ani na základě „pandemického zákona“, ani zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Vládní omezení nedávají smysl, hoteliéři i restauratéři jsou zoufalí,“ souhlasí také šéf sítě hotelů Orea. Podle něj otevírat na čtvrtinu kapacity se nikomu nevyplatí.

„Vypadá to, jako by lékem na covid bylo, že se zavřou restaurace a hotely. Přitom když použijeme logiku a podíváme se zpátky, ta největší vlna, kterou jsme měli teď, tak během ní restaurace a hotely byly zavřené. Restaurace a hotely nezpůsobily žádné šíření pandemie,“ argumentuje hoteliér.

Gorjan Lazarov (41)

  • Generálním ředitelem hotelového řetězce Orea Hotels & Resorts je od roku 2016.
  • Pod jeho vedením došlo k rozsáhlým inovacím a rekonstrukcím všech hotelů, investice směřovaly také do personální sféry a technologických novinek. Například v roce 2018 Orea jako první v ČR představila robota jako součást recepce pražského hotelu Pyramida.
  • Vystudoval University of Pittsburgh, Katz Business School. Ve volném čase rád hraje tenis, lyžuje nebo sleduje basketbal.

S opatrností začíná plánovat letní sezónu. Podle rezervací mají lidé zájem o ubytování například na Šumavě nebo v Krkonoších.

„Když porovnáme resortovou poptávku mezi roky 2019 a 2021, tak zaznamenáváme ještě větší zájem než před covidem,“ uvádí konkrétní čísla šéf sítě Orea. Naopak nejhorší situace přetrvává v městských hotelech, zejména v Praze.

Reklama

Doporučované