Hlavní obsah

Opozice blokuje zvýšení daní i kvůli výroku Schillerové o „senátní špíně“. Už to neudělám, vzkazuje ministryně

Foto: Shutterstock.com

Poslanecká sněmovna. (Ilustrační obrázek)

Reklama

aktualizováno •

Ani třetí pokus nestačil k tomu, aby se vládní koalici podařilo prosadit vyšší zdanění lihu, tabáku nebo hazardu.

Článek

Kritikou ze strany předsedy klubu opoziční ODS Zbyňka Stanjury pokračovala sněmovní debata o vládním návrhu na zvýšení některých daní. Mimořádnou schůzi, která má na programu vedle daňového balíčku také schvalování vyššího rodičovského příspěvku, svolaly koaliční strany ANO a ČSSD spolu s KSČM.

Chtějí tak prosadit schválení vládního daňového balíčku, zatímco opozice se tomu brání. Mezi nejvíce kritizované části daňového balíčku patří navrhovaný nový způsob zdanění technických rezerv pojišťoven.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označuje postup opozice za obstrukci.

V devět hodin ráno si vzal slovo šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který pokračoval v projevu z minulého pátku. Zkritizoval, že vláda chce snížit uznatelnost technických rezerv pojišťoven. Podle Stanjury to je projídání budoucnosti.

„Jsou to peníze klientů, které jsou připraveny k plnění, pokud dojde k zhoršení zdravotního stavu nebo nedej bože k úmrtí,” varoval Stanjura. Jeho proslov trval přes dvě a půl hodiny.

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek poté navrhl, aby Sněmovna mohla ve středu projednávat a případně i hlasovat o daňovém balíčku až do 19:00. Zdůvodnil to tím, že Sněmovna bude mít na debatu dostatek času. Tento návrh ale jménem většiny opozičních klubů Stanjura vetoval, jak mu umožňuje jednací řád. Je tedy otázkou, zda vláda daňový balíček stihne prosadit.

Jaroslav Faltýnek ale Seznamu potvrdil, že se o zvýšení daní bude ještě jednat. „Budeme pokračovat v pátek,“ napsal Faltýnek.

Jako poslední se ve středeční rozpravě postavil k řečnickému pultu předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Upozornil, že jeho diskusní příspěvek nebude patřit k nejkratším. „Snad to do Vánoc stihnu,“ poznamenal, když předsedající pro dnešní den jednání ukončil.

Na dotaz Televize Seznam Kalousek přiznal, že opoziční poslanci protahují jednání o daňovém balíčku, který je pro vládu klíčový, také proto, že nedávno se ministryně financí nelichotivě vyjádřila o Senátu. Konkrétně při jednání o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana uvedla, že ve vzkazech veřejnosti, které dostává je snaha žalovat prezidneta „opoziční a senátorská špína“.

Ministryně Schillerová pak v reakci pro Televizi Seznam uvedla, že se z rekcí na její slova poučila a napříště taková slova používat nebude.

„Ten výrok si začal žít svým životem. Já jsem byla i překvapená, že si to někdo vztáhl na sebe. Pro mě je to poučení, že takto silný výrok na půdě sněmovny už nebudu opakovat. Ale pro mě je to zástupný problém. Tady se hraje o pojišťovny,“ řekla Schillerová.

Odpovědnost Ministerstva financí

KSČM vyzvala Ministerstvo financí a hnutí ANO, aby se dohodly s opozičními stranami na kompromisu ohledně daňového balíčku, který by umožnil ukončit obstrukce ve Sněmovně.

„Je to důležité i kvůli státnímu rozpočtu, jehož návrh už s příjmy ze zvýšených daní počítá,“ řekl komunistický poslanec Jiří Dolejš. Komunisté jsou podle něj připraveni ve finálním hlasování daňový balíček podpořit.

KSČM také kritizovala odklady projednání zvýšení rodičovského příspěvku, poslanecký klub se ale zatím nedohodl, zda podpoří program páteční mimořádné schůze, která se tím má zabývat.

Podle Dolejše jsou obstrukce legitimním prostředkem opozice, je ale třeba vnímat i to, že neschválení balíčku včas může způsobit významný výpadek příjmů, se kterými počítá návrh státního rozpočtu. „Obstrukce by měly skončit. Je odpovědností zejména Ministerstva financí a ANO a zejména těch, kteří teď aktivně obstruují, aby hledali řešení,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované