Hlavní obsah

Vladimir Putin před volbami navštívil Krym. Referendum z roku 2014 považuje za akt skutečné demokracie

Putin navštívil před blížícími se prezidentskými volbami anektovaný Krym.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Krym. Anektovaný poloostrov má být poslední Putinovou zastávkou mimo Moskvu před nedělními prezidentskými volbami. Putin během návštěvy připomněl čtyři roky staré události a označil je za návrat Krymu domů.

Článek

Vladimir Putin navštívil před blížícími se prezidentskými volbami Krymský poloostrov. Anektované území má být poslední Putinovou zastávkou mimo Moskvu před nedělními volbami.

Ruský prezident Krym navštívil dva dny před čtyřletým výročím krymského referenda, které Kremlu posloužilo jako formální odůvodnění násilného vpádu a anexe. „Celému světu jste ukázali, co je skutečná demokracie. Přišli jste k referendu, učinili jste rozhodnutí a hlasovali pro budoucnost svých dětí,” řekl Putin v Sevastopolu.

Podle ruského prezidenta před čtyřmi lety došlo k historické spravedlnosti, kterou narušilo sovětské rozhodnutí z roku 1954 připojit Krym k Ukrajině.

Podle deníku The Washington Post se na náměstí v Sevastopolu sešly tisíce Putinových příznivců. Dav na prezidenta čekal dlouhé hodiny, Putin se ale na pódiu objevil na pouhé dvě minuty. V záplavě ruských vlajek se tak představili zejména známí ruští umělci s vlastenecky laděnými písněmi.

Putin kromě Sevastopolu navštívil také Simferopol a stavbu železničního a silničního mostu, který přes Kerčský průliv spojí poloostrov s ruskou pevninou. Devatenáctikilometrový most bude nejdelším dvouúčelovým mostem v Evropě. Otevření pro automobilovou dopravu bylo původně v plánu na prosinec, podle Putina by automobily mohly most využívat v květnu.

Mapa Jiřího Hoška: Sporná území světa. Zamrzlé konflikty i žhavé rozmíšky.Video: Seznam Zprávy

Putinův režim se mezi rusky mluvící krymskou většinou těší popularitě, přestože mezinárodní sankce na poloostrově ztížily životní podmínky. Zdražilo jídlo a také většina služeb. Pokud jsou vůbec dostupné. Zmíněný most je ale pro řadu obyvatel Krymu nadějí na brzké zlepšení života.

I kdyby se stavba protáhla a nový letní termín by dělníci nestihli, podle The Washington Post by se zřejmě většina Putinových příznivců příliš nezlobila. Největší přínos vidí jinde. „Udržel nás mimo NATO,” řekla deníku Ljudmila Gomozova ze Sevastopolu. Podle ní a mnohých dalších byla totiž ve světle událostí na západě země jedinou alternativou připojení k Rusku občanská válka, případně hromadné vraždění etnických Rusů.

„Když jsme spolu, tvoříme mohutnou sílu schopnou vyřešit i ten nejtěžší úkol,” povzbudil své příznivce sám Putin.

Celý pořad Mapa Jiřího Hoška sledujte každé pondělí od 22:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované