Hlavní obsah

Vládce impéria Koh-i-noor: Krize je jako průjem. Přijde vždycky

Že máte peníze, neznamená, že nemusíte dodržovat předpisy, míní Vlastislav Bříza.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikání i celý svět funguje jako spirála. Máte pocit, že stoupáte a vy už jedete z kopce, říká miliardář Vlastislav Bříza.

Článek

Kdo chce poroučet, musí umět poslouchat. Tak zní heslo jednoho z nejbohatších Čechů – miliardáře Vlastislava Břízy, který vzkřísil v 90. letech krachující „pastelkové“ království Koh-i-noor.

Dnes pomalu předává svůj byznys, který zasahuje do gumárenského, zdravotnického či automobilového průmyslu, potomkům.

„Zkrátka je držím v jedné věci. A to je náš největší spor. Oni by vypláceli občas i dividendy a já vždycky zvednu ruku a dividendy se nevyplácí,“ směje se muž, který zastavil veškerý majetek i ordinaci své vlastní ženy, aby vůbec mohl „svou“ fabriku vykoupit.

Podnikat začínal v malém. Koupil půjčovnu lodiček a jeho vděčnou klientelou byli po revoluci Němci a Rakušané, kteří mířili na jih Čech. „Dneska ta půjčovna, kterou mám z nostalgie, to se vám přiznám, prakticky nevydělává vůbec nic,“ vysvětluje, proč nemůže podnikatel nikdy ustrnout.

Proč bylo nešťastné po revoluci rozbourávat velké výrobní komplexy? Jaké rady má pro začínající podnikatele? Je Česko podle něj zemí podnikání zaslíbenou? A jaké prášky budeme potřebovat, až přijde krize? Poslechněte si otevřený rozhovor s Vlastislavem Břízou starším v úvodním videu.

Nové díly pořadu Kam to bude?, v němž Adam Junek zpovídá v netradičním formátu kapitány a kapitánky českého byznysu, sledujte každý druhý čtvrtek na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované