Hlavní obsah

Vláda zavírá obchody nesmyslně, ať omezuje jinde, říká šéf asociace

Rozhovor s Janem Kubíčkem, šéfem Asociace nákupních center.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

O 10 miliard korun přijdou nákupní centra měsíčně na tržbách, podle výpočtu asociace na základě výsledků prodejů z roku 2019. „To jsou ohromná čísla. Proč regulovat něco, co pandemii nezhoršuje,“ ptá se jejich šéf Jan Kubíček.

Článek

Oznámení vlády, že plánuje od pondělka vyhlásit přísnější omezení podobná těm na jaře a zavřít téměř všechny obchody, uvrhlo do nejistoty prodejce. Které obchody to budou, totiž ministři neupřesnili.

„Jsou to jen spekulace. Mrzí nás, že se začíná mluvit o jarních seznamech, kdy jsme o tom viru nic nevěděli. Teď myslíme, že víme, kde ten problém vzniká. Jarní seznamy jsou už zastaralé, měli bychom tato fakta zohlednit v dalších opatřeních,“ říká pro SZ Byznys Jan Kubíček, šéf Asociace nákupních center.

Chystaná opatření od pondělí 1. března

Vláda oznámila, že plánuje od pondělka vyhlásit přísnější omezení podobná těm na jaře. Opatření by měla trvat tři týdny.

Zavřít se mají téměř všechny obchody a s nimi i základní školy a školky. Provozu například průmyslových firem by se nový lockdown dotknout neměl, stejně jako profesionálního sportu. Nově má platit také zákaz cestovat mezi okresy, výjimku dostane například dojíždění za prací.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nechtěl specifikovat, které obchody budou mít od pondělí výjimku. Při prvním lockdownu v březnu 2020 měly otevřeno pouze potraviny, drogerie, lékárny, prodejny stavebnin a zdravotnických prostředků nebo galanterie či květinářství.

Maloobchodní prodej vláda výrazně omezila už 22. října, zhruba dvoutýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci.

Jan Kubíček nerozumí tomu, proč utlumovat sektor, který se podle jeho slov na vývoji pandemie téměř nepodílí. Podle jejich výpočtů do supermarketů zamíří denně v Česku celkově 6 milionů lidí, při otevření zbylých obchodů v nákupních centrech by to bylo dalších 300 tisíc.

Situace je podle něj velmi vážná, ale vláda se prý má zaměřit na rizikovější sektory. Tedy místa, kde lidé spolu celé hodiny sedí a potkávají se v jedné místnosti.

A připomíná studii, kterou provedli v jednom z nákupních center ve spolupráci s expertem Omarem Šerým, soudním znalcem v oblasti molekulární genetiky a analýzy DNA. Poukazuje na výsledky desítek stěrů na madlech vozíků, nákupních košíků, stěnách, kdy se nenašla žádná kontaminace, která by potvrdila výskyt viru.

Je to politické rozhodnutí, tvrdí obchodníci

„Samozřejmě vnímáme počty nakažených a plné nemocnice. Nákupní centra by ale přispěla zvýšením mobility asi o pět procent. Proč regulovat něco, co k pandemii nepřispívá,“ ptá se Jan Kubíček s tím, že asociace komunikuje s Ministerstvy zdravotnictví i průmyslu a obchodu. Přesto argumenty nezabraly.

„Upřímně řečeno nerozumíme tomu a jsme z toho smutní. Nechápu, proč se to všechno nevzalo v potaz. Chápu, že vláda je teď pod velikým tlakem, beru to z velké části i jako politické rozhodnutí a emoce by měly jít stranou,“ tvrdí Kubíček s tím, že obchodníci byli připraveni ještě zpřísnit opatření a dodržovat je. Hlavně pomoct s distribucí respirátorů FFP2.

„Většina nákupních center je schopna distribuovat FFP2 a dále jsme spolupracovali na protestování populace, v některých centrech už budou nainstalována testovací centra. Chtěli jsme pomoct, abychom nebyli vnímáni jako součást problému, ale součást řešení,“ tvrdí šéf asociace.

Podle něj zatím „nepřežilo“ pár obchodů, ale může být hůř. Přesto nechce vůbec předjímat, jak bude situace vypadat za měsíc.

„Situace bublá pod povrchem, netušíme, kdy se ta nit může přetrhnout. Trváme aspoň na elementární jistotě ohledně otevření, aby obchodníci věděli, co objednat za zboží a za sortiment,“ dodává pro Byznys Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované