Hlavní obsah

Vláda chce zjistit, proč Češi odmítají vakcínu. A pak je hodlá přesvědčit

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda chce na základě průzkumu mezi neočkovanými zjistit, proč někteří lidé nemají zájem o vakcínu. Pak vznikne plán, jak tyto lidi k vakcinaci přesvědčit.

Článek

Vláda chce dělat průzkum mezi neočkovanými, proč odmítají vakcíny. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) to řekl po jednání štábu ve středu.

Podle Hamáčka se ukazuje, že po otevření očkování bez registrací stoupl zájem o očkování. „Je ale teoreticky možné, že jsou ještě další ‚bloky‘ u lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat. Proto v pondělí Radě vlády pro zdravotní rizika navrhnu, abychom udělali rychlý průzkum ve veřejnosti, zda není nějaká možnost, jak zvýšit procento proočkovanosti,“ řekl Hamáček.

Problémy s nedostatečnou proočkovaností

Problém s nízkou proočkovaností se zatím v Česku řeší otevíráním očkovacích míst bez registrací, třeba v nákupních centech nebo na nádražích. Celkově je zatím otevřeno pět takových míst, tři v Praze, jedno v Brně a jedno v Olomouci.

„Celá řada našich spoluobčanů se nechtěla registrovat na očkování. Ve chvíli, kdy se otevřela očkovací místa bez registrací, zájem o očkování stoupl,“ tvrdí Hamáček.

Podle zjištění Seznam Zpráv je dalším faktorem, který hraje roli v ochotě se očkovat, také místo, ve kterém člověk žije. Velmi zjednodušeně lze říci, že čím menší obec a čím dále na periferii, tím nižší proočkovanost. Detailní mapu proočkovanosti i s vysvětlením tohoto fenoménu si můžete přečíst zde.

Na regionální rozdíly v proočkovanosti upozornil už i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) při pondělním otevření očkovacího místa na pražském Smíchově. „Do krajů budou vyjíždět mobilní očkovací týmy nebo si starostové budou moci zřídit autobus, který zájemce doveze do větších měst na očkování,“ řekl Babiš.

Podle Vojtěcha zatím vznikly čtyři mobilní očkovací týmy v Ústeckém kraji. „Zaměří se i na očkování ve vyloučených lokalitách, ve kterých je celá řada nenaočkovaných,“ dodal.

Neexistující plán přesvědčování

Po otevření očkovacího místa ve smíchovském nákupním centru Vojtěch Seznam Zprávám řekl, že zatím neexistuje konkrétní plán, jak přesvědčovat lidi k očkování. „Jsou tady lidé, které nepřesvědčíme. Nicméně je jich menšina. Ostatním se budeme snažit vysvětlovat výhody,“ uvedl.

Ke konkrétnímu plánu, jak lidi přesvědčovat, a nakonec tedy i k vyšší proočkovanosti Česka by měl vládu dovést právě Hamáčkem navrhovaný průzkum. „Říkáme to od začátku pandemie – očkování je jedinou cestou ven. Co se týče vakcín, jak byly ze začátku problémy, teď se ukazuje, že už je jich dostatek. Potíž je v tom, že musíme přesvědčit co nejvíce spoluobčanů,“ řekl ministr vnitra.

Reklama

Doporučované