Hlavní obsah

Vladimir Putin a Si Ťin-pching si na schůzce notovali, chtějí společně čelit rostoucí mezinárodní nestabilitě

Na setkání ve Vladivostoku se ruský a čínský prezident shodli na prohloubení spolupráce.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

K jednání se prezidenti obou zemí uchýlili v den, kdy začalo největší cvičení ruské armády za poslední desítky let, kterého se zúčastní i Čína.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se ve Vladivostoku potkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Prezidenti prý našli shodu ve všech probíraných otázkách a jejich země směřují k užší spolupráci ve všech oblastech. Chtějí společně čelit „rostoucí mezinárodní nestabilitě a nejistotě“.

Putin čínského prezidenta po jednání označil za přítele a Si Ťin-pching se nechal slyšet, že Čína má s Ruskem totožné nebo podobné názory na mezinárodní dění.

Prezidenti společně probrali téměř všechna aktuální témata a dotkli se všech možných oblastí spolupráce, které podle Putinových slov chtějí rozvíjet v dalších desetiletích.

„Náš skvělý přítel, prezident Si Ťin-pching, a já jsme probrali vývoj rusko-čínských vztahů. Dotkli jsme se téměř všech sfér naší kooperace, kterými jsou ekonomika, sociální oblast, humanitární vazby a vojenská technická spolupráce. Zaregistrovali jsme zásadní obrat v obchodu. Máme zájem stát se partnery ve snaze rozvíjet vědecké vazby,“ řekl mimo jiné ruský prezident.

Kladně výsledek jednání zhodnotil i Si Ťin-pching. „Máme stejný nebo podobný pohled na mezinárodní dění a sdílíme komplexní společné zájmy a pevné základy spolupráce. S ohledem na současnou situaci změn v mezinárodní struktuře, rostoucí nestabilitu a nejistotu, je pro nás více důležité, abychom společně přiložili ruce k dílu a pracovali na mezinárodní spravedlnosti, světovém míru a stabilitě,“ řekla čínská hlava státu.

Prezidenti se sešli u příležitosti návštěvy fóra pro východní ekonomiky ve Vladivostoku. Tentýž den Rusko spustilo největší vojenské cvičení za poslední desítky let Východ 2018. Do manévrů bylo povoláno téměř 300 000 vojáků a zúčastní se jich i Čína.

Reklama

Doporučované