Hlavní obsah

Babiš očekává, že Šmarda vyklidí pole v boji o ministra kultury

Foto: vlada.cz

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Premiér odmítl, že by sháněl podporu poslanců pro případnou vládu bez ČSSD. Popřel také, že vychází vstříc prezidentovým zájmům kvůli tomu, že by Miloš Zeman mohl nařídit, aby se nepokračovalo v Babišově trestním stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Předseda vlády Andrej Babiš v rozhovoru pro server iDnes uvedl, že byl měl místopředseda ČSSD Michal Šmarda sám odstoupit od nominace na post ministra kultury a tím vyřešit vládní krizi. „Předpokládám, že pan Šmarda sám, aby odblokoval situaci, řekne, že o to nestojí a ČSSD přijde s jiným jménem,“ řekl Babiš.

Podle něj v koaliční smlouvě není napsané, že premiér musí respektovat nominaci koaličního partnera. „Předseda vlády by měl, by měl, by měl, by měl (sic) návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat,“ řekl Babiš s tím, že by si šéf ČSSD Jan Hamáček měl koaliční smlouvu přečíst.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v sobotu uvedl, že ČSSD chce ve vládě být, musí být ale dodržována ústava i koaliční smlouva. Babiš trvá na tom, že žádný z těchto dokumentů neporušil on ani prezident Miloš Zeman. „Já jsem koaliční dohodu respektoval a respektuji ji, ale nemohu přehlížet řadu vyjádření pana Šmardy, kdy on ještě ani není ve vládě a už tu vládu rozvrací," uvedl. Zmínil například jeho kritiku ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO).

Ministrem kultury by se podle Babiše měl stát člověk, který mluví aspoň jedním cizím jazykem, má vzdělání, a je tudíž schopen kulturu reprezentovat i v zahraničí. Šmarda by se měl vzdát nominace a ČSSD pak navrhnout jiné jméno. Výměnu vládních křesel Babiš odmítl.

Podporu pro vládu bez ČSSD prý Babiš neshání

Babiš vyloučil, že by sháněl poslance, kteří by mu pomohli udržet ve Sněmovně vládu i v případě, že by ji opustila ČSSD. „Proč bych to dělal. Takové uvažování nemám. Jsme ve vládě s ČSSD a předpokládám, že pokud konečně chce, abychom fungovali dál normálně, uzná, že Šmarda se stal svými mediálními vystoupeními pro účast ve vládě nepřijatelným," uvedl.

Premiér také odmítl, že by nejmenováním Šmardy šel na ruku prezidentovi kvůli jeho pravomoci zastavit Babišovo trestní stíhání. Čánek 63 Ústavy dává prezidentovi pravomoc nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo. „To jsou nesmysly,“ řekl Babiš „Stále to někdo opakuje. Kauza Čapí hnízdo je politická kauza, žádný podvod se nestal.“

Šmarda se vzdát nechce

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda prohlásil, že se kandidatury na ministra kultury vzdát nechce. Pokud by se ale vedení strany rozhodlo nominaci na post šéfa resortu změnit, bude to respektovat.

„Když ale Jan Hamáček bojuje za nějakou věc, tak ho nebodnu zezadu do zad a neřeknu mu, že mu na ten jeho boj kašlu. To je věc, která se nedělá a týmový hráč ji udělat nemůže,“ řekl Šmarda pro sobotní Právo.

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Tuto středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta.

Kvůli krizi má Babiš na úterý domluvenou schůzku s prezidentem, v pondělí by se měl sejít s Hamáčkem. Babiš v pátek prohlásil, že se Šmardou ve vládě nebude. Hamáček na to reagoval slovy, že je překvapen, že premiér změnil názor, když Šmardu prezidentovi sám navrhl. Dodal, že ČSSD trvá na dodržení Ústavy a koaliční smlouvy. V pátek by mohlo situaci opětovně řešit předsednictvo sociální demokracie.

Reklama

Doporučované