Hlavní obsah

Vláda zaskočila vysoké školy. Pátrají po tom, jak mají od pondělí učit

Foto: Profimedia.cz

Za jakých podmínek se studenti budou moci vrátit do přednáškových místností?

Reklama

aktualizováno •

Kdy vysokoškoláci půjdou do školy a za jakých podmínek? Vysoké školy jsou zaskočeny a snaží se zorientovat v nepřehledné situaci.

Článek

Od pondělí se otevřou školy pro všechny ročníky vysokých škol. Oznámil to ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Za jakých podmínek se však studenti budou vracet do přednáškových místností, ještě nebylo jasně řečeno.

„Já jsem se to dozvěděl včera asi v půl jedenácté večer, takže my teď teprve zjišťujeme, jak to bude probíhat, protože žádné bližší informace tam nebyly řečeny. Teď o tom teprve jednáme,“ řekl pro Seznam Zprávy rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„My samozřejmě na to rozhodnutí, které přišlo v noci, okamžitě reagujeme. Pokud mám však správné informace, to rozvolnění se týká sice nižších ročníků, ale pořád v režimu, který se týkal původně těch nejvyšších ročníků,“ sdělila Seznam Zprávám tisková mluvčí Tereza Fojtová z Masarykovy Univerzity. „Navíc je tam podmínka, že ten student musí potvrdit, že nemá žádné příznaky nemoci,“ dodala Fojtová. Student tak bude muset potvrdit, že se nesetkal s nikým s nákazou koronavirem a že nevykazuje žádné příznaky onemocnění. Pak se teprve bude moci zúčastnit kontaktní výuky.

I na Univerzitě v Hradci Králové v pátek zasedá kolegium rektora, které celou záležitost bude řešit. „Zatím se snažíme v těch kusých informacích, které přichází z různých stran, nejdříve zorientovat. Snažíme se dodržovat a respektovat rozhodnutí ministerstva,“ řekl tiskový mluvčí Královéhradecké univerzity Jakub Novák.

Po jednání své stanovisko napsal na Facebook rektor Univerzity v Hradci Králové Kamil Kuča.

Pardubická univerzita už má trochu jasnější plán. „Univerzita Pardubice zůstane ve stejném režimu jako má nastavený od pondělí pro studenty závěrečných ročníků, jenom ten stejný režim překlopí pro studenty zbývajících ročníků. Dostanou tak možnost přijít na jakoukoliv fakultu konzultovat, udělat zkoušku nebo dokončit si nějakou práci, ale je to omezené tím počtem osob,“ řekla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí univerzity Martina Macková. Studenti se tak individuálně domluví se svými vyučujícími a budou se moci dostavit do školy v počtu pěti lidí včetně vyučujícího.

Ministr školství hned po tiskové konferenci, na které informoval jeho vládní kolega Adam Vojtěch o otevření vysokých škol, plísnil novináře, že podávají zavádějící informace. „Schytal“ to ovšem zpátky, protože vláda nepodala jasné informace. Podle něj tak platí, že se otevírají sice všechny ročníky, ale jen jako studijní skupiny maximálně pro pět lidí.

Nikdo však neočekává, že by se nějaká forma kontaktní výuky konala již od 27. dubna. „Rozjezd očekáváme až tak od 4. května, protože výuka se teprve musí připravit,“ řekl Zima. „Rozhodnutí o tom, jak režim bude vypadat, očekáváme o víkendu, nejpozději v pondělí. Rozhodně to ale neznamená, že bychom od pondělí začínali s kontaktní výukou,“ říká Fojtová.

Mezitím ministr školství Robert Plaga zveřejnil na svém twitterovém účtu „nový zákon o fungování vysokých škol v době pandemie“, který umožňuje například zkrátit nebo prodloužit akademický rok, zorganizovat přijímací zkoušky distanční formou a stejně tak i státní zkoušky.

Foto: Robert Plaga/Twitter

Zákon o fungování vysokých škol v době pandemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované