Hlavní obsah

Vláda zvýšila platy. Začínající učitel si polepší o 3400 Kč, policista o 1800. Kdo další a o kolik?

Večerní zprávy, pondělí 25. 9. 2017.

 

Reklama

Učitelé dostanou od listopadu přidáno o patnáct procent, zaměstnanci veřejného sektoru o deset procent. Dnes to schválila vláda. Víme, o kolik korun konkrétně si jednotlivé profese polepší.

Článek

Vláda schválila zvýšení platů od listopadu učitelům a zaměstnancům veřejného sektoru, tedy i vojákům, hasičům a policistům. Lékaři a zdravotní sestry si polepší od příštího roku, a to o deset procent.

Ve videu nahoře přinášíme konkrétní případy učitelů, policistů a zdravotníků, o kolik dostanou reálně přidáno. Jde o hrubé tabulkové platy bez dalších odměn.

Například začínající policista si polepší o více jak osmnáct set korun. A policista s praxí delší než 33 let bude brát měsíčně o čtyři a půl tisíce korun více.

Začínající učitelka v mateřské školce dostane od listopadu přidáno fakticky 3200 korun. Začínající učitel na základní nebo střední škole bude mít o 3400 korun více.

Od ledna dostane přidáno i začínající lékař, a to o 2700 korun. Začínající sestra o bezmála dva tisíce korun.

Za zmínku stojí, že policisté dostanou jen během letošního roku přidáno už podruhé - a to pokaždé o deset procent. Učitelé oproti tomu dostali přidáno naposledy loni v září, o šest procent.

Odbory mají v plánu dál tlačit na zvyšování platů. Podle jejich šéfa Josefa Středuly je ale zatím předčasné říkat konkrétní požadavky pro následující roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované