Hlavní obsah

Ministerstvo zvažuje otevření restauračních zahrádek

Foto: Profimedia.cz

Otevřená zahradní restaurace po první vlně epidemie v květnu 2020.

Reklama

aktualizováno •

Povolení k provozu venkovních částí restaurací, hospod a kaváren má podle plánu rozvolňování přijít až ve čtvrtém „balíčku“. Ministerstvo ale přichystalo návrh na rychlejší otevření. Příští týden to ale ještě určitě nebude.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví připravuje možnost možnost otevření restauračních zahrádek dřív, než v dosud plánovaném čtvrtém rozvolňovacím balíčku. Redakci to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Seznam Zprávy původně uvedly, že se návrhem bude zabývat čtvrteční vláda, k tomu ale podle mluvčí Jany Schillerové nedojde.

Možností otevřít zahrádky restaurací, hospod a kaváren připravuje poradní skupina ministerstva zdravotnictví, upřesnila mluvčí Schillerová. V rozhovoru pro iRozhlas.cz mluvila už ve středu o otevření zahrádek hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Legální provoz restauračních zahrádek by mohl narovnat současnou situaci, kdy se zákazníci shlukují u takzvaných výdejních okének. Ta by zůstala otevřená, například pro výdej jídla s sebou, tak ostatně ministerstvo zdravotnictví jejich provoz od začátku ospravedlňuje. Restaurace jsou jinak v rámci opatření proti šíření koronaviru zavřené.

Teplejší počasí a změna legislativy ale proměnily některá výdejová okénka ve výčepní okénka. Do ukončení nouzového stavu platil zákaz pití alkoholu na veřejnosti, a popíjení u okének tak bylo zakázané. Jenže pandemický zákon takový zákaz neumožňuje a z okének se v mnoha případech staly v podstatě zahradní restaurace.

Svrčinová v rozhovoru pro iRozhlas nastínila, jak by provoz mohl vypadat.

„Máme naplánováno otevření venkovních teras restaurací, kde budou nadefinovány přesné podmínky, jak musí být hosté usazení, že si musí nasadit roušku, když půjdou na toaletu nebo půjdou k okénku pro pití,“ popsala Svrčinová.

Zároveň Svrčinová řekla, že se zahrádky určitě nebudou otevírat tento ani příští týden.

Podle pracovní verze plánu rozvolňování mělo na zahrádky dojít až ve čtvrtém „balíčku“. To by za předpokladu příznivého vývoje epidemické situace mohlo být podle Svrčinové někdy na přelomu května a června.

Reklama

Doporučované