Hlavní obsah

Vládě navzdory. Obří bleší trhy v Praze otevřely

Foto: Vojtěch Gavriněv

Bleší trhy na snímku z října 2020, kdy tržiště také fungovalo. (Ilustrační snímek)

Reklama

V Praze se tento víkend otevřely bleší trhy. Jejich provozovatelé tvrdí, že nyní platná vládní nařízení pro ně neplatí a mohou tedy mít otevřeno. Policisté možné porušování pravidel kontrolují, v minulosti našli pochybení.

Článek

Ani zavřené obchody někde neznamenají, že si lidé nemohou koupit to, co zrovna potřebují nebo chtějí. Po oba dva tyto víkendové dny se otevřely pražské bleší trhy U Elektry. Jejich provozovatelé tvrdí, že aktuálně platná vládní nařízení neporušují. Bleší trhy dnes už prověřovali i policisté.

Bleší trhy lákají zákazníky i v nejvyšším stupni PES.

V Česku od konce prosince až do 22. ledna platí pátý stupeň protiepidemického systému PES, který pro obchodníky znamená výrazné restrikce. Prodávat mohou jen základní zboží a i supermarkety musí mít některý sortiment zapáskovaný. Prodejci na bleším trhu však mohou nabízet téměř cokoliv, provozovatelé podle ředitele provozu Romana Cilečka zrušili jen farmářské trhy.

Běžné bleší trhy však podle jeho názoru otevřené mít mohou. „My se striktně držíme zákona a vyhlášky,“ řekl. Platným nařízením vlády je zakázán prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách. „Zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny zajišťující prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možno toto zboží zakoupit v jiné provozovně,“ stojí v nařízení. Na trzích je zároveň možné za dodržení podmínek prodávat ovoce, zeleninu, maso, vejce a med.

„My jsme trhy. Ve vyhlášce máte napsané veletrhy, tržiště, výstavy, ale samotné trhy nejsou. Jsou zakázané farmářské trhy, ty jsme zakázali,“ vysvětluje Cileček.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová při neznalosti sortimentu bleších trhů nechtěla jejich provoz hodnotit. „Platí to, co je uvedeno v usnesení,“ uvedla.

V areálu byli už na kontrole i pražští policisté, kteří podle jejich mluvčího Jana Rybanského toto místo průběžně kontrolují. „I dnes celou věc prověříme, a pokud budeme mít podezření na porušování vládních nařízení, vše zdokumentujeme a pošleme na rozhodnutí správnímu orgánu,“ potvrdil Rybanský a dodal, že v minulosti na tomto místě už několik porušení zjistili a oznámili. „Víme o tom, že tam k porušování vládních nařízení opakovaně dochází,“ uvedl.

Roman Cileček uvedl, že dodržují všechna vládní nařízení, jakými jsou například rozestupy či dezinfekce. Pokud by se naplnila omezená kapacita prodejců, další by už do areálu nepustili.

„To se ale zatím nestalo, lidé mají obecně strach jezdit. Jezdí vyloženě ti, kteří nemají jiný zdroj příjmů, aby si měli v pondělí za co koupit jídlo,“ řekl.

Méně je prý i zákazníků, běžně jich za jeden den přišlo i kolem pěti tisíc. „Teď nám jich sem přijde tak 800. Přijdou opravdu jen ti, kteří nemůžou jinam. Když někomu doma bouchne žárovka a nemůže ji teď v obchodě sehnat, jde sem,“ dodal.

Reklama

Doporučované