Hlavní obsah
Online

Výzva vládě: Zavřeli jste toho moc. Nechte lidem vybrané služby

Tisková konference vlády k novým opatřením.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Nakažených koronavirem je 189 lidí. Mezi infikovanými jsou i dva lékaři. Ve vážném stavu zůstává jen jeden pacient, který leží na JIP v nemocnici Na Bulovce.

Článek

Vláda v noci na sobotu rozhodla o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Zákaz platí od sobotních 06:00 a má trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování.

Proti nařízení se už ale ozvala Hospodářská komora, která vládu vyzvala, ať omezení zmírní. „Lidé by i v nouzovém stavu měli mít možnost vyřešit si naléhavou opravu svého vozidla, nakoupit nezbytné náhradní díly nebo stavební materiál, ale také vyřešit si neodkladné záležitosti v bance nebo pojišťovně,“ uvedl její prezident Vladimír Dlouhý.

Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků. Od dnešních 06:00 také platí právě zákaz provozu heren a kasin.

V Česku je podle aktuálních informací ministerstva zdravotnicví 189 lidí nakažených koronavirem. Jejich počet od rána vzrostl o 39 lidí, což je nejvyšší denní nárůst od 1. března, kdy se v Česku objevily první záchyty.

V Karlovarském kraji onemocněl hasič z Mariánských Lázní, nejspíš se nakazil na plese. Kvůli jeho pozitivnímu testu skončila na dva týdny v karanténě celá hasičská stanice. „Na dobu minimálně 14 dnů nebude nikdo z příslušníků ve službě. Stanice Mariánské Lázně je nyní uzavřena. Od soboty zajišťuje požární ochranu ve městě a okolí stanice HZS Karlovarského kraje z Chebu, je dohodnuta mezikrajská pomoc od kolegů z Plzeňského kraje ze stanice Tachov, využívány budou v případě mimořádných událostí rovněž jednotky sborů dobrovolných hasičů,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Dvě nemocnice hlásí nakažené lékaře. V Olomouckém kraji onemocněl koronavirem lékař, který se před týdnem vrátil z Řecka. Do karantény musí jeho pacienti i personál. V Břeclavi jde o lékaře původem ze Slovenska, který na Slovensku trvale žije a do Břeclavi dojíždí do práce. Otestovat se nechal v pátek ve Fakultní nemocnici Brno a odjel domů do Bratislavy, kde je v domácí izolaci.

Vláda v noci na sobotu poslala do krajů první várku respirátorů. Každý kraj dostal pouze několik tisícovek kusů, některé kraje dokonce jen stovky těchto ochranných pomůcek. Podle hejtmanů je to nedostatečné. Premiér Andrej Babiš přitom na tiskové konferenci tvrdil, že lékaři mají ochranných pomůcek dostatek. Minister zdravotnictví Adam Vojtěch později ve vysílání Radiožurnálu přiznal, že chybí až milion respirátorů. Vláda je chce nejen pro zdravotníky zajišťovat v nadcházejících dnech.

V Česku platí až na vybrané přechody uzavření hranic s Rakouskem a Německem a zákaz vstupu cizincům. Ministr vnitra uvedl, že chystá podobný zákaz i pro hranice s Polskem. Slovensko již hranice uzavřelo samo.

  • Vláda chce dopravit testy na koronavirus z Číny

    V neděli ráno odletí do Číny dva letouny pro 100 000 rychlotestů na nový koronavirus. Stát navíc uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv 10 000 respirátorů. Po jednání štábu Ministerstva průmyslu to novinářům řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

    „Vypravíme pravděpodobně zítra (v neděli) dvě letadla do Číny, která by měla dovézt 100 000 rychlotesterů a snažíme se samozřejmě je doplnit ještě respirátory,“ řekl Babiš.

  • Pražský DP zpřísňuje opatření v autobusech

    Pražský dopravní podnik oznámil změny na příměstských a regionálních autobusových linkách na území Prahy.

  • Karlovarský kraj hlásí 9 případů nákazy. Pozitivní jsou příbuzní nakaženého hasiče

    V Karlovarském kraji je už devět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Jen dnes přibylo pět případů, jednalo se o rodinné kontakty nakaženého muže z Mariánských Lázní. Tyto případy se stále vyšetřují, informovala ČTK Krajská hygienická stanice Karlovy Vary.

    V sobotu bylo v Karlovarském kraji potvrzeno pět nových případů nákazy novým typem koronaviru. Jednalo se o rodinné kontakty nakaženého muže z Mariánských Lázní.

    Krajští hygienici také v sobotu vyzvali přes všechny dostupné on-line kanály návštěvníky plesu, který se konal 7. března v hotelu Chateau Monty v Mariánských Lázních, aby neprodleně požádali své obvodní lékaře o nařízení dvoutýdenní karantény. Na plese byl totiž jeden z pozitivně testovaných lidí.

  • Ministerstvo zveřejnilo nejčastější otázky k uzavření obchodů

    Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo nejčastější otázky a odpovědi týkající se nejnovějšího rozhodnutí vlády o uzavření obchodů.

  • Hejtman Pardubického kraje oznámil další dva infikované

    Testy na koronavirus měly nákazu potvrdit u manželského páru z Orlickoústecka, který si onemocnění nejspíš přivezl ze zahraniční dovolené. Uvedl to hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Počet nemocných v regionu podle něj vyšplhal na čtyři.

  • V Mariánských Lázních se nakazil hasič, stanici uzavřeli

    Hasič z Mariánských Lázní má pozitivní výsledek testu na nový typ koronaviru. Zřejmě se nakazil na plese. Celá stanice skončí na dva týdny v karanténě, informoval dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. V Karlovarském kraji je podle posledních informací potvrzena nákaza už u devíti lidí.

    „Všichni příslušníci HZS ze stanice Mariánské Lázně budou kontaktovat své lékaře a bude aplikován běžný postup pro podezření na nákazu. Na dobu minimálně 14 dnů nebude nikdo z příslušníků ve službě. Stanice Mariánské Lázně je nyní uzavřena. Od soboty zajišťuje požární ochranu ve městě a okolí stanice HZS Karlovarského kraje z Chebu, je dohodnuta mezikrajská pomoc od kolegů z Plzeňského kraje ze stanice Tachov, využívány budou v případě mimořádných událostí rovněž jednotky sborů dobrovolných hasičů,“ popsal opatření Kasal.

  • Praha 14 uzavře mateřské školky

    Radnice Prahy 14 uzavře všechny mateřské školy na svém území. V provozu zůstanou pouze pro děti rodičů zajišťujících krizovou infrastrukturu státu a samoživitelů, kteří nemají jinou možnost, jak pečovat o dítě. Na svém facebookovém profilu to po mimořádném jednání radních uvedl starosta Radek Vondra (TOP 09). Uzavřít školky se již rozhodly Praha 1 a 11 a Praha 2 omezí jejich provoz. Vláda ani Bezpečnostní rada státu zatím uzavření školek nenařídily.

  • Se zajišťováním respirátorů pomáhá i opozice

    Nedostatkové respirátory pro české zdravotníky shání i opozice. Předseda lidovců Marian Jurečka na svém Twitteru oznámil, že se mu podařilo předjednat dvě dodávky ochranných pomůcek ze zahraničí. Mělo by jít o potřebné respirátory typu FFP3. Teď je podle něj na tahu Ministerstvo vnitra.

  • Výzva vládě: Zavřeli jste toho moc. Nechte lidem vybrané služby

    Hospodářská komora navrhuje vládě, aby v nouzovém stavu mohly fungovat mimo jiné i opravárny, banky i zdravotní, sociální a poštovní služby. Informoval o tom její prezident Vladimír Dlouhý.

  • Kvůli pacientovi s koronavirem zavřela šternberská nemocnice část interny

    Jedna stanice interního oddělení nemocnice ve Šternberku na Olomoucku je uzavřena. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Jeden z pacientů byl ještě před nástupem do nemocnice v kontaktu s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. Testy poté u pacienta koronavirus potvrdily. Personál, který s ním přišel do kontaktu, je v karanténě, mělo by jít asi o desítku zdravotníků.

    U zdravotníků se nyní dělají testy, vyhledávají se další lidé, se kterými byl pacient v kontaktu. „Muž je nyní na infekčním oddělení nemocnice v Prostějově, je v dobrém stavu, jde o seniora,“ řekla Miloševská. Žádná jiná nemocnice, jež patří do sítě Agel stejně jako šternberská, zatím podle mluvčí nemá pacienta či zdravotníka, u kterého by byl potvrzen koronavirus.

  • Thomayerova nemocnice bude testovat ve stanu

    Pražská Thomayerova nemocnice v Krči postavila před vchodem do areálu speciální stan, ve kterém bude odebírat vzorky od lidí s podezřením na nakažení koronavirem. Stan začne fungovat od pondělí 16. března od 07:00. Podobná zařízení fungují také v dalších nemocnicích, například v Nemocnici Na Bulovce se tvořily fronty. Stan je připraven před hlavním vjezdem a vchodem do nemocnice po pravé straně při příchodu.

    Vzorky budou odebírány nejen od lidí, kteří budou mít doporučení od svého praktického lékaře, ale rovněž od lidí, kteří se přijdou nechat otestovat preventivně. Ti ale za test budou muset zaplatit. „Přesný ceník zatím nemáme, ale dá se předpokládat, že cena bude ve stejné úrovni jako v jiných nemocnicích, tedy okolo 2700 nebo 2900 korun,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

  • Olomouc na 10 dnů uzavře budovy magistrátu

    V Olomouci budou od pondělí pro veřejnost uzavřeny všechny objekty magistrátu i městské policie. Rozhodl o tom dnes olomoucký krizový štáb. Nařízení zatím platí deset dnů, tedy do 24. března.

    Lidé však budou moct telefonovat na jednotlivá pracoviště magistrátu. „Podání občanů lze ale činit výhradně dálkově, tedy prostřednictvím pošty, datových schránek nebo elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, případně přes e-podatelnu,“ uvedl mluvčí radnice Michal Folta.

    V platnosti zůstává páteční rozhodnutí Bezpečnostní rady města Olomouce o zachování provozu v mateřských školách zřizovaných městem.

  • Česko dnes zažilo prozatím největší denní nárůst nakažených

    Počet pacientů nakažených koronavirem stoupl na 189. Novinářům to dnes vpodvečer řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Nakažených je o 39 více než dnes ráno, jde o nejvyšší denní nárůst od 1. března, kdy se objevily první potvrzené případy nákazy koronavirem. Výrazněji stoupnul počet nakažených v Olomouckém kraji, kde měl pozitivní test i lékař urgentního oddělení Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci. Nakaženého lékaře má také nemocnice v Břeclavi.

    Podle aktualizovaných údajů na webu ministerstva k 17:30, které stále uvádějí 177 případů nákazy, bylo nejvíce infikovaných v Praze, následovaly Středočeský, Olomoucký, Ústecký a Zlínský kraj. Potvrzené případy onemocnění COVID-19 mají i ostatní kraje.

  • V Olomouckém kraji vznikne šest odběrových míst

    V nemocnicích v Olomouckém kraji vzniknou pracoviště pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu novým typem koronaviru.

    Pracoviště pro odběry vzniknou v olomoucké fakultní a vojenské nemocnici, v nemocnicích v Prostějově, Přerově, Hranicích, Šumperku a Jeseníku. Budou je moci využít lidé, kteří budou mít odběr doporučený od hygieniků, prostor bude oddělen, aby se potenciální nakažení koronavirem nepotkávali s ostatními pacienty.

    Nemocnice zřídí také mobilní posádky, k domácímu odběru vyškolí zdravotní sestry a zajistí dopravu.

  • FN Brno po kybernetickém útoku otevřela urgentní příjem

    Fakultní nemocnice Brno, kterou v noci na pátek postihl kyberútok, dnes znovu otevřela urgentní příjem. Ten byl v pátek uzavřený, záchranná služba vozila pacienty do jiných nemocnic v kraji.

    „Řada počítačů sice stále nefunguje, ale akutní případy už přijímáme. Stále je problém se zadokumentováním výsledků,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

    Od pátečního rána v areálu nemocnice fungují také stany pro vyšetření pacientů na koronavirus. Lidi do nich posílají hygienici. Pacienti přijíždějí vlastním autem a prakticky jej po dobu odběru vzorků nemusí opustit.

  • Vlak z Liberce do Varnsdorfu neprojede

    Vlakové spojení z Liberce přes Polsko a Německo do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, pro které se podařilo vyjednat výjimku, od neděle nepojedou. Poláci o půlnoci uzavřou hranice, v Libereckém kraji zůstane průjezdný zřejmě jen přechod v Harrachově na Semilsku, ostatní budou uzavřené. Liberecký kraj vyjednává o otevření dalšího přechodu pro pendlery dojíždějící za prací. Novinářům to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

  • Počet nakažených v Česku dál roste, už jich je 177

    Ministerstvo zdravotnictví znovu upřesnilo počet lidí nakažených novým typem koronaviru. V Česku jich je už 177, výrazně vzrostl počet v Olomouckém kraji, kde byl pozitivně testován i lékař urgentního oddělení olomoucké fakultní nemocnice.

  • Ministerstvo zahraničí dostává Čechy domů. Pošle autobusy

    Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) na Twitteru informoval, že jeho ministerstvo vypraví autobusy pro Čechy, již uvázli v zahraničí. Zároveň potvrdil výjimku pro ty, kteří jedou do zahraničí vyzvednout příbuzné, kterým zrušili let.

  • Počet nakažených v Česku stoupl na 175

    Počet nakažených na podvečerním tiskovém brífinku oznámil premiér Andrej Babiš. V sobotu tak přibylo 25 nových lidí pozitivních na koronavirus. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček rovněž oznámil, že stát zajistil několik milionů litrů lihu, z nějž bude možné vyrobit nyní nedostatkové dezinfekční prostředky.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy